dethim: tu chyba jest blad w minimum funkcji
2 sty 14:19
Jakub: Napisz mi, gdzie widzisz błąd. Każdy jakieś błędy znajduje, a później ja ich szukam i nie
znajduję, bo wszystko jest dobrze.
2 sty 20:23
;]: do dupy strona nie jest nic wytłumaczone co z czego
tylko zawracacie dupe nie potraficie
wytłumaczyc
7 sty 17:48
Wojtek: Zamiast ekstremum min. = 7 powinno byc −1.
A strona bardzo fajna : ) Jestem na 1 roku studiow i od czasu do czasu zaglądam : )
8 sty 14:29
Wojtek: Poprawka. Nie ma bledu.
Trzeba podstawic to co wyszlo minimum czyli −1 do funkcji i bedzie
ok
8 sty 14:42
Axel: Moim zdaniem strona bardzo dobra i jak ktoś ma trochę oleju w głowie od razu się połapie o co w
tym wszystkim chodzi ^^
Dzięki wielkie, właśnie wytłumaczyliście mi wszystko czego wykładowca nie mógł we mnie wpoic od
2 miesiecy
13 kwi 00:50
Minni: Również uważam, że strona świetna, wypada zapoznać się z jako taką teorią aby zrozumieć zadania
− to do Pana wyżej
Jedyne czego mi brakuje to przykładów typu: f(x)= x
3/x−1 lub f(x)=xe
−2x
Nie orientuje się szczerze mówiąc czy takie obejmuje program maturalny. W każdym bądź razie
przydałyby się. Pozdrawiam
3 maj 11:31
Jakub: Wyznaczanie ekstremów za pomocą pochodnej nie ma już w programie maturalnym. Dla studentów te
przykłady faktycznie by się przydały.
3 maj 17:07
Minni: Tak czy siak, strona zrobiona z myślą o maturzystach i to bardzo porządnie
3 maj 20:08
Magda: Świetna strona! Zarówno na maturę jak i na początek studiów!
20 sie 21:48
Paulinka: do pana powyżej,jak nie chcesz to nie zaglądaj na tę strone,nikt Cie do tego nie
przymusza.Strona super jak dla mnie
dzieki
13 lis 17:52
Kamil: x1 powinien byc −1 a x2 −3 moim zdaniem
17 gru 11:40
mareczek: czemu ten x1 i x2 nie chce sie wyliczyc z delty
?
18 sty 01:04
Jakub: Kliknij niebieski link na poprzedniej stronie. Tam masz liczenie z delty.
18 sty 02:00
orzełka: czy pod nazwami "maximum" i "minimum" kryje się najwyższa i najniższa wart. funkcji (w
określonym przedziale czy nie)? na ćwiczeniach obok wykresu pisaliśmy "funkcja posiada lokalne
min dla x=(i tutaj miejsce przecięcia z osią x)" i dla lokalnego maximum analogicznie. Możesz
mi odpowiedzieć czym różnią się obie wartości...? bo już mi się wszystko pomieszało... jeśli
pytanie jest niezrozumiałe to sprobuje je inaczej sformułować ;>
23 sty 12:03
Jakub:
Maksimum to
nie jest najwyższa wartość funkcji. Czasami nią bywa, ale stwierdzenie, że tak
jest zawsze to duży błąd.
Na pierwszym rysunku masz wykres funkcji, który ma największą wartość w punkcie fioletowym (po
lewej) i najmniejszą wartość w punkcie czerwonym (po prawej). Natomiast nie ma w ogóle ani
maksimum ani minimum.
Maksimum to jest taka "lokalna górka" widoczna na drugim rysunku. Po lewej stronie maksimum
(zielona kropka) funkcja musi być rosnąca (pochodna dodatnia). Po prawej stronie maksimum
funkcja musi być malejąca (pochodna ujemna).
Minimum to jest taki "lokalny dołek" widoczna na trzecim rysunku. Po lewej stronie maksimum
(zielona kropka) funkcja musi być malejąca (pochodna ujemna) Po prawej stronie maksimum
funkcja musi być rosnąca (pochodna dodatnia).
Najlepiej jest to widoczne na
387. Wykres funkcji ma maksimum i minimum. Jednak to nie są
największe, ani najmniejsze wartości.
