ilianaaaa: W pewnej klasie były 4 oceny bardzo dobre, 8 ocen dobrych, 3 oceny dopuszczające, reszta
ocen dostatecznych i średnia 3,57. Oblicz medianę zestawu ocen w tej klasie.
6 lut 16:29
Jakub: Zadania umieszczaj na forum zadankowym.
7 lut 13:22
krzysiu: A kto na te zadania odpowiada Pan czy inne osoby?
22 lut 20:25
Jakub: Różnie. Czasami odpowiadam ja, czasami inne osoby, a czasami nikt. Zależy jak będziesz miał
szczęście.
23 lut 16:18
mari: Bardzo pomocna stronka
Ucze sie z niej do matury. Narazie jestem na fukcji kwadratowej.
Koniec elementow statystyki bedzie oznaczal koniec nauki nieszczęsnej matematyki^^
3 mar 15:54
Beata: Jest ktoś
Pilne
6 kwi 18:02
Husarz: Warto by wspomnieć o rozstępie liczbowym
30 kwi 13:34
Kasiek: Świetna stronka. Wszystko jasno i przejrzyście aż nie do uwierzenia ze to matematyka
1 maj 10:08
Sam: Dziś, oficjalnie godzina 21:12 skończyłam uczyć się matematyki do matury z tej strony.
Od
23.04, codziennie, przez 12 godzin i więcej (jak nie dokończyłam zadań z działów, które
analizowałam) przerabiałam każdy dział z podstawy (+ kilka z rozszerzenia) i każdy punkt w nim
zawarty, każde zadanie. Naprawdę, naprawdę, naprawdę Pan Jakub zasługuje na medal. Zdaje się,
że rozumiem już wszystko z podstaw. Potrafiłam już każde zadanie rozwiązać sama, szybciej czy
po dłuższym zastanowieniu. Moja wiedza z matematyki jest o niebo lepsza i to po ledwie ponad
tygodniu! A co dopiero gdybym miała takiego nauczyciela w liceum jak Pan Jakub. Wszystko tak
jasne i uporządkowane, niechaotyczne − to lubię! I wszystko zgodne z wymogami CKE. Karty
wzorów nie już nie będą dla mnie czarną magią − przyrównywałam wszystko stąd z nimi i wszystko
jasne! Będę potrafiła z nich korzystać.
Chciałabym gorąco podziękować. Ta strona to kawał dobrej roboty. I naprawdę się cieszę, że są
jeszcze ludzie, którzy mogą zrobić tyle dobrego charytatywnie. Teraz tylko czekać na 05.05.
Zero stresu.
P.S. Dziękuję też Gustlikowi, który często oferował alternatywne metody, z których też
skorzystam przy niektórych zadaniach.
Dziękuję!
2 maj 21:21
Jakub: Powodzenia na maturze
3 maj 14:39
Jakub, ale nie gospodarz ;): A ja skończyłem się uczyć właśnie teraz. Również bardzo dziękuję twórcy strony. Wiedzę tutaj
zawartą już co prawda w większej mierze miałem przyswojoną, ale wspaniały wręcz zapis zadań i
podział tematyczny pozwolił mi wszystko sobie poukładać. Mam nadzieję, że w tym roku napiszę
dzięki matematyka.pisz.pl lepiej rozszerzoną maturę niż w zeszłym. Chcę się dostać na
Politechnikę Poznańską.
WIiZ
Szkoda, że na maturze nie ma macierzy
4 maj 15:41
Jakub: Pewnie już miałeś algebrę
Macierzy tutaj nie ma. Chociaż jak się uprzesz, to możesz rozwiązać
układ równań metodą wyznaczników tak jak ja na
1192
Powodzenia jutro o 14.
4 maj 15:54
Aga: Przydałaby się jeszcze dominanta
21 maj 12:33
jasiu: Stronka wporzo, ale zadania w porównaniu do tych, które na codzień rozwiązuję są dużo
trudniejsze
24 lis 18:31
Marek: Matematykapisz to najlepsza strona o matematyce. Jestem studentem dlatego proponuję dodanie
zmiennych losowych. Pozzdrawiam serdecznie
24 gru 22:40
meg: Witam!Mam pytanie.
Czy jest szansa, że pojawią się tutaj nowe pojęcia?
