weronika: liczbę 1000 razy mniejszą od 1012
15 wrz 17:51
Jakub: Zadania zamieszczaj na forum zadankowym. Tam jest więcej ludzi, którzy pomagają. Link po lewej
stronie w menu.
16 wrz 18:35
mini: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Oblicz |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| 1+ √2 | | √2+√3 | | √2+√4 | | √2009+√2010 | |
11 gru 20:23
Jakub: mini przeczytaj wpis wyżej
13 gru 14:02
szarek: Chciałbym spytać dlaczego dział Dwumian Newtona oznaczyłeś jako materiał na studia chociaż w
informatorze jest napisane, że obowiązuje na poziomie rozszerzonym (z wyłączeniem lat
2008−2009)?
31 gru 00:07
1 sty 15:55
szarek: Moja pomyłka, patrzyłem na jakiś inny informator, już nieaktualny.
2 sty 19:50
Wojtek z Gdańska: Świetna stronka i mimo że maturę mam dawno za sobą chętnie ją jeszcze odwiedzę.
6 sty 10:59
filip: wydaje mi się, że dwumian newtona obowiązuje na maturze rozszerzonej. znajduje się przecież w
tablicach maturalnych od CKE.
24 kwi 22:25
Jakub: Zobacz w standardach maturalnych na ten rok
http://www.cke.edu.pl/images/stories/Inf_mat_08/mat_informator_10.pdf
Dwumianu Newtona tam nie ma.
Wzory o których piszesz obowiązywały na ubiegłorocznej maturze. W tym roku w ogóle nie będzie
jakiegoś ogólnego zestawu wzorów. W czasie matur będzie rozdawany wybór wzorów potrzebnych w
konkretnych zadaniach maturalnych.
24 kwi 23:13
starosta2001: Jestem humanistą , ale jak bym miał takiego nauczyciela jak PAN z pewnością poszedł bym na
politechnikę... Gratuluję POWINNI PANU nadać medal
! Tak prosto wytłumaczonej matematyki
nie widziałem nigdzie... Po prostu jestem w szoku
W pozytywnym tego słowa znaczeniu
29 kwi 23:07
eastm5: Witam,
Panie Jakubie brakuje mi na tej stronie pewnej ciągłości... np. jeśli chodzi o wzór Newtona to
pasowałoby dokończyć ten temat własnościami z tego wzoru jak i również zaznaczyć (gdyż nie
każdy to może wiedzieć) że ogólny wzór Newtona zachodzi także dla różnicy dwóch wyrażeń
Ogólnie jak już każdy wie i wspominano tu wiele razy strona jest bardzo pomocna
Pozdrawiam twórcę
13 lip 16:31
ag: super. bardzo zrozumiałe. wszystko już umiem
14 lis 15:58
Mroczek: kocham pascala
15 gru 15:35
paulina: Dziękuję! Uwielbiam Pana!
19 sty 22:43
anna k: lekko, przejrzyście i zachęcająco wszystko wytłumaczone na 6!. Skończyłam liceum, pare lat
przerwy i zamierzam iśc na studia. Szukałam materiałów na powtórzenie (zeszyt spalony) i
znalazłam tu super
27 sty 16:10
Jakub: Dodałem przykłady na potęgowanie różnicy.
20 mar 15:41
morda: Właśnie a propo dodanych przykładów na potęgowanie różnicy jest błąd. Bo jest znak + w
niektórych przykładach. Ale stronka faktycznie świetna
19 kwi 00:28
Jakub: Poprawiłem te plusy na minus. Dzięki.
19 kwi 00:42
Gregory: (x+2)γ6
6 cze 15:55
anonym: czy ten temat może znaleźć się na maturze 2012 ? jeśli nie, czy warto się tego nauczyć
dodatkowo? czy występują zadania gdzie można go wykorzystać?
10 sie 12:41
A...: Hej.. Mam pytanie i prosiłabym o w miarę szybką odpowiedz albo założyciela strony lub tez
innych osób, które orientują się w tym temacie. A mianowicie czy Dwumian Newtona pojawia się
na maturze z matematyki zawartej w podstawie.
Bo przeglądałam standardy egzaminacyjne i
nigdzie nie dostrzegłam aby to było zawarte. Ale chciałabym się upewnić.
12 sie 13:40
Jakub: Dwumianu Newtona jako takiego nie ma na podstawie. Są tylko wzory skróconego mnożenia, które są
dwumianem Newtona w drugiej i trzeciej potędze.
12 sie 16:39
A...: Dziękuje bardzo za informacje.
12 sie 16:58
pux: Dostrzegłem bardzo malutkie przeoczenie w różnicy liczb do potęgi czwartej, mianowicie
4a(−b)3 = −4ab3 a nie −4b3
23 wrz 21:03
Jakub: