matematykaszkolna.pl
Gustlik: Otrzymywanie wykresu funkcji y=|f(x)| można wytłumaczyć obrazowo w następujący sposób: − rysujemy wykres funkcji bez wartości bezwzględnej, tj. y=f(x), − zginamy w górę kartkę z tym wykresem wzdłuż osi OX − wtedy dolna część wykresu "odbije się" symetrycznie względem osi OX, a górna pozostanie na swoim miejscu.
27 lut 00:46
Enived: a y=f(|x|) jak otrzymac?
2 maj 17:28
Jakub: Rysujesz na początku wykres f(x), a następnie to co jest po prawej stronie osi Oy odbijasz symetrycznie na lewą stronę. To co było po lewej stronie nie należy już do wykresu f(|x|). Do niczego się nie przydaje.
3 maj 13:50
Jasiu: na maturze sie przydaje emotka
4 maj 16:39
agata: naprawdę super stronka
3 wrz 15:31
agata: Z tej strony uczyłam się do matury i miałam 74 %
3 wrz 15:32
Luk18: a jak moja funkcja jest całkowicie po lewej stronie...? bo mam funkcję i muszę ją narysować y=f(IxI) i kurde nie wiem jak
28 lis 17:52
Jakub: Jak wykres funkcji jest całkowicie po lewej stronie osi Oy, to nie ma wykresu funkcji f(|x|). Po prostu nie istnieje. Bierze się to stąd, że dla x>0 (po prawej stronie Oy) funkcja jest nieokreślona. Przykładowo: f(|−2|) = f(2) = nie ma wartości, bo nieokreślone dla x=2>0. f(|3|) = f(3) = nie ma wartości, bo nieokreślone dla x=3>0. Dla przykładu dałem tyko x=−2 i x=3, ale widać, że dla innych liczb też nie będzie wartości.
28 lis 18:41
Onnar: ALE TEN PIERWSZY WYKRES FUNKCJI JEST DOKŁADNIE NAMALOWANY (ODBICIE WZGLĘDEM ŚRODKA SS) GZ ;>
30 mar 10:06
Chomar: Wiecie może jak to naszkicować? f(x) = || x |−1|− 2
26 paź 15:41
Jakub: Po kolei narysuj: 1. y=|x| 2. y=|x|−1 (wykres o 1 w dół) 3. y=||x|−1| (to co pod Ox przenosisz odbijasz na górę) 4. y=|||x|−1|−2 (wykres o 2 2 dół)
29 paź 17:36
kkkasiula: Agata z podstawy czy rozszerzenia bo tu czytałam, że niektórzy wyciągnęli po 60% 70% z rozszerzenia oczywiście ta strona + jeszcze jakieś inne źródła
6 kwi 10:45
kkkasiula: a i pytanie co do 1 przykładu najpierw odwracamy względem osi Oy potem względem osi Ox
6 kwi 10:48
Jakub: Odwracam względem początku układu współrzędnych. Jak odbiję najpierw względem osi Oy a następnie względem osi Ox, to faktycznie wyjdzie to samo, jednak sposób jest inny.
6 kwi 20:29
Karoliusz: |f(x)|+2 Jak to zrobić? Czy o 2 w góre tylko odbitą część?
10 kwi 11:11
Jaszczurek: Jak będzie wyglądać −f(−x) od f(x)=−x4 ?
14 mar 21:16
Maciek: g(x)=f(|x|) −−> Część wykresu f(x) znajdującą się po lewej stronie osi OY pomijamy. Zaznaczamy część po prawej stronie OY oraz jej odbicie (części wykresu po prawej stronie) symetryczne względem osi OY.
1 maj 00:09
lissska: jak narysować + czy możecie wytłumaczyć emotka 1.Naszkicuj wykres funkcji f, jeśli: a)f(x)=I[x]I b)f(x)=Isgn(x−3)I
13 paź 11:04
rina: Brakuje wykresu wartosci bezwzglednej z x emotka
27 sty 19:42
rina: Panie Jakubie dobrze by bylo gdyby Pan dodal jeszcze jak tworzy sie wykres f(IxI) emotka
3 maj 19:17
quarhodron: Panie Jakubie dobrze by było dodać f(|x|) i kilka obrazowych przykładów, btw świetna strona !
5 kwi 22:08
Patrycja: A jak narysować wykres w momencie kiedy f(1−|x|)?
12 lis 06:51
Jakub: Wykres f(1−|x|) rysujesz w następujących krokach: 1. rysujesz f(x) 2. rysujesz f(|x|), czyli a) część wykresu f(x) po prawej stronie osi y zostawiasz bez zmian b) część wykresu f(x) po lewej stronie osi y usuwasz (wymazujesz) c) po lewej stronie osi y rysujesz symetryczne odbicie wykresu f(x) z prawej strony. W ten sposób otrzymujesz f(|x|). 3. rysujesz f(−|x|), czyli obracasz na drugą stronę wykres f(|x|) względem osi x 4. rysujesz f(−|x|+1) = f(1−|x|), czyli przesuwasz wykres o 1 w lewo (zobacz 1446)
14 lis 18:04
Marta97: Panie Jakubie, ale czy w pkt.3. − wykres nie pozostanie bez zmian? f(−x) −> symetria względem osi y Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam emotka
29 gru 20:37
Jakub: Ehhh, najpierw myśleć później pisać emotka Oczywiście Marta97 masz racje. Wykres f(|x|) jest symetryczny względem osi y. Wykres f(−|x|) byśmy obracali względem osi y a nie x jak napisałem w poprzednim komentarzu. Jednak nie obracamy, bo tak jak napisałem jest on symetryczny, więc obracanie nic nie zmieni. Dzięki za spostrzegawczość.
30 gru 15:16
derlean: https://veckio.io features action−packed matches where players compete against opponents from around the world. The gameplay encourages constant movement and quick reactions. Standing still for too long can make you an easy target, so players must continuously dodge, strafe, and reposition themselves.
8 cze 05:29