JA: Jak obliczycpole podstawy ostroslupa dziewieciokatnego o wysokosci 5 cm i objetosci 20 cm3
21 maj 16:53
malutka22169: Strona jest świetna jest na niej to co potrzeba wielkie dzieki jestem bardzo zadowolona
31 maj 04:07
dawido192 :): To najlepsza strona z matematyki, jaką widziałem. Przyznam, że znalazłem ją przypadkiem, gdy
szukałem materiałow do nauki matematyki. Zrozumiała teoria, jasno wyjaśnione zadanka, nawet te
na poziomie rozszerzonym, co osobiście dla mnie jest dużym plusem. Jeszcze raz gratuluję
2 wrz 20:29
Davvid: Witam
mam pytanie co to jest spodek wysokości ostrosłupa
? I jeśli by ktoś mógł to poproszę od razu
o rys. szybciej zajarzę
26 lut 14:17
Jakub: Spodek ostrosłupa to jest punkt, na który pada wysokość. Popatrz na poprzednią stronę. Wszędzie
tam gdzie wysokość dotyka podstawy, tam masz spodek ostrosłupa.
26 lut 15:28
Martusia: mam zadanie ale nie potrafie go zrobic... Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o
objętości 48 cm3. Ściana boczna jest nachylona do podstawy pod takim kątek α, ze tgα=4/3.
Wyznacz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa. Jeśli ktoś mi pomoże, będę bardzo wdzięczna
15 kwi 15:43
Jakub: Napisz to zadanie na forum zadankowym.
16 kwi 16:47
Psycho: crap nie roumiem nic i nie napisze poprawki wogole nie ma konkretnego wytlumaczenia x.x
19 kwi 13:43
Czary:
27 kwi 22:05
bzik: Krawędź boczna prawidłowego ostrosłupa trójkątnego ma długość 6 , i jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 45 stopni. Oblicz V = ? Ppb = ?
Pomocy ! o 8:00 mam egzamin komisyjny zacząłem sie uczyc bo mam ze stereometri wczoraj o 22
pomocy potrzebuje rozwiazani tego zadania tylko.
26 sie 03:58
Jakub: Piszesz o 4 nad ranem oczekując odpowiedzi do 8? Trochę realizmu. Wiesz, po drugiej stronie też
siedzą ludzie, tacy normalni dwie rączki, dwie nóżki i większość z nich o tej porze jest w
łóżku. Bez laptopa
28 sie 00:12
Maniuś: się mi to podoba
29 wrz 21:20
iwona: super.. wlaśnie tego potrzebowalam..
na tej stronce znajduje się naprawde wiele cennych
informacji, które musialam mieć właśnie na dzisiaj.. jeszcze raz wielkie dzięki
30 wrz 07:44
iska: genialna strona
nauczyła mnie do matury na 95%
polecam!
20 gru 20:07
Emcia: szkoda ze brakuje zadań co do przekątnej w ostrosłupie prawidłowym..
20 sty 18:13
jaaa: jaki jest wzór na objetość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego.?
16 lut 15:09
Jakub: Liczysz najpierw pole P
p sześciokąta w podstawie (zobacz
882), a następnie mnożysz razy
wysokość H.
V =
13 * P
p * H.
24 lut 02:17
klik: Dziękuję za tą stronę
Jest po prostu świetna
Jestem w tej chwili w klasie maturalnej, i
każdy dzial powtarzam sobie właśnie z tą stroną
DZIĘKUJĘ
28 mar 18:37
Sonia :): Jakubie Możesz wytłumaczyć to twierdzenie ?
Twierdzenie:
Wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa są równe wtedy, gdy środek ciężkści podstawy jest jego
spodkiem.
3 kwi 18:16
3 kwi 18:52
Kwachu:
19 kwi 22:48
kriss: Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 8 krawędz boczna jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 45 oblicz objętość ostrosłupa i pole powierzchni bocznej pomoże
ktoś jak to zrobić
16 paź 17:09
Mattt: Czy wysokość ostrosłupa ,zawsze pada pod kątem prostym na podstawe ?
18 sty 19:02
Jakub: W zadaniach licealnych na ogół tak. Na pewno zawsze pod kątem prostym. Jednak, gdy górny
wierzchołek ostrosłupa leży poza podstawą, to wtedy wysokość pada pod kątem prostym na
przedłużenie czyli płaszczyznę, w której jest zawarta podstawa.
18 sty 20:15
black_man: Oblicz V ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, w którym płaszczyzna ściany bocznej tworzy z
płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni a krawędź podstawy = 4.
6 lut 19:11
olo: dajcie wzor na ilosc krawedzi
9 maj 18:43
madzia : ej jaki jest wzur na pole powieszchni ostrosłupów możecie mi podać
14 maj 18:56
bbbb: znajdz odległość miedzy środkami wysokości dwóch sąsiednich ścian bocznych poprowadzonych z
wierzchołka ostrosłupa prawidłowego trójkątnego którego kawędź podstawy ma długość 8
9 lut 16:19
MOn: Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego krawędź
podstawy ma długość a, natomiast kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy ma
miarę α gdzie α ∊ (0, 90 stopni)
27 lut 21:54
dooomkaaa: jak wyprowadzić wzór na pole całkowite i objętość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego
3 mar 17:13
Jakub: Nie ma za bardzo co wyprowadzać. Oznacz długość krawędzi podstawy jako ,,a'' i wysokość jako H
i policz, to co potrzebujesz.
3 mar 20:20
oli: przepraszam ale nie rozumiem dalej
12 maj 13:01
Zdasztentestniemartwsię: Witam 12 maj 2014
12 maj 21:26
yoemi: z drutu o długości 48 cm wykonano szkielet ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o wszystkich
krawędziach równej długości. Oblicz objętość i pole powierzchni tego ostrosłupa
29 wrz 14:35
kleszcz: a istnieje ostrosłup pochyły?
29 sty 12:39
mały: oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, w którym wysokość
ściany bocznej jest równa 5 cm, a pole powierzchni bocznej wynosi 80 cm2
24 lip 09:56
ulka110: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny, którego wszystkie krawędzie mają długość a.
Ostrosłup
przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i środek przeciwległej do niej
krawędzi bocznej. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
Proszę o rysunek.
9 sty 15:04
jakazy: kiedy ostroslup jest prosty?
13 sty 18:36
Jakub: Ostrosłup jest prosty, gdy środek okręgu opisanego na jego podstawie jest w tym samym punkcie
co punkt, na który pada wysokość ostrosłupa. Ten punkt nazywamy spodkiem wysokości ostrosłupa.
14 sty 10:32
SzymiXX: jjgjγjjjjjjjjjjjjΩ≤≥∊⊂⊂
29 lut 09:48
SzymiXX: lubie placki
29 lut 09:48
SzymiXX:
29 lut 09:49