mam sprawdzian
darunia: Witam. Proszę o pomoc! Mam takie zadanie Dany jest trójkątABC o wierzchołkach A=(2,4),B=(4,2),
C=(4,1). Wyznacz rownanie boku AB oraz rownanie srodkowej AD. Prosze o pomoc
17 wrz 22:52
sushi_ gg6397228:
1. trzeba do wzoru podstawic na prosta −−> prosta AB
2. znaleźć srodek odcinka BC
2. wzor na prosta AD
17 wrz 23:01
darunia: dzieki tylko nie znam wzorow na srodek odcinka i na prosta
17 wrz 23:08
darunia: wszystko mi sie pomieszało
17 wrz 23:08
Gustlik: A=(2,4),
B=(4,2),
C=(4,1)
Równanie boku AB:
y=ax+b
| | yB−yA | | 2−4 | | −2 | |
a= |
| = |
| = |
| =−1
|
| | xB−xA | | 4−2 | | 2 | |
Podstawiasz a do funkcji liniowej − czyli prosta ma równanie
y=−x+b
wstawiamy współrzedne jednego z tych punktów A lub B, np. A:
4=−2+b
4+2=b
b=6
Bok AB: y=−x+6
Teraz liczymy współrzędne punktu D − jest to środek odcinka BC:
A=(2,4),
B=(4,2),
C=(4,1)
| | 4+4 | | 2+1 | | 3 | |
D=( |
| , |
| )=(4, |
| )
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Równanie środkowej AD liczysz tak samo jak równanie prostej AB:
Podstawiasz do funkcji liniowej:
Wstawiasz współrzędne A lub D do funkcji − lepiej A, bo ma całkowite współrzedne:
8=−5+2b
13=2b /:2
| | 5 | | 1 | |
Środkowa AD ma równanie: y=− |
| x+6 |
| |
| | 4 | | 2 | |
17 wrz 23:46
17 wrz 23:52
Gustlik: Masz rację sushi, ale ten wzór na prostą przechodzącą przez dwa punkty jest długi i trudno
strawny, zresztą to nic innego, jak rozwinięcie "mojego" wzoru na współczynnik kierunkowy
| | yB−yA | |
prostej przechodzącej przez dwa punkty a= |
| . Więc po co stosować |
| | xB−xA | |
skomplikowany wzr zamiast prostego

?
19 wrz 00:06
ICSP: dla zabawy
19 wrz 00:17
Gustlik: ICSP Chyba tylko dla zabawy. Problem w tym, że tę zabawę lubią nauczyciele, a na maturze
na nią po prostu NIE MA CZASU