23 sty 17:52
marek: a z kąt sie wzieło?
= 3(x+1) (x+3)?
3 lut 00:20
Jakub: Kliknij to 3(x+1)(x+3) na poprzedniej stronie.
3 lut 01:49
marek: super stronka!
3 lut 13:56
Wojciech: Dzięki tej stronie wybrałem matematyke na maturze, poszedłem na informatykę, zostałem
programistą, zarabiam 4k/m. Gdzie swoją wdzięczność mogą wyrazić donatorzy Panie Jakubie?
7 lut 19:39
Maciek: Dokładnie świetna strona chwała ci że zrobiłeś coś takiego naprawde fachowo napisane i ze
zrozumieniem nie ma problemu
14 kwi 23:38
gofrrr: A jak by to w tabelce wyglądało?
3 cze 16:11
Patryk: Jakub.. Dla studentów a ja to już w 2 technikum mam =(
13 cze 07:23
def: To kiedy wiemy, że minimum/maksimum jest najmniejszą/największą wartością funkcji?
8 sie 13:54
Jakub: Napisałem to wyżej.
8 sie 14:29
jaaaa: maksimum źle F(−3) = 0
jak podstawicie pod obie funkcje , i te pierwszą , i te z pochodnej − tyle wyjdzie.
2 paź 10:55
jaaaa: nie no jednak dobrze. pochodna z tych liczb 0, a wyjsciowa tyle co na dole
2 paź 10:59
Majka: Jest dobrze, pamietajcie ludzie, ze x1=−b−√delta/2a
natomiast x2=−b+√delta/2a
4 gru 12:29
Matt: Jakubie, mam do Ciebie pytanie. Mianowicie mam wyznaczyć przedział monotoniczności oraz
| 1+x+x2 | |
ekstrema funkcji w y= |
| . |
| 1−x+x2 | |
| 2−2x2 | |
Obliczam z tego pochodną i dochodzę do wyrażenia |
| . |
| (1−x+x)2 | |
I tu zaczyna się moje pytanie, co z tym mogę dalej zrobić?
14 sty 13:14
Matt: już sam doszedłem do tego. Teraz mam z kolei troszkę inny problem, a mianowicie nie potrafię
obliczyc... to samo zadanie co napisałem na górze, ale inny przykład:
y= −x2√x2+2
14 sty 16:32
lu: haha dobre
jak ktos nie wie o co chodzi to nic z tego nie zrozumie
19 sty 17:46
qwe123: Zajebista stronka, jestem na studiach, a i tak jest nieoceniona. Tak trzymaj
25 sty 01:46
kamila: przy liczeniu przez delte trzeba wyciagac ta 3 przed nawias nie mozna liczyc z calego wyrazenia
3x
2+12x+9 ?. dziekuje za odpowiedz
13 lut 13:42
logster: ta 3 wyciagasz bo taki jest wzor na funkcje 3(x−x1)(x−x2)
19 lut 16:39
logster: sory a(x−x1)(x−x2)
19 lut 16:39
ania: szkoda że tak mało przykładów ale i tak rozjaśniają umysł
13 mar 21:02
piterio: Świetna strona, wielki szacunek dla autora , dzięki za pomoc
3 cze 18:46
piopa: co jeśli pochodna nie istnieje? nie można tak wprowadzać ludzi w błąd, ekstremum to nie zawsze
pochodna równa 0. lepiej wyznaczać ekstrema za pomocą monotoniczności, nie rodzi to pewnych
błędów − pojawiających się np. jeśli funkcja ma asymptoty lub jest złożeniem dwóch funkcji,
albo X innych przypadków.
proszę uściślić dla jakich przypadków jest to prawdą.
pozdrawiam
29 sty 19:26
piopa: dobrym przykładem jest f(x) = x3
w punkcie x = 0 pochodna przyjmuje wartość 0, lecz NIE MA TAM EKSTREMUM, lecz punkt przegięcia
funkcji.
29 sty 19:46
bartek mat: Witam,moja pani dr za taką forme daje 1punkt z trzech mozliwych ,ponieważ musimy zapisywać
jakieś wyjaśnienia ,czy wie ktoś jak to można wypisać ?
12 lut 18:30