Chodzi mi o to, że mam dużo zadań ze statystyki, i nie mogę nigdzie znaleźć jak rozwiązać
zadania typu:
znajdź środkową i typową cenę, oblicz zróżnicowanie tej ceny,okresl zbiorowosc, jednostke,
ceche statystyczna, p[odaj tabele liczebnosci, rozklad wartosci cechy..cos w tym stylu, to
zapewne sa bardzo proste zadania jednak gdy nie znam tych pojec to nie moge rozwiazac
chyba ze sa one gdzies a ja nie widze?
15 sty 14:08
12 maj 21:04
KOMRAD: jeden bok prostokąta ma długość 12 cm a drugi bok jest o 2 cm krótszy od przekątnej. oblicz
obwód tego prostokąta.
12 cze 17:25
KOMRAD: wysokość trójkąta równobocznego jest równa 6 cm .oblicz długość boku tego trójkąta. proszę o
rozwiązanie
12 cze 17:28
KOMRAD3MD: jeden bok prostokąta ma długość 12 cm a drugi bok jest o 2 cm krótszy od przekątnej. oblicz
obwód tego prostokąta.
12 cze 17:36
KOMRAD3MD: wysokość trójkąta równobocznego jest równa 6 cm .oblicz długość boku tego trójkąta. BARDZO
proszę o rozwiązanie
12 cze 17:36
8 lip 08:51
karen: x w wartości bezwzględnej
8 lip 15:11
ebi: nie − norma z x. ale nie wiem, o co w tym chodzi
8 lip 16:20
Kici ;): a gdzie dominanta ?
jestem ślepa, więc może przeoczyłam
7 sie 20:19
ebi: ||x||
9 sie 19:22
Gustlik: Sam Sorki, że tak późno odpisuję, ale dopiero etraz przeczytałem Twój post. Cieszę się, że
"moje" metody Ci pomogły. Pokazuję je, bo wielu nauczycieli rozwiązuje zadania metodami
"dookoła świata". Ja rozwiązuję metodami mozliwie najprostszymi, najlepiej przyswajalnymi dla
ucznia. Większość z nich to metody szybkie i krótkie, może nie wszystkie z nich są najkrótsze
w zapisie, ale są bardziej obrazowe od tych pokazywanych w szkole. Jak zauważyłeś nie "dzielę"
matematyki napoziom podstawowy i rozszerzony, bo często zdarza się, że na "podstawach"
wygodniej jest sięgnąć po wzór czy regułę z "rozszerzeń", bo wtedy łatwiej się rozwiązuje
takie zadanie. Jeżeli mam do czynienia z takim zadaniem, to sięgam po wzory z "rozszerzeń" i
pokazuję zarówno tu na forum jak i uczniom, pokazuję też, skąd wzieły się te wzory. Niestety
ten program jest tak dziwnie i nielogicznie skonstruowany, że rozwiązywanie wielu zadań na
"podstawach" bez sięgania po "rozszerzenia" jest trudniejsze. Natomiast na maturze uczeń może
użyć każdej metody, nawet spoza programu rozszerzonego, byleby tylko zadanie rozwiązał
poprawnie.
Dlatego zachęcam wszystkich zdających
"podstawy" − sięgajcie po rozszerzenia, choćbny na
tej stronie. Nie bójcie się tego, co zaznaczone na
brązowo. To się może Wam przydać
!
10 sie 01:02
Gustlik: Moje "poprawki" − tak powinien wyglądać program nauczania z tego działu:
podstawy
rozszerzenia
studia
Tu bez "poprawek", jak na stronie.
10 sie 02:07
karolina: klasa 3c liczy 34 uczniów .wiadomo,że do tej klasy uczeszcza więcej dziewcząt,niż chłopców.Z
okazji dnia kobiet każdy chłopak kupił każdej dziewczynie jedną różę.Łącznie zakupiono na
tę okazję 288 róż.Oblicz ile jest dziewcząt w tej klasie?
16 sie 17:10
ola :): Mam takie pytanie jak zrobić te zadanie. Proszę o pomoc. Z góry dziękuje
suma siedmiu kolejnych liczb naturalnych parzystych jest równa 700. Zapisz te liczby i porównaj
średnią aretmetyczną z medianą tego zestawu liczb
6 wrz 18:17
lucyna36: Oblicz średnią geometryczną liczb; 5,6,7,8
26 lis 20:06
sms: moglbys jeszcze pomylec o tym zeby dolozyc swoja cegielke wysylajac esa, np, za 1,2zl, 2,44zl
itd,
reszta osob ktora chce wiecej to sobie zalozy konto w necie i przesle na twoje konto kase.
po co zakladac konto jak sie chce wyslac mniejsza kwote
28 lis 22:55
gkwwojtek: Panie Jakubie dzięki takim ludziom jak Pan aż chce się uczyć przedmiotów scisłych matmy i fizy.
