:P
WW10: mam do was pytanie :
jak coś takiego obliczyć
√7−4√3 =
w odpowiedzi podali że wyjdzie 2−
√3, wytłumaczyłby mi ktoś ?
28 sie 13:27
Eta:
(2−√3)2= 7−4√3
√a2=|a|
√7−4√3=√(2−√3)2=|2−√3|= 2−√3
28 sie 13:39
WW10: dobra wpadłem na pomysł żeby inaczej zapisać to co jest pod pierwiastkiem do wzoru (a−b)2
i dalej mam wynik z odp
28 sie 13:39
WW10: no właśnie mnie olśniło i zrobiłem sam tak jak powyżej, ale dziękuje Eta
28 sie 13:40
Eta:
28 sie 13:47
28 sie 13:50
WW10: zrobiłem kilka podobnych przykładów jak ten wyżej proste są, ale mam problem z ostatnim i nie
mogę wykombinować co dać za a=... oraz co za b=...
g)
√13+4√3=?
nie moge wykombinować jak znaleźć takie dwie liczby które dadzą 13 i których iloczyn*2 da 4
√3
(czyli
√48)
Pomoże ktoś

?
28 sie 14:22
xXx: a
2+b
2=13
2ab=4
√3 
mamy kilka rozwiązań różniących się znakami
np a=1 b=2
√3
(1+2
√3)
2=13+4
√3
28 sie 14:29
WW10: https://matematykaszkolna.pl/forum/100242.html
tutaj dopiero przeczytałem... czy to co napisał ICSP w ostatnim poście też mogło by poskutkować
gdybym nie mógł odgadnąć ile to jest a=? i b=?
czyli rozwiązując układ równań
a
2+b
2=13
2ab=4
√3
dokopie się ile wynosi a oraz b

?
28 sie 14:32
ICSP: tak. Dokopiesz się. Tylko rozwiązanie tego układu równań zazwyczaj zajmuje bardzo dużo czasu.
Zdecydowanie łatwiej jest zgadywać.
28 sie 14:32
WW10: aha no właśnie zerknąłem do tamtego tematu, dzięki
28 sie 14:33
xXx: masz rację ICSP ale czasem są takie liczby, że ciężko zgadnąć
28 sie 14:34