Wyznacz liczby m i n takie że: p{8+2p{15}}=p{n}+p{m}
przemo: Wyznacz liczby m i n takie że:
√8+2√15=√n+√m
28 sie 12:06
ICSP: n = 3 m = 5 lub na odwrót.
28 sie 12:25
przemo: a jaki sposob rozwiązania?
28 sie 12:32
ICSP: zawinięcie wyrażenia pod pierwiastkiem do wzoru skróconego mnożenia.
28 sie 12:34
przemo: nie rozumiem jak
28 sie 12:39
ICSP: musisz kombinować
8 + 2√15 i musisz zawinąć to do postaci (a+b)2.
Trzeba po prostu kombinować.
28 sie 12:42
przemo: ok dzieki
28 sie 12:42
ICSP: no chyba że układy równań lubisz to możesz:
(a+b)2 = a2 + b2 + 2ab
a2 + b2 = 8
2ab = 2√15
rozwiązujesz i masz a i b.
Jednak zdecydowanie szybszą metodą jest zgadywanie.
28 sie 12:48