Gustlik: Proste wzory kombinatoryczne na rozszerzeniu, a na podstawach uczniowie męcza się drzewkami
licząc, jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania asa z talii 52 kart przy losowaniu 3 kart,
zamiast zastosować prosty wzór na kombinacje. Metoda drzewek w przypadku losowania kart z
talii przypomina jazdę np. z Gdańska do Sopotu przez Wrocław. Można tak jechać, czemu nie, ale
ile czasu to nam zajmie, poza tym jeszcze łatwo zbłądzić na tak długiej trasie.
21 lut 22:33
gosia: ile liczb sześciocyfrowych o różnych cyfrach można utworzyć z cyfr zbioru 0123789 takich ze w
rzędzie jedności jest liczba parzysta
10 kwi 14:11
Jakub: @Gustlik
W teorii drzewka miały być prostszą metodą rozwiązywania zadań kombinatorycznych. W sumie
ciężko mi powiedzieć, co jest prostsze dla człowieka, który ma problemy z nauczeniem się
rozwiązywania takich zadań. Dla mnie zawsze prostsze były wzory i w dodatku bardziej
wszechstronne. W niektórych zadaniach drzewka trzeba byłoby chyba rysować na ścianie by się
zmieściły. Za pomocą wzorów to tylko kilka linijek.
@gosia
Zamieść to zadanie na forum zadankowym.
11 kwi 14:34
Luke: Dlaczego silnia, permutacje, kombinacje etc. są zaznaczone jako materiał dla matury z poziomu
rozszerzonego?
Realizowałem ten materiał dla poziomu podstawowego to raz, a dwa rozwiązywałem arkusze, gdzie
były silnie i permutacje.
Gdzie konkretnie w informatorze jest napisane, że to materiał na rozszerzenie?
22 kwi 16:41
soulee:
Dokładnie, nawet w zakresie materiału na mature podstawową 2010 pisze: kombinatoryka.
22 kwi 22:16
Jakub: Zobaczcie aktualne standardy maturalne 2010.
http://www.cke.edu.pl/images/stories/Inf_mat_08/mat_informator_10.pdf
Wzoru z kombinatoryki są tam na rozszerzeniu.
Wszystkie zadania z podstawy powinno dać się rozwiązać za pomocą reguły mnożenia (
1016).
Inna sprawa, że często prościej zrobić ze wzoru niż z reguły mnożenia. Co nie zmienia faktu,
że na podstawie wzory kombinatoryczne nie są wymagane.
23 kwi 18:32
soulee: To fakt, że napisali jak napisali, ale ja bym się tym nie sugerował, spotkałem się na podstawie
z tym nieraz.
Poza tym podstawie nie ma innych podstawowych rzeczy jak "jedynka trygonometryczna"
25 kwi 11:50
Jakub: Aż sprawdziłem jeszcze raz. Faktycznie jedynka trygonometryczna jest na rozszerzeniu. Wiesz
trudno mi się nie sugerować standardami maturalnymi. Główne założenie nowej (dla wszystkich)
matury matematyki jest takie, że wszyscy mają ten sam materiał do nauczenia. Dzięki temu można
porównywać wyniki uczniów między sobą. Dawniejsza matura tego nie umożliwiała. Ocena 4 z
jednej szkoły była zupełnie czymś innym niż z drugiej szkoły. Wszystko zależało od
nauczyciela, który oceniał na maturze. Dzięki obecnej maturze jest bardziej uczciwie. Ma to
też swoje wady, ale już o tym nie będę pisał.
Tak więc jeżeli kryteria są jasno ustalone, ja je będę przestrzegał.
Często ludzie mi piszą w komentarzach, że u nich na podstawie to robią, co ja mam zaznaczone
jako rozszerzenie. To co jest na podstawie to absolutne minimum. CKE samo zachęca, aby
nauczyciele robili więcej. Jednak wymagać i sprawdzać będzie to minimum.
25 kwi 14:31
why?>: to jest all z podstawy
2 maj 18:45
Jakub: Tylko to zielone jest z podstawy.
