trzeba użyć wzorów skróconego mnożenia możecie mi to policzyć
marek: (12x5−3)3
11 wrz 21:49
11 wrz 21:52
marek: (12x5)3 ile to będzie?
11 wrz 21:56
pomagacz:
(xa)b = xa*b
xa * xb = xa + b
11 wrz 22:00
11 wrz 22:00
marek: =mozesz powiedziec co dalej prosze
11 wrz 22:02
pomagacz:
masz te wzory skróconego mnożenia przed sobą na monitorze?
to teraz otwórz jeszcze to:
https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html
ale wiedz, że my tutaj nie liczymy za nikogo zadań, no chyba, że nam się naprawdę nudzi, tak
więc wytęż szare komórki i policz

dasz radę
11 wrz 22:06
Anna: | | 1 | | 1 | |
( |
| x5)3 = ( |
| )3*(x5)3 = ... |
| | 2 | | 2 | |
11 wrz 22:18
pomagacz:
No? 30 minut minęło i żadnej oznaki życia...
Policzone? czy sobie odpuściłeś?
Anna już podpowiada, powyżej masz link, gdzie jest przykład na wyrażeniach ogólnych,
przepisz go i za jego pomocą oblicz to, co jest w powyższym poście
11 wrz 22:33