Liczby a, b i c są liczbami całkowitymi takimi, że liczby a+b i a x c dzielą się
przemo: Liczby a, b i c są liczbami całkowitymi takimi, że liczby a+b i a x c dzielą się przez c.
Uzasadnij, że a3−b3 dzieli się przez c.
28 sie 12:52
roman: to już chyba to zadanie było rozwiązywane na tym forum ....
28 sie 13:06
przemo: tak ale chciałbym jeszcze raz z wytłumaczeniem lepszym
28 sie 13:08
roman: potęga nie parzysta .... ja bym tutaj szukał klucza ...
28 sie 13:21
roman: ja bym zrobił tak ale pewności nie ma bo za dobry z matmy nie jestem ...
no i wiadomo c≠0
też tak myślisz czy początek masz inny >?
28 sie 13:44
przemo: ja inaczej , ze rozkladam te wyrazenie wzorem skroconego mnozenia
28 sie 13:51
roman: pewnie też można ,,,,, ale ja jeszcze inaczej zrobię ... ale wątpię że to będzie to ...
28 sie 13:55
roman: A MOŻE OBIAD JAKO PIERWSZE ZADANIE ... PÓŹNIEJ MATMA
28 sie 13:56
28 sie 14:06
Godzio: To może tak:
a + b dzieli się przez c ⇒ a + b = k * c ⇒ (a + b)
2 = k
2 * c
2
a * b dzieli się przez c ⇒ a * b = m * c
a
3 − b
3 = (a − b)(a
2 + ab + b
2) = (a − b)(a
2 + 2ab − ab + b
2) =
(a − b)((a + b)
2 − ab) = (a − b)(k
2c
2 − m * c) =
c * (a − b)(k
2c − m)
Co oznacza, że a
3 − b
3 dzieli się przez c
28 sie 16:30
ICSP: ale tam jest a*c dzieli się przez c a nie a*b
28 sie 16:31
Godzio:
Pomylił się w przepisywaniu, w poprzednim poście przepisał dobrze
Na logikę, po co pisać, że a * c jest podzielne przez c

?
28 sie 16:32