3 maj 13:58
konrad509: Uważam, ze powinien znaleźć się tu jeszcze wzorek na kombinacje z powtórzeniami
2 lip 18:21
Jakub: Nie ma czegoś takiego, jak kombinacje z powtórzeniami. Kombinacje to są podzbiory. Podzbiory,
czy też zbiory, bo to jest to samo, nie mogą zawierać elementów, które się powtarzają.
Przykład:
Kombinacje trzyosobowe wybrane z jakieś klasy tworzysz wybierając trzy osoby z tej klasy. Wśród
tych trzech osób nie mogą np. dwie być identyczne. Póki co klony ludzkie nie istnieją
.
2 lip 23:15
3 lip 23:06
Jakub: Hmm, to mnie zaskoczyłeś. Ani w liceum, ani na studiach o kombinacjach z powtórzeniami oraz o
pojęciu multizbioru nie słyszałem. Nawet teraz jak to piszę, korekta mi podkreśla słowo
"multizbiór" na czerwono, co oznacza, że nie ma tego słowa w języku polskim. Przynajmniej
oficjalnie.
Na pewno nie ma tego w liceum. Obawiam się, że dodania informacji o kombinacjach z
powtórzeniami, zupełnie by ludziom w głowach namieszało. Wystarczająco dużo problemów mają w
odróżnieniu kombinacji od wariacji.
Dzięki jednak za info. Zawsze dobrze czegoś nowego się nauczyć
. Matematyka jest na tyle
rozległą nauką, że do końca życia będę się nowych rzeczy dowiadywał.
3 lip 23:59
konrad509: Ja też o tym w szkole średniej ani na studiach nie słyszałem. Trafiłem na to przypadkowo
szukając kiedyś właśnie odpowiedniego wzoru do obliczenia pewnego zadania, do którego jak się
okazało trzeba było zastosować właśnie wzór na kombinację z powtórzeniami
Ale skoro Pan
uważa, że dodanie tego wzoru wprowadziłoby zamieszanie to ok, niech zostanie jak jest bez tego
wzoru
4 lip 19:40
kk: pełen podziw dla Pana
stronka rewelacyjna...
jeszcze korki u Pana i maturka rozszerzona w 100% zdana
12 wrz 18:26
gal anonim: Cóz jezeli mowa o kombinacjach z powtórzeniami, to zeczywiście w liceum ich nie znajdziemy.
Jednakze z tego co słyszałam od Profesora, to na politechnice wykładają cos takiego.
18 wrz 11:43
aga: witam jest ktoś
przeczytałam pare postów i fakt ze drzewka to długa droga
ale w niej ise nie powinno pomylic no chyba ze ktoś nie patrzy jak robi...
ale po co innego pisze mógłby mi ktoś wyjaśnic kombinatoryke
wiem ze to wystarczy wzór ale
nie wiem do konca jak to rozwiazywać bo ise gubie i nie wime co dalej robic
12 paź 18:36
aga: moze mi ktos powiedziec jaka jest róznica pomiedzy wariacja bez powtórzen i z powtórzeniami
12 paź 19:09
Paula: Wyznacz n jeśli Vn7=nV2(n−2) prosze o rozwiazanie do samego końca
27 paź 16:41
Jakub: Zadania zamieszczaj na forum zadankowym.
28 paź 01:22
korcz: Kocham Pana Jakuba
! stronka świetna
4 sty 18:23
aldona:
6 mar 14:48
aldona:
6 mar 14:48
Radek: Mógłbyś jeszcze dodać permutacje, gdy elementy w zbiorze sie powtarzają − dostałem dziś
notatnki z wykładu i sam się zdziwiłem że takie coś jest
9 mar 22:06
edzio: moja nauczycielka powiedziała, że nigdy nie robiła drzewka, a kombinacji z powtórzeniami i
permutacji z powtórzeniami też nie mieliśmy
27 mar 23:43
Radzio: ja mam pytanie czy jezeli macie napisane ze wariacje i permutacje to zbior zadan rozszerzonych
a ja je trzaskam na lekcji to juz sie zgubilem powiedzcie czy to moja pani jest taka
wymagajaca czy wy macie stare info moze cos dodali
7 kwi 21:54
Jakub: Wzory na wariacje i permutacje są tylko na maturze rozszerzonej. Jednak często się zdarza, że
zadania z podstawy łatwiej jest rozwiązać z tych wzorów niż np. z drzewek. Zresztą twoja
nauczycielka zawsze może przerobić więcej, bo standardy CKE to absolutne minimum i CKE samo
zachęca, aby robić więcej. Ale wymagać będzie tego minimum.
