Gustlik: Otrzymywanie wykresu funkcji y=|f(x)| można wytłumaczyć obrazowo w następujący sposób:
− rysujemy wykres funkcji bez wartości bezwzględnej, tj. y=f(x),
− zginamy w górę kartkę z tym wykresem wzdłuż osi OX − wtedy dolna część wykresu "odbije się"
symetrycznie względem osi OX, a górna pozostanie na swoim miejscu.
27 lut 00:46
Enived: a y=f(|x|) jak otrzymac?
2 maj 17:28
Jakub: Rysujesz na początku wykres f(x), a następnie to co jest po prawej stronie osi Oy odbijasz
symetrycznie na lewą stronę. To co było po lewej stronie nie należy już do wykresu f(|x|). Do
niczego się nie przydaje.
3 maj 13:50
Jasiu: na maturze sie przydaje
4 maj 16:39
agata: naprawdę super stronka
3 wrz 15:31
agata: Z tej strony uczyłam się do matury i miałam 74 %
3 wrz 15:32
Luk18: a jak moja funkcja jest całkowicie po lewej stronie...? bo mam funkcję i muszę ją narysować
y=f(IxI) i kurde nie wiem jak
28 lis 17:52
Jakub: Jak wykres funkcji jest całkowicie po lewej stronie osi Oy, to nie ma wykresu funkcji f(|x|).
Po prostu nie istnieje. Bierze się to stąd, że dla x>0 (po prawej stronie Oy) funkcja jest
nieokreślona.
Przykładowo:
f(|−2|) = f(2) = nie ma wartości, bo nieokreślone dla x=2>0.
f(|3|) = f(3) = nie ma wartości, bo nieokreślone dla x=3>0.
Dla przykładu dałem tyko x=−2 i x=3, ale widać, że dla innych liczb też nie będzie wartości.
28 lis 18:41
Onnar: ALE TEN PIERWSZY WYKRES FUNKCJI JEST DOKŁADNIE NAMALOWANY (ODBICIE WZGLĘDEM ŚRODKA SS) GZ ;>
30 mar 10:06
Chomar: Wiecie może jak to naszkicować? f(x) = || x |−1|− 2
26 paź 15:41
Jakub: Po kolei narysuj:
1. y=|x|
2. y=|x|−1 (wykres o 1 w dół)
3. y=||x|−1| (to co pod Ox przenosisz odbijasz na górę)
4. y=|||x|−1|−2 (wykres o 2 2 dół)
29 paź 17:36
kkkasiula: Agata z podstawy czy rozszerzenia bo tu czytałam, że niektórzy wyciągnęli po 60% 70% z
rozszerzenia oczywiście ta strona + jeszcze jakieś inne źródła
6 kwi 10:45
kkkasiula: a i pytanie co do 1 przykładu najpierw odwracamy względem osi Oy potem względem osi Ox
6 kwi 10:48
Jakub: Odwracam względem początku układu współrzędnych. Jak odbiję najpierw względem osi Oy a
następnie względem osi Ox, to faktycznie wyjdzie to samo, jednak sposób jest inny.
6 kwi 20:29
Karoliusz: |f(x)|+2 Jak to zrobić? Czy o 2 w góre tylko odbitą część?
10 kwi 11:11
Jaszczurek: Jak będzie wyglądać −f(−x) od f(x)=−x4 ?
14 mar 21:16
Maciek: g(x)=f(|x|) −−> Część wykresu f(x) znajdującą się po lewej stronie osi OY pomijamy.
Zaznaczamy część po prawej stronie OY oraz jej odbicie (części wykresu po prawej stronie)
symetryczne względem osi OY.
1 maj 00:09
lissska: jak narysować + czy możecie wytłumaczyć
1.Naszkicuj wykres funkcji f, jeśli:
a)f(x)=I[x]I
b)f(x)=Isgn(x−3)I
13 paź 11:04
rina: Brakuje wykresu wartosci bezwzglednej z x
27 sty 19:42
rina: Panie Jakubie dobrze by bylo gdyby Pan dodal jeszcze jak tworzy sie wykres f(IxI)
3 maj 19:17
quarhodron: Panie Jakubie dobrze by było dodać f(|x|) i kilka obrazowych przykładów, btw świetna strona !
5 kwi 22:08
Patrycja: A jak narysować wykres w momencie kiedy f(1−|x|)?
12 lis 06:51
Jakub: Wykres f(1−|x|) rysujesz w następujących krokach:
1. rysujesz f(x)
2. rysujesz f(|x|), czyli a) część wykresu f(x) po prawej stronie osi y zostawiasz bez zmian b)
część wykresu f(x) po lewej stronie osi y usuwasz (wymazujesz) c) po lewej stronie osi y
rysujesz symetryczne odbicie wykresu f(x) z prawej strony. W ten sposób otrzymujesz f(|x|).
3. rysujesz f(−|x|), czyli obracasz na drugą stronę wykres f(|x|) względem osi x
4. rysujesz f(−|x|+1) = f(1−|x|), czyli przesuwasz wykres o 1 w lewo (zobacz
1446)
14 lis 18:04
Marta97: Panie Jakubie,
ale czy w pkt.3. − wykres nie pozostanie bez zmian?
f(−x) −> symetria względem osi y
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
29 gru 20:37
Jakub: Ehhh, najpierw myśleć później pisać
Oczywiście
Marta97 masz racje. Wykres f(|x|) jest
symetryczny względem osi y. Wykres f(−|x|) byśmy obracali względem osi y a nie x jak napisałem
w poprzednim komentarzu. Jednak nie obracamy, bo tak jak napisałem jest on symetryczny, więc
obracanie nic nie zmieni. Dzięki za spostrzegawczość.
30 gru 15:16