matematyk:): takich rzeczy nie będzie nawet na rozszerzeniu?
29 kwi 17:49
Jakub: Link do poprzedniej strony jest zaznaczony na czarno, co oznacza, że to jest materiał spoza
liceum. Inna sprawa, że łatwo się tego nauczyć i warto.
29 kwi 18:03
Emil : u mnie w LO taki materiał jest normalnie prowadzony na lekcji
20 maj 21:05
Raison:
Przecież może być też ciąg naprzemienny. Jeśli jest ciąg geometryczny a q<0 ... lub stały jeśli
q=1... lub dla arytmetycznego jeśli r=0 ... No ale nic
Swoją drogą świetna stronka. Jeśli czegoś nie rozumiem, zawsze tu zaglądam i wszystko staje się
jasne
Pozdrawiam
17 paź 17:46
Jakub: Tytuł tej strony jest "monotoniczność ciągu", więc nie obejmuje tego, co napisałeś Raison.
18 paź 17:48
hop...: u mnie też jest to w programie, a mam matme podstawową.
To jest po prostu obowiązkowe.
12 gru 19:27
Daniel : Dlaczego tam 1,3,5,7 an= 2n−1 a nie tylko 2n ?
11 sty 19:29
Daniel : Aha dobra już wiem
11 sty 19:30
Milu: u mnie też jest obowiązkowe, jak wiele rzeczy materiału oznaczonego "ze studiów"
11 lut 09:06
wampa: a wam się nudzi ?
Mam pytanie; bawię się liczbami i natrafiłem na problem; jak policzyć sumę ciągu określonego
wzorem an ?
9 cze 16:57
Wojtek: podobno monotoniczność można obliczyć też z tego czy to prawda
?
10 gru 22:04
Jakub: @wampa To mi wygląda na sumę ciągu geometrycznego. Zobacz
279.
@Wojtek
W zasadzie tak. Problem jest, gdy niektóre wyrazy ciągu są równe zero. Przez zero nie wolno
dzielić i dla takich wyrazów tej definicji nie zastosujesz. Jednak jak masz pewność, że
wszystkie wyrazy ciągu są różne od zera, to możesz jej używać.
10 gru 22:55
Gustlik: Monotoniczność niektórych ciągów można badać wykorzystując własności odpowiednich funkcji i
nieraz tak jest łatwiej i bardziej obrazowo. Ta metoda odnosi się do ciągów podanych wzorem
łatwej do zbadania funkcji, np. liniowej, kwadratowej, wykładniczej czy homograficznej.
Wystarczy napisać wzór funkcji zastępując we wzorze ciągu "n" "x"−em, a "a
n" "y"−em, potem
np. narysować wykres (niekiedy wystarczy przybliżony) danej funkcji i odczytać z wykresu, jak
zachowuje się ta funkcja dla liczb naturalnych dodatnich.
W przypadku niektórych ciągów i funkcji można monotoniczność odczytać ze wspólczynników
występujących we wzorze ciągu (np. funkcja liniowa, wykładnicza oraz homograficzna po
sprowadzeniu do postaci kanonicznej).
Np. a
n=4n+3 będzie rosnący, bo funkcja y=4x+3 jest rosnaca (współczynnik kierunkowy a=4 jest
dodatni), a
n=2
n też jest rosnący, bo funkcja y=2
x jest rosnaca (podstawa potęgi>1),
| 2 | | 2 | |
an= |
| +3 jest malejący, bo funkcja y= |
| +3 też jest malejąca itp. |
| n | | x | |
Oczywiście warto znać oba sposoby, bo nie każdy ciąg da sie zapisać wzorem łatwej do zbadania
funkcji, np. a
n=(n+2)! albo a
n=n
3+5n
2−3n+4, w tym drugim przypadku mozna byłoby sobie
pomóc funkcją, niemniej trzeba znać pochodne, bo wielomian nie jest już tak łatwy do zbadania
jak np. funkcja kwadratowa.
19 gru 00:25
Gustlik:
Przykład ciągu, który można zbadać łatwiej funkcją, niż metodą "a
n+1−a
n"
a
n=|n−3|
Rysujemy wykres funkcji y=|x−3| i nanosimy na wykres punkty odpowiadające kolejnym wyrazom tego
ciągu.
Z rysunku widać wyraźnie, że ciąg jest niemonotoniczny, bo dla wyrazów a
1, a
2, a
3 jest
malejący, a od a
3 rosnący. Badanie tego ciagu metoda rachunkową byłoby dość kłopotliwe z
uwagi na konieczność stosowania definicji wartości bezwzględnej i odpowiednich założeń.
19 gru 00:35
Kate: muszę równiez zauważyć, że jest to materiał z podstawy,
20 lut 14:52
Mateusz:
@Wampa jesli ciąg jest skonczony wtedy jego suma wynosi:
n
k=0
jesli natomiast suma jest nieskonczona i |x|<1 wtedy:
∞
k=0
17 sty 19:34
2 liceum, nowa podstawa: Od tego roku monotonicznosc jest juz na maturze, przynajmniej na rozszerzeniu.
8 mar 19:29
quarhodron: Gustlik świetna rada ! Jakoś na to nie wpadłem, ze tak można i zawsze z definicji wyznaczałem.
Dzięki wielkie, to często upraszcza wiele rzeczy
14 kwi 14:20
gościu221: co do oznczeń akresu materiału, w liceum też on obowiazuje, do matury rozszerzonej.
27 maj 17:17
Avatar: Z tego co mi wiadomo to na podstawie w liceum też to jest jako obowiązkowe.
2 cze 22:28
Jakub: W standardach maturalnych nic nie ma o monotoniczności ciągu na podstawie. Nie przypominam
sobie też ani jednego zadania maturalnego z tego tematu. Raczej tego nie ma na podstawie.
Piszę raczej, bo standardy są nieprecyzyjne i nie można z całą pewnością powiedzieć, że
zadanie z monotoniczności ciągu nie będzie na maturze podstawowej.
20 sie 16:37