7 kwi 22:04
zero?: Czy zero to jest liczba parzysta?
20 kwi 11:49
Jakub: Tak. Zero dzieli się przez 2, więc jest parzyste.
20 kwi 22:02
Gustlik: Jedynka trygonometryczna na rozszerzeniu
? Boże, widzisz i nie grzmisz. Kto układa te
standardy maturalne? Szewc, krawiec czy może baletmistrz? Albo matematyk z Bożej łaski, który
twierdzi, że "ciąg liczbowy to nie funkcja", jak jedna z nauczycielek w LO w mojej
miejscowości. Jeszcze niedawno tematy z obecnych rozszerzeń były w programie gimnazjum, np.
wektory.
Obecny program, zwłaszcza z poziomu PODSTAWOWEGO NADAJE SIĘ DO KOSZA. Gdybym pracował w MEN na
stanowisku odpowiedzialnym za zatwierdzanie programu nauczania, to ten program by wylądował w
śmietniku, a jego autorzy na zasiłku dla bezrobotnych.*******
21 kwi 00:15
Gustlik: Ja powiem tak: krzakoterapia (tak nazywam metodę drzewek) jest idealna metodą do rozwiązywania
zadań z doświadczeniami dwu− i więcej etapowymi typu: najpierw losujemy urnę wg jakiejś
określonej reguły, np. wyniku rzutu kostką czy monetą, a potem kulę z tej urny. Natomiast w
pozostałych doświadczeniach z powodzeniem sobie można poradzić regułą mnożenia, a tam, gdzie
,kolejnośc losowania nie ma znaczenia − kombinacjami.
21 kwi 00:22
Gustlik: Słuchajcie zasada jest taka, że na maturze zarówno podstawowej jak i rozszerzonej można używać
wszystkich metod, byle tylko poprawnych, można użyć nawet matematyki wyższej, np. obliczyć
pole trójkąta za pomocą całek. Tak więc jeżeli na maturze podstawowej będzie zadanie z
prawdopodobieństwa, a uczeń rozwiąże ne wzorem kombinatorycznym z rozszerzeń, np. wariacjami,
to jak najbardziej zadanie BĘDZIE ZALICZONE, o ile użyty będzie prawidłowy wzór i nie będzie
oczywiście błędów. Czytałem raport CKE z matury 2010 na stronie
http://www.wom.edu.pl/materialy/raportmatura2010.pdf . Tam są opisane metody
rozwiązywania zadań i ich zaliczania, większość zadań miała po kilka metod rozwiązywania i CKE
brało wszystkie pod uwagę. Dlatego gorąco zachęcam wszystkich do zapoznania się z materiałem
rozszerzonym, nawet jeżeli zdajemy maturę podstawową. Zwłaszcza zachęcam zdajacych maturę
podstawową do zapoznania się z następującymi zagadnieniami:
1. Funkcja kwadratowa − wzory Viete'a. Są bardzo proste, umożliwiają szybkie sprawdzenie znaku
pierwiastków trójmianu i równania kwadratowego bez ich obliczania, dodam, że spotkałem się w
jednym z arkuszy z matury podstawowej, gdzie użycie wzorów Viete'a znacznie skróciło
rozwiązanie zadania,
2. Wielomiany: schemat Hornera, twierdzenie Bezout, dzielenie wielomianów i twierdzenia o
pierwiastkach całkowitych i wymiernych wielomianu. Ta metoda rozkładu wielomianów na czynniki
jest bardzo prosta i w dodatku niemal uniwersalna, większość wielomianów da się ta metodą
rozwiązać. Ta metoda jest bardzo dobra zwłaszcza dla uczniów nie potrafiących zauważyć, że
współczynniki wielomianu można pogrupować albo "wpasować" we wzór skróconego mnozenia, a wiele
osób ma z tym kłopoty,
3. Geometria analityczna − przede wszystkim wektory. Osobiście nie rozumiem, dlaczego taka
prosta rzecz, jak wektory, została wycofana z podstaw, obliczenie współrzędnych wektora wymaga
tylko znajomości układu współrzędnych oraz dwóch dzialań arytmetycznych: odejmowania i
dodawania. A za pomocą wektorów można znacznie szybciej i łatwiej rozwiązać wiele zadań z
geometrii analitycznej, jak np. obliczanie długości odcinków, obliczanie pól trójkata i innych
wielokątów, obliczanie współrzędnych czwartego wierzchołka równoległoboku, gdy dane są trzy
inne wierzchołki, wyznaczanie równań prostych równoległych i prostopadłych do danego wektora
itp.
