matematykaszkolna.pl
StryBrat: rysunekTak do szkoły nie chodzę już od dawna, ale muszę sobie przypomnieć pewne zagadnienia. Ale do rzeczy, mam czujnik odległości który jest zamocowany na stałej wysokości h=4cm, i jest odchylony od pionu pod kątem 10 stopni. Czujnik dostarcza mi danych o odległości do przeszkody/podłoża. Teraz muszą przypomnieć sobie jak zrobić wzór, aby policzyć z tych danych długość podstawy takiego trójkąta, czyli odległość rzeczywistą od czujnika do celu. Znaczy ogólnie potrzebuję tylko wzorów na obliczenie odległości, resztą i tak bezie zajmował się mikroprocesor.
30 sty 20:05
Jakub: rysunekTrochę niejasno opisane. Rozumiem to tak. Czujnik (zielona kropka) jest zamocowany na jakimś pręcie. Promienie, które wysyła w celu zlokalizowania obiektu (pomarańczowy kolor) są pod kątem prostym (90o − czerwony kolor) do pręta. Dobrze to widać na rysunku po lewej. Na rysunku po prawej pręt został odchylony od piony o 10o i promienie padają na ziemie w odległości x od boku h. Kąt 10o jest w dwóch miejscach, co zaznaczyłem na rysunku (niebieskie kolor). Kąt między bokiem h i promieniami jest równy 80o (90o−10o). Odległość x można policzyć z tangensa (zobacz 397).
 x 
tg80o =

h 
 x 
5,67 =

/*h
 h 
5,67h = x x = 5,67 * 4cm = 22,68cm
30 sty 21:18
StaryBrat: A czyli znając odległość (długość prostej pomarańczowej) mogę też obliczyć h bo będzie to: cos80 = hp gdzie p symbolizuje pomarańczową prostą co daje h = cos80 * p co w danym przykładzie wynik h = 0,173 * 22,68, h = 3,938cm czyli w ~4cm. Wielkie dzięki te 2 wzory dostarczają mi wszystkich potrzebnych informacji do interpretacji danych z czujnika, bo obliczając h i x jestem w stanie dowiedzieć się: A. czy zbliżam się do krawędzi np. stołu, bo wtedy h wzrośnie powyżej 4cm B. czy zbliżam się do obiektu, bo zacznie maleć h , a interpretując je wyliczę rzeczywiste x od punktu na płaszczyźnie obiektu od którego odbiła się wiązka.
2 lut 19:54
StaryBrat: Eh.. poknociłem to będzie raczej Ctg80 =hp
2 lut 20:12
Jakub: Nie poknociłeś. Poprawnie jest
 h h 
cos80o =

ctg80o =

p x 
Przekrzyw głowę w prawo i będziesz miał taki sam trójkąt jak na 397.
2 lut 20:37
StaryBrat: Jeszcze pytanie: czy ctg80 = ctg(90−80) = tg10 czyli czy wzór można zapisać zamiast ctg80=hx jako tg10=hx
3 lut 17:48
Jakub: Zgadza się ctg80o = ctg(90o−10o) = tg10o. Więcej wzorów na 430.
3 lut 22:22
Rafio: Analizuję po latach rozkminy Starego Brata. emotka Wstawiłeś za p wartość z x i dlatego wysokość h odbiegła od początkowych 4cm.
27 sty 14:29