matematykaszkolna.pl
15 lut 20:00
Maniek: eln((n2 + n + 6) / (n2 + 4))2−n
24 lut 11:45
Maniek: e(2−n)*ln((n2+n+6)/(n2+4))
24 lut 11:46
Jakub: Zadania zamieszczaj na forum zadankowym.
25 lut 12:20
green96: Cała reszta super, dużo przykładów, ale brakuje zadań w których trzeba użyć sprzężenia.
12 cze 17:27
bn: rysunekn2+3n−n jak to zrobić?
2 lis 19:49
adale: świetnie zrobione, dzieki
30 lis 17:25
sebek: to jest po prostu zajebista strona pomocy dzieki !
13 sty 15:41
jane: Mógłbyś dodać regułę Hospitala i jakieś przykłady granic z liczbą e?
25 sty 20:51
Martita: Ta stronka jest genialna! Dzięki za pomoc.
26 mar 17:35
STUDENT: Fajnie jak znalazło by się wiecej zadań z materiału se studiów.
4 kwi 14:52
student: lim n→(n+1/n)3n2
16 kwi 21:15
Gosia: hej strona jest świetna ! brakuje szeregów szkoda ... pozdro
20 cze 19:09
Gustlik: Moje "poprawki" − tak powinien wyglądać program nauczania z tego działu: podstawy rozszerzenia studia istota granicy ciągu na prostych przykładach granica ciągu wyrażenia nieoznaczone otrzymywane przy liczeniu granic w nieskończoności istota granicy funkcji w plus nieskończoności na prostych przykładach granica w plus nieskończoności dla prostych funkcji granica w plus nieskończoności − zadania istota granicy funkcji w minus nieskończoności granica w minus nieskończoności dla prostych funkcji granica w minus nieskończoności − zadania granica właściwa funkcji w punkcie
10 sie 01:46
zawzięty;): witam! czy może mi ktoś wytłumaczyć co oznaczają liczby a i b w następującym zapisie: lim(an − bn) = lim an − lm bn = a − b skoro an i bn to są ciągi to w takim razie co mam przyjąć za a i b? sumę tych ciągów jakieś wyrazy?
1 lis 21:45
Jakub: Czy chodzi o taki zapis? lim(an−bn) = lim an − lim bn = a − b Jeżeli tak, to "a" oznacza granicę ciągu an, a "b" granicę ciągu bn. Jednak to trochę nietypowy zapis. Zazwyczaj się pisze lim(an−bn) = lim an − lim bn i tak się zostawia.
1 lis 22:44
zawzięty;): dokładnie o to mi chodziłoemotka miałem właśnie takie podejrzenia ale teraz wszystko jasne tak jak wszystko dzięki tej stronie dziękuję!
4 lis 21:14
Sasa: Ja bardzo proszę o wyjaśnienie, co właściwie oznacza sformułowanie, że ciąg jest zbieżny, albo rozbieżny? I czy granica może dokądś zmierzać? Mam głowę naładowaną wykładami, gdzie te wyrażenia pojawiały się w każdym zdaniu, ale nikt nie wyjaśnił co to właściwie jest...
6 lis 01:38
pięta:(: prosze o pomoc..emotka lim x→ U {x4− x2 +3x}:{2x5− 6x+2}
8 lis 09:10
pięta:(: to jest ulamek
8 lis 09:11
Jakub: Ciąg jest zbieżny jak ma granicę. Zobacz 306.
9 lis 00:06
Sasa: @ Jakub, to niewiele wyjaśniło, znalazłam odpowiedź w innym miejscu, ale dzięki emotka Chciałabym jeszcze wiedzieć,, dlaczego granica (2sin(h/2))/h jest równa 1? (jak to rozwiązać..)
11 lis 23:12
Odyn: Fajne przykłady ale brakuje (lub gdzieś są ale nie znalazłem nic ) o : ciągłości funkcji, obliczania asymptot ukośnych i pionowych funkcji przy użyciu granic a = lim f(x) /x i b = lim [f(x) − ax]. Możesz dodać i będzie gites
15 lis 16:28
szczery: kurwa gdzie sa zadania z asymptotamijesli ktos chce dobrze zdac,to nie powinien korzystac z tej strony.tu sa same proste przyklady.albo ten caly Jakub jest taki glupi,ze zabiera sie za proste rzeczy,albo mysli ,ze my jestesmy glupi i nie zrozumiemy.
24 lis 10:01
Jakub: Na tych stronach nie ma całej matematyki. Idź do biblioteki i zobacz, ile książek napisano na jej temat. Rzeczywiście jest dużo prostych zadań. Już od początku miałem taki plan "dużo prostych zadań" i tego się trzymam. W końcu na ostatniej maturze (2011) 20% nie zdało nie potrafiąc rozwiązać prostych zadań testowych nie mówiąc już o otwartych.
24 lis 21:49
szczery: no to super ,tylko co maja zrobic ci ,ktorzy cos sporo trudniejszego? po prostu strona dla kretynow ,ktorzy nie umieja 2−2=0
29 lis 15:45
Jakub: Nie dla kretynów, tylko dla ludzi, którzy mają braki w podstawach matematyki. Niekoniecznie ze swojej winy. Trafili na kiepskich nauczycieli lub w kilku klasach sobie odpuścili matematykę, bo coś innego ich pochłaniało. Z tą stroną mogą szybko nadrobić braki.
29 lis 18:21
szczery: ok ,ale dla mnie ta strona jest slaba i juz . nie ma sie czego tutaj uczyc ,bo tutaj sa tylko porady dla prosciutkich przykladow ,ale jak ktos nie wie jak zrobic trudniejsze ,to ta strona odpada.
30 lis 08:12
zawzięty;): może mi ktoś podpowiedzieć jak policzyć granicę funkcji która ma w liczniku i w mianowniku różne stopnie? Chodzi mi o to czy wtedy można zastosować metodę wyłaczania n przed nawias? wtedy przeciez zostanie nam ten n z któregoś wyrażenia. Czy może po prostu taki lim jest równy +,−nieskończoność? Jest na to jakaś inna metoda?
4 gru 15:56
zachwycona: Rewelacyjna strona Wielkie dzieki zaczynam lubic matematykeemotka
13 gru 14:27
Agata: Strona jest mi ciągle pomocna, mimo, że jestem już na studiach, ale jeśli mogłabym zasugerować małą innowację, to w granicach zamieścić też przykłady ze stałą Eulera emotka
18 gru 11:48
kamcio:
 2−x−3x4 
lim