4. Prawdopodobieństwo − wzory kombinatoryczne na permutacje, wariacje i kombinacje oraz reguła
mnożenia, o czym pisałem. Kombinatoryka jest łatwiejsza i szybsza od drzewek.
25 kwi 00:50
Gustlik: Moje "poprawki" − tak powinien wyglądać program nauczania z tego działu:
podstawy
rozszerzenia
studia
n! czyli n silnia
permutacje wariacje bez powtórzeń wariacje z powtórzeniami
n nad k czyli symbol Newtona
kombinacje
reguła mnożenia − na ile sposobów można wykonać czynność, składającą się z kilku etapów
10 sie 02:03
Karla : Zliczanie obiektow w prostych sytuacjach kombinatorycznych
prosze o jakies przyklady
19 sie 11:54
Sanderka: Witam! Stronka jest SUPER
! Jestem już 5 lat po maturze z matematyki, i pomagam teraz troche,
udzielając korepetycji, i gdy tylko czegoś nie pamiętam od razu wracam na matematyki.pisz.pl i
wszystko staje się jasne.
Super
Naprawde, wielkie ukłony dla tego, kto wpadł na
założenie takiej stronki.
Pozdrawiam.
28 paź 21:56
mala: z cyfr {1,2,3,4,5,6,7} losujemy trzy cyfry bez zwrotu. Na ile sposobów możemy utworzyć liczby
trzycyfrowe większe od 555, w których cyfry nie powtarzają się.
Prosiła bym bardzo o rozwiazanie tego zadania
14 lis 21:14
d-m: @mala:
2 przypadki:
1.
na 1−szym miejscu 6 lub 7 (bo każda taka jest większa)
na 2−gim miejscu dowolna od 1 do 7, ale nie ta którą wybralśmy wcześniej. (ze zbioru wypada
jedna liczba)
na 3−cim miejscu dowolna od 1 do 7, ale żadna z tyvh która jest na 1−szym lub 2−gim miejscu (ze
zbioru wypadają 2 liczby)
2*6*5
(np. liczby 612, 675, 716, 765)
2.
na 1szym miejscu 5
na 2−gim miejscu cyfra większa od 5, czyli ze zbioru {6,7}
na 3−cim miejscu dowolna od 1 do 7 ale nie 5, ani żadna ze zbioru {6,7}. Czyli ze zbioru
{1,2,3,4,6} lub {1,2,3,4,7} (ze zbioru 7−elementowego wypadły 2 wcześniejsze liczby)
1*2*5
(jest to 10 liczb: 561,562,563,564,567,571,572,573,574,576)
Z `dwóch przypadków:
2*6*5 + 1*2*5 = 60 + 10 = 70
Mam nadzieję, że nie tylko rozwiązałem zadanie, ale i coś się rozjaśniło. Pozdrawiam
serdecznie!
16 lis 22:25
Raf1500: Ja też miałem silnie w podstawie.