Stronka rewelacja. Pozdrawiam oby tak dalej!
2 gru 11:18
ArwenaII: wyznacz modę dominantę oraz medianę zbioru danych statystycznych przedstawionych w postaci
a)diagramu kołowego procentowego
gdzie wartość 1 ma 18.75%
3ma31.25%
5ma 12.5%
7 ma 37.5%
10 gru 14:18
Joanna: mam ogromną prośbę. czy ktoś umie takie zadania ze statystyki? prosze o kontakt pilny
lesiek1@buziaczek.pl
Zadanie 1
Podac przykład pary cech jakościowych w których pierwsza przyjmuje trzy wartości, a druga dwie
wartości. Na podstawie kilku objętości elementowe próby (przyjąć n) zbudować przykładową
tablicę dwudzielczą chcąc obliczyć na czego miarą jest x do kwadratu (hi kwadrat)
zadanie 2
Podac przykład zbiorowości oraz określonych na tej zbiorowości dwóch cech ilościowych ciągłych
miedzy ktorymi moze zachodzić związek przyczynowo−skutkowy, na podstaWIE 4 par przykładowych
wartosci rozwazanych cech obliczyc wspolczynnik korelacji i podac jego interpretację.
zadanie 3
Wsród 5 wyrobów są dwa wadliwe.określić rozkład prawdopodobienstwa przyjmującej wartości równe
liczbie wyrobu dobrych wśród dwoch wylosowanych. Obliczyć wartość oczekiwaną tej zmiennej
losowej
zadanie 4.
Czas pracy pewnego urządzenia jest zmienną losową o rozkładzie X:N (n 6) . Przyjąc samemu,
np(6) jaką część z dużej partii urządzeń będzie działać krócej niż m−6
zadanie5.
Wyznaczyć realizację 90% przedziału ufności dla wartości oczekiwanej m(do potęgi n) pewnej
cechy X (zdefiniować tą cechę) na podstawie próby losowej o licznosci n (większe lub równe)
nieskończoności (przyjąć n) zinterpretować uzyskany wynik, przyjąć X(z kreseczką na górze) ,
s.
19 sty 03:10
Kasia: Jesteś fantastyczny ! ! ! Bardzo fajna i przejrzysta strona . Uczę koleżanki syna matematyki ,
dużo wyniosłam z tej strony . Dziękuję
11 cze 20:25
Mariusz: Kiedyś wszystkie wymienione zagadnienia były w liceum
Jak ja chodziłem do szkoły to wprawdzie całek nie było już w liceum ale były
one w technikum
17 gru 05:06
Nauchodonozor: Niech zmienna losowa X ma rozkład studenta z 13 stopniami swobody. Obliczyć:
a) P (|X| >2,16)
b) P (X > 2,16)
c) P (X < 2,16)
Oraz to zadanie:
Zmienna losowa X ma rozkład chi−kwadrat z siedmioma stopniami swobody. Obliczyć
a) P (X> 12)
b) P (X> 0,6)
c) P (X< 14)
Błagam, pomózcie
4 lut 18:20
Nauchodonozor: Zadanie 1
W dwóch miastach przeprowadzono ankietę, w których zapytano losowo o ulubione miejsca na
wakacje
miejsca na wakacje:
1. góry
2. morze
3. jeziora
4. komputer
5. inne
Liczba osób: SZCZECIN
a. 35
b. 15
c. 25
d. 5
e. 10
Liczba osób: Kraków
a. 30
b. 50
c. 45
d. 10
e. 5
Wykorzystując wskaźnik struktury porównaj zbiorowość z punktu widzenia preferencji dotyczących
miejsca na wakacje.
Zadanie 2
W dwóch regionach rolniczych przeprowadzono badanie mające na celu porównanie wielkości
gospodarstw indywidualnych. Badanie wykazało, że powierzchnia wynosiła 6ha. Współczynnik
zmienności liczony o odchylenie standardowe wynosi 0,3. Dla regionu II dane przedstawia
tabelka. Porównać powierzchnię gospodarstw w obu regionach wykorzystując miary położenia i
zmienności.
