matematykaszkolna.pl
Dzaanoch: chyba równobocznych
10 cze 17:29
Jakub: Co równobocznych? Napisz dokładniej.
10 cze 19:49
piter: Kolega miał chyba na myśli że ostrosłup prawidłowy sześciokątny ma w podstawie sześciokąt foremny, który dzieli się na 6 trójkątów równobocznych, a na stronie jest napisane "równoramiennych" i odnośnik do trójkąta równoramiennego.
18 gru 14:50
Jakub: Co kolega Dzaanoch miał na myśli, to już chyba się nie dowiemy emotka. Na stronie dobrze jest napisane o trójkątach równoramiennych, ponieważ ściany boczne są trójkątami równoramiennymi. Faktycznie sześciokąt foremny w podstawie można podzielić na sześć trójkątów równobocznych, ale o tym jest na stronie o sześciokącie foremnym.
19 gru 00:44
Noob: Ja wiem o co mu chodził. Pomylił postawę z ścianą boczną .
1 mar 22:05
ADUR: To na co w końcu dzieli się podstawa na trójkąty rownoramienne czy równoboczne bo się pogubiłem
27 sty 11:57
Patri: Jakubie − zadanie z matmy − liceum − każe wyznaczyć kąt nachylenia pomiędzy ścianami bocznymi w ostrosłupie prawidłowym trojkątnym. Znajdę gdzieś teorię do tego typu zadań? Pozdrawiam.
22 lut 20:40
Jakub: Na 989 masz o ostrosłupach trójkątnych, a na 990 o kątach w takich ostrosłupach.
22 lut 22:46
Gosia: Budując z balsy model ostrosłupa sześciokątnego prawidłowego doszłam do wniosku, że do definicji tegoż ostrosłupa trzeba dopisać, że ścianami bocznymi są trójkąty równoramienne, w których kąt między ramionami równej długości jest mniejszy od 90 stopni. Dajcie znać, co o tym myślicie emotka
28 maj 09:54
Jakub: To co napisałaś jest prawdą. Nie można jednak dopisać tego do definicji, ponieważ w niej powinno znajdować się minimum informacji potrzebnych do określenia danej bryły. Można sobie postawić pytanie, czy istnieje ostrosłup prawidłowy sześciokątny, w którym ściany boczne nie są trójkątami równoramiennymi lub kąt między ramionami tych trójkątów jest większy lub równy 90 stopni. Nie ma takiego ostrosłupa. Jak nie ma, to nie ma sensu dodawać tego do definicji.
20 sie 17:23
Pawcio_club: rysunekto są trójkąty równoboczne
22 lut 21:39
Jakub: Ostrosłup prawidłowy sześciokątny ma ściany boczne, które są trójkątami równoramiennymi. Oczywiście czasami trójkąt równoramienny bywa trójkątem równobocznym, jednak nie zawsze tak jest.
24 lut 18:08