!
19 wrz 00:21
Vax: Gustlik, z tymże ja zalecałbym działanie na tamtym wzorze. Zauważ, że Twój wzór nie działa
(dzielimy przez 0) dla xA = xB. Ogólnie moim zdaniem dobrze jest pracować na postaci
ogólnej, dużo wzorów się na niej opiera, trudniej popełnić jakiś błąd (nie rozpatrzeć
oddzielnie pewnych przypadków etc..)
19 wrz 00:24
ICSP: jest czas.
Dobry uczeń zrobi maturę w około 40% przeznaczonego czasu ,a słabego rozboli głowa po
maksymalnie 2h.
19 wrz 00:27
Gustlik: | | "coś" | |
Jeżeli xA=xB, to wychodzi a= |
| , czyli współczynnik kierunkowy nie istnieje, wtedy |
| | 0 | |
masz prostą "pionową" o równaniu x=x
A i po kłopocie.
Moim zdaniem lepiej jest pracować na postaci kierunkowej, bo jest to zwykła funkcja liniowa,
widać jak leży prosta, łatwo ją narysować − można nawet bez obliczeń, a w razie czego zawsze
łatwo można przejść na postać ogólną.
Łatwiej wyznaczyć np. prostą prostopadłą i równoległa do danej, bo są proste wzory, łatwiej
zbadać współliniowość trzech punktów itp. Ja wolę funkcję liniowa, bo wiekszość uczniów lepiej
ją rozumie.
19 wrz 00:31
Vax: | | yB−yA | |
Nie wiem, czy pisząc ,,a = |
| , więc współczynnik kierunkowy nie istnieje" każdy |
| | 0 | |
egzaminator sprawdzający maturę by to dobrze ocenił. Dzielenie przez 0 jak wiadomo jest
niebezpieczne i trudno w tym wypadku cokolwiek uzasadniać.. Zauważ, że działając na postaci
ogólnej dla x
1 = x
2, od razu ,,y" nam się redukuje do 0:
(x
2−x
1)(y−y
1) = (y
2−y
1)(x−x
1)
I nie trzeba tutaj nic uzasadniać, pisząc, że dzielenie przez 0 jest niemożliwe, więc
współczynnik kierunkowy nie istnieje, osobiście bałbym się na jakimś egzaminie napisać czegoś
takiego, szczególnie, że tutaj współczynnik kierunkowy istnieje, jest równy 1 (dostajemy x =
"coś"), po prostu przestajemy mieć do czynienia z funkcją. Co do wzorów to istnieją również
wzory do postaci ogólnej, po prostu w szkołach naucza się korzystania z postaci kierunkowej,
dlatego te wzory mogą się wydawać proste, jakby nauczano na postaci ogólnej to drugie wzory
wydawałyby się prostsze
19 wrz 00:45
Gustlik: No tak, ale ten wzór jest bdługi, łatwo się pomylić nawet przy podstawianiu.
Co do współczynnika kierunkowego, jak masz prostą x="coś", to jest to prosta pionowa, tworząca
z osią OX kąt 900. Wiemy, że a=tgα, czyli dla takiej prostej a=tg900. A jak obliczyc tg900?
Nie istnieje taki tangens, a więc nie istnieje współczynnik kierunkowy. Natomiast gdy
współczynnik kierunkowy jest równy 1 to masz prostą y=x+b, a kąt nachylenia prostej do osi OX
wynosi 450, bo tg450=1, a nie tg900.
19 wrz 00:58
Vax: W sytuacjach kiedy nie mamy do czynienia z funkcją, tylko z prostą x = p, ciężko w ogóle mówić
o współczynniku kierunkowym, domyślnie jest on współczynnikiem ,,stojącym przy x", a mając
prostą równoległą do osi OY można tutaj dojść do małego konfliktu. A co do wzoru to jak już
pisałem, może się on wydawać długi, jednak po przerobieniu paru zadań korzystając z niego
szybko wchodzi on w głowę. Podobnie może ktoś powiedzieć, że ciężko zapamiętać wzór na
| | yB−yA | |
współczynnik kierunkowy a = |
| |
| | xB−xA | |
19 wrz 01:10
Gustlik: "Twój" wzór jest trudny do zapamiętania, jka np. gdybym chciał z niego korzystać, musiałbym za
każdym razem wyprowadzać go z "mojego" wzoru, a wiec po co mam to robić? Wiadomo, że jeżeli
wyjdzie mi a=0 to mamy do czycnienia z funkcją stałą y=b, gdzie b jest "y"−ową współrzędną
| | "coś" | |
tych punktów, a jak wyjdzie a= |
| , to mamy prostą x=p, gdzie p jest "x"−ową |
| | 0 | |
współrzędna tych punktów.
Poza tyum "mój" wzór jest praktyczniejszy i skraca rozwiązywanie wielu zadań, bo w wielu
sytuacjach do dalszych obliczeń wystarczy obliczyć SAM współczynnik kierunkowy prostej. Tak
jest np. przy wyznaczaniu równania wysokości trójkąta − wystarczy SAM wspólczynnik kierunkowy
podstawy, bo współczynnik kierunkowy wysokości obliczymy z warunku prostopadłości prostych
| | 1 | |
a2=− |
| . Podobnie jest z wyznaczeniem symetralnej odcinka. Ten wzór ułatwia też |
| | a1 | |
zbadanie współliniowości tzrech punktów − tu wyjaśniam, jak to się robi:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1223 . ""Twoim"
wzorem jest to droga z Wrocławia do Warszawy przez Szanghaj.
Pozdrawiam
19 wrz 10:43
sushi_ gg6397228:
Tylko trzeba pamiętać, że maturę zdają
fachowcy i jeżeli czegoś nie znajdą w tablicach to
| | "coś" | |
nic innego nie wymyślą. A tym bardziej, że jeżeli a= |
| to już zgłupieją i |
| | 0 | |
jeszcze napiszą, że to jest
0. Wystarczy popatrzeć na forum jak mają problemy z
przekształcaniem wzorów −−> prym wiedzie
Piotr Student.
Stosowanie innych wzorów niż podane w tablicach maturalnych, polecam tylko dla wybitnych
jednostek.
Jeżeli Ktoś nie umie pływać, to niestety musi
z Wrocławia do Warszawy przez Szanghaj.
19 wrz 13:15
Gustlik: A wiesz, czemu tak jest? Bo w szkole nauczyciele nie uczą tego "pływania", tylko standardowe
| | "coś" | |
metody "dookoła świata". Czemu nauczyciele nie pokażą, że przy wyniku a= |
| nie ma |
| | 0 | |
funkcji liniowej, tylko prosta "pionowa" postaci x=c, a konkretnie x=x
A? Wystarczy pokazać
taką sytuację, zrobić ze trzy przykłady tego typu i uczeń już wie, ze tak jest.
A ja właśnie uczę "pływania" − Z DOBRYM SKUTKIEM

! I uczniowie wolą "pływać", bo lepiej im to
idzie, niż jazda "dookoła świata".
22 wrz 01:30