Wielkość gospodarstwa w ha
a) 2−4
b) 4−6
c) 6−8
d). 8−10
e). 10−12
Odsetek gospodarstw:
a. 10
b. 20
c. 25
d. 35
e. 10
Zadanie 3
W celu zbadania zależności miedzy wysokością obrotów (Y) w sklepach a liczbą zatrudnionych
sprzedawców (X) wylosowano niezależnie 8 sklepów i uzyskano informacje:
Liczba sprzedawców :
a. 1
b. 2
c. 3
d. 3
e. 3
f. 5
g. 5
h. 6
Obroty ( w tys. zł):
a). 1
b). 2,5
c). 2
d). 5
e). 6,5
f). 8
g). 8
h). 9
a) wykorzystując współczynnik korelacji liniowej Pearsona zbadać siłę i kierunek zależności
miedzy cechami Y i X
b) w jakim procencie obroty zależą od liczby sprzedawców?
Byłbym naprawdę wdzięczny za pomoc
4 lut 18:20
tomek mój kochanie: kocham ciebie bardzo≥
19 lut 17:32
anon: Hmm... trochę zastanawia brak dominanty
10 kwi 01:17
Karolina: no wlasnie co z dominantą ?
29 lip 15:26
Gosieńka: Może ktoś pomóc?
Dany jest rozkład wynagrodzeń w październiku 2006r. (na podstawie Rocznika Statystycznego RP
2008)
Wynagrodzenie
w tys. zł. Odsetek zatrudnionych
0,5−1,0 9,5
1,0−1,5 19,2
1,5−2,0 20,8
2,0−2,5 16,4
2,5−3,0 10,5
3,0−4,0 11,4
4,0−5,0 5,0
5,0−7,0 3,6
7,0−11,0 3,6
Duże rozpiętości wynagrodzeń, zwłaszcza w zakresie wysokich wartości, powodują, że cztery
ostatnie klasy są szersze niż wcześniejsze klasy.
Sporządź histogram rozkładu wynagrodzeń w ten sposób, by pola prostokątów były proporcjonalne
do częstości pracowników znajdujących się w klasach:
a) przeliczając odsetek na stałą rozpiętość klasy równą 0,5 tys. zł,
b) przeliczając częstości względne tak, aby suma pól prostokątów wynosi 1.
23 paź 20:02
dast: Rzucamy 500 razy standardow¡ sze±cienn¡ kostk¡ do gry. Obliczy¢ prawdopodobie
«stwo, »e suma wyrzuconych oczek b¦dzie wi¦ksza ni» 1640 i mniejsza ni»
1860.
jak to rozwiazac
16 sty 19:26
yoemi: może mi ktoś pomóc w tym zadaniu ? kompletnie nie wiem o co chodzi
średnia arytmetyczna pięciu liczb 5,x,1,3,1 jest równa 3. Wyznacz x i medianę tego zbioru
29 wrz 14:41
BPR: Dlaczego nie ma średniej harmonicznej?
23 lut 17:44
BPR: 1)Musisz dodać do siebie te 4 liczby ( oprócz x ) :5+1+3+1=10
2)Następnie 3 pomnożyć przez ilość liczb: 5*3=15
3)I na końcu aby wyznaczyć x musisz odjąć liczbę z kroku 2 od liczby z kroku 2: 15−10=5
Odp.: x wynosi 5.
23 lut 17:48
BPR: W książkach do liceum nie ma średniej harmonicznej.
Na kartach wzorów nie ma średniej harmonicznej.
Co to ma wszystko znaczyć.
23 lut 18:05
student2: Urzędnik bankowy wie, ze 12% kredytobiorców hipotecznych traci prace i przestaje spłacac
pożyczkę w ciągu pieciu lat. Wie te, ze 20% kredytobiorców hipotecznych traci prace w ciagu
pieciu lat. Przy załoeniu, e kredytobiorca hipoteczny stracił prace, jakie jest
prawdopodobienstwo,
i przestanie spłacac pożyczke?
Potrzebuję pomocy przy tym zadaniu ze statystykiemotka
I z góry dziękuje
24 lut 11:32
BPR: To co teraz zrobili z programem z matematyki to jest TRAGEDIA.
Programy nauczania układają niech nauczyciele.
undefined
1 gru 21:25
krzysia: Obserwuję tą stronę od lat jak kwtnie
Wielkie gratulacje dla Pana! Super pomysl i bardzo
przydatna.
Pozdrawiam.
26 kwi 17:54