2 gru 14:27
asia: 3√15*(113−112)2
30 gru 16:52
Dżoli: a byłby ktoś chętny, żeby pomóc mi w zrozumieniu kiedy w jakiego typu zadaniach użyc
permutacji, kiedy wariacji z powtórzeniami, kiedy bez powtórzeń, a kiedy kombinacji?
4 maj 18:50
Justyna: Panie Jakubie permutacje, kombinacje, wariacje z powtórzeniami i bez powtórzeń obowiązują
również na poziomie podstawowym. Niestety..
5 maj 16:46
5 maj 17:42
Basia: Nie przejmuj się Jakubie kombinacjami z powtórzeniami.
To pojęcie nie dotyczy ani zbiorów, ani kombinatoryki związanej ze zbiorami.
Dotyczy tzw. multizbiorów, z którym to pojęciem nie jest łatwo pogodzić się nawet
niektórym teoriomnogościowcom.
To zupełnie inna struktura, ale bardzo przydatna w programowaniu.
Ma to sporo wspólnego z matematyką dyskretną i elementami nierozróżnialnymi.
Obrazowo:
Mam dwie miseczki, sześć identycznych krówek i dwa identyczne michałki.
Do pierwszej wrzucam krówkę, krówkę i michałka.
m1 = {krówka, michałek} ?
no nie; są dwie krówki i michałek czyli
m1 = {krówka, krówka, michałek}
to jest multizbiór
Do drugiej wrzucam krówkę, michałka i krówkę.
mam znowu multizbiór m2={krówka, michałek, krówka}
Nie widzisz żadnej różnicy między miseczkami.
m1 = m2
No a skoro są multizbiory to i kombinacje z powtórzeniami.
Ale tym się bawią matematycy po studiach i informatycy (chyba już na studiach, ale pewna nie
jestem), bo multizbiory mają zastosowanie w programowaniu (zdaje się, że chodzi o sortowanie,
ale dokładnie nie wiem).
8 wrz 06:00
Basia: Jakubie mieszają się tu dwa pojęcia.
Wymagania egzaminacyjne na poziomie podstawowym ≠ podstawie programowej na tymże poziomie.
I tak kombinatoryka
nie obowiązuje na maturze, ale
obowiązuje w trakcie nauki
szkolnej.
Z innymi zagadnieniami też tak jest.
Patrz:
http://www.pazdro.com.pl/liceum_i_technikum/matematyka-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10
albo program nauczania na stronach MEN (nie CKE, bo to co innego)
8 wrz 06:16
Jakub: Dziękuję za wyjaśnienia na temat kombinacji z powtórzeniami.
Jeśli chodzi o kombinatorykę, to zależy o jakim stopni zaawansowania piszesz. Tutaj jest nowa
podstawa programowa.
http://195.136.199.90/images/stories/pdf/Reforma/6b.pdf Napisane tam jest,
że "uczeń zlicza obiekty w prostych sytuacjach kombinatorycznych, niewymagających użycia wzorów
kombinatorycznych, stosuje regułę mnożenia i dodawania". Tego się trzymałem, oznaczając jaki
materiał jest dla poziomu podstawowego, a jaki dla rozszerzonego.
W ogóle mam problem, ponieważ licealiści z pierwszego roku będą już się uczyć według nowej
podstawy programowej, a uczniowie z klas drugi i trzecich będą zdawać według starej. Nie ma
dużo różnic, ale pewne są.
8 wrz 15:52
:(: Na stole stało 100 dużych pudełek. Wybrano
niektóre z nich i umieszczono w nich po 8
mniejszych pudełek. Następnie wybrano
niektóre z tych mniejszych pudełek
i umieszczono w nich po 8 jeszcze mniejszych
pudełek. Ten proces został powtórzony kilka
razy. Na koniec całego pakowania na stole
pozostało 233 pustych pudełek.
Ile pudełek w sumie jest na stole?
Może ktoś coś podpowiedzieć?
:(
6 paź 19:06
(: Panie Jakubie, znalazłam Pana filmiki na "jutubce" (
), ale permutacji nie, dlaczegóż to?