x4−x2 
x→0 kiedy za x podstawiam 0 wychodzi 2/0 i to = a w odpowiedziach jest − czy ktoś może wskazac mi mój bład
3 sty 20:44
zan: jestem na I roku ekonomii i korzystam z tej strony. Super pomoc .
6 lut 13:34
Joanna: Jak dla mnie to lepiej by było jakby były proste zadania i trudniejsze. Tak mogłyby skorzystać i osoby, które mają braki i chcą się podciągnąć i te, którym zależy na trudniejszych przykładach.
30 maj 17:01
Tynci: fajnieee **
11 cze 15:50
kiti: Prosimy o więcej materiałów ze studiów! Może dzięki Panu zaliczymy
8 paź 20:11
Student: Dokładnie, więcej treści dla biednych studentów
8 paź 20:58
ja: Co oznacza wyrażenie x → y = f(x) , gdy x ∊ X ?
14 paź 14:01
Adam: ja mam granice w liceum, więc to chyba nie jest materiał ze studiów
8 lis 23:30
ania: lim x→1 sin(1− x)x − 1 minus 1 jest pod kreską ułamkową x−1 lim x→π sinxx−π limx→4 3−1+2x2−x lim x→[ x2+3x2+7] x2
13 lis 20:27
ania: pomoże ktoś
13 lis 20:28
trolol: Trzeba ograniczyć
13 lis 21:37
szeszesze:
  x3 − 1  
Lim x→1

x5 − 1  
jak to ugryść?
3 gru 23:33
Maja: Ta granica będzie chyba równa 3/5, trzeba tylko użyć reguły de L'Hospitala, coś takiego widziałam chyba na http://www.obliczone.pl
24 gru 14:53
Pomocy: Dajcie przykłady ze sprzężeniami na pierwiastki 3 stopnia.
24 sty 05:00
aaaa: lim(n+2/n)∧(−n/2)
28 sty 14:32
aaaa: mógłby ktoś to obliczyć?
28 sty 14:33
geniusz: to bedzie e (−1)
29 sty 17:04
ja: e(−1)
29 sty 17:07
gaga: an = n2−n jak rozwiązać prosze o rozwiązanie
30 sty 20:08
gaga:
 2n−2 
an=

czy ktoś wie jak to dalej rozwiązać
 2n+1 
30 sty 20:14
magda: Dziękuję za super stronę emotka Dobrze, że są proste przykłady, dzięki którym można później zrozumiec trudniejsze zadania emotka Jak dla mnie strona jest rewelacyjna. Nie zgadzam się z opiniami negatywnymi, jak dla kogoś zadania są zbyt banalne, albo z innych względów nieodpowiednie, to niech tu nawet nie zagląda, a nie krytykuje, kogoś kto "odwalił" kawał solidnej roboty emotka Jeszcze raz dziękuję, strona bardzo pomocna, zaglądam tutaj często ostatnimi czasy
24 mar 21:59
licealistka: To co tutaj jest miałam w 2−3 kl LO... Chyba nie ma tego na maturze podstawowej ( trochę żałuję ,że nie piszę rozszerzonej ,ale to tylko dlatego ,że nauczyciel straaaaasznie tępił ,a jest na prawdę super świetnym nauczycielem), mieliśmy z tego sprawdziaaaaany i wgl było fajnie liczyć granice I w sumie nawet pochodne fajnie się liczyło ,dopóki nie doszliśmy do zadań tekstowych ,które nie były trudne ,ale pracochłonne ,a ja nie lubię siedzieć nad zadaniem 2 godzin i nie znać wyniku
7 maj 14:53
lusia: wykaz ze liczba a= 1−23+33 jest calkowita
3 cze 14:54
lusia: Dane sa liczby: x=3−22 i y=3−2 wyznacz liczbe x/2y i przedstaw ja w postaci ulamka o wymiernym mianowniku
3 cze 14:57
lusia: wyznacz parametry a,b funkcji y=ax+b jesli jej miejscem zerowym jest liczba 5 a do wykresu tej funkcji nalezy A=(−7,2)
3 cze 14:58
lusia: rozwiaz nierownosc: (x+2)≤8 rozwiazanie przedstaw na osi liczbowej i zapisz w postaci przedzialu
3 cze 15:01
roxy: Oblicz granicę: lim 8x2 : sin2 *2x n→
27 lis 22:34
Edyta: dzięki
31 sty 02:55
lola: Proszę o pomoc w obliczeniu granicy: lim(x2−9)x3 x→3 Bardzo proszęemotka
22 sty 18:03