Czyżbym źle szukała? Jeśli rzeczywiście ich nie ma, to prosiłabym bardzo o zrobienie takiego
filmiku − stronka jest super, ale przy dodatkowym wytłumaczeniu w postaci filmiku nie ma już
opcji, żeby nie zrozumieć.
A jakby ktoś chciał też obejrzeć, to polecam − kanał yt o nazwie matematyka.pisz.pl
16 paź 18:02
taki sobie on: witam czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak rozpoznać w zadaniach kiedy używamy wzoru na permutacje ,
wariacje bez powtórzeń z powtórzeniami a kiedy na kombinacje ? tak na chłopski rozum. Z góry
dziękuję
21 paź 13:35
mlodymatematyk: W balu wzięło udział 102 królewiczów i 103 królewny. PO balu okazało się, że każdy królewicz
zatańczył z taką samą liczbą królewien. Udowodnij, że pewne dwie królewny zatańczyły z taką
samą liczbą królewiczów. Nie proszę o rozwiązanie, proszę o podpowiedź, kompletnie nie mam
pomysłu jak zabrać sie za to zadanie...
25 paź 13:21
MOn: wśród n losów loterii jest 6 losów wygrywających. jaka musi być liczba losów, aby
prawdopodobieństwo tego, że zakupione 2 losy będą wygrywające, było równe
29 lis 20:20
brk13: Witam was wszystkich. Czy macie jakieś głębsze pomysły na zrozumienie kombinatoryki tzn. użycie
właściwego wzoru do zadania. Serio nie rozumiem. Proszę o pomoc.
1 gru 20:22
sad: jebać węgorza
18 gru 20:33
losecontrole: z tego co się orientuje (pisze w tym roku maturę) na podstawie obowiązuje CAŁA
kombinatoryka−ten podział na poziomy na tej stronie może być mylący
pzdr
3 sty 09:08
Ola: dziekuje bardzo
8 sty 19:29
P O M O C Y: Witam
mam zadanie które sprawia mi trudność :
Ile jest liczb pięciocyfrowych o różnych cyfrach w których zapisie występują dokładnie dwie
cyfry parzyste i trzy nieparzyste
?
6 maj 09:38
Karolinaaaa: 4 kule umieszczamy w 5 szufladach. Ile jest możliwości umieszczenia kul tylko w 2 szufladach?
dlaczego nie może być 24?
POMOCY
28 maj 18:11
Anna: Jakubie, piszesz o tym jakie trudności mają uczniowie z rozróżnieniem kiedy zastosować wzór na
kombinację, a kiedy na wariację. Wyobraź sobie, że u mojego ucznia w LO nauczyciel do prawie
każdego zadania pisze wzór na wariacje bez powtórzeń=symbol Newtona=... Wynik mają sobie
obliczyć sami w domu. Nauczyciel twierdzi, że wariacja i kombinacja to to samo, a wzór można
sobie wybrać! <facepalm>
12 sty 12:19
Jakub: Niedouczeni nauczyciele też się zdarzają. Najgorsze, że nie chce się uczyć na własnych błędach.
Zadania ze zbiorów mają rozwiązania. Wystarczy się zastanowić, dlaczego wychodzą inne wyniki i
samemu dojść, gdzie się robi błąd. Każdy może się mylić, ale nauczyciel, który nie uczy się z
lenistwa na własnych błędach to dno. Tak samo jak np. lekarz.
12 sty 13:47
pijak: mam 8 grup po 4 zespoly w grupie wychodza po 2 zespoly kto ile bedzie kombinacji
mozna
wybrac dowolne kluby lub panstwa
27 maj 21:29
student2: Urzędnik bankowy wie, ze 12% kredytobiorców hipotecznych traci prace i przestaje spłacac
pożyczkę w ciągu pieciu lat. Wie te, ze 20% kredytobiorców hipotecznych traci prace w ciagu
pieciu lat. Przy załoeniu, e kredytobiorca hipoteczny stracił prace, jakie jest
prawdopodobienstwo,
i przestanie spłacac pożyczke?
Potrzebuję pomocy przy tym zadaniu ze statystyki
I z góry dziękuje
24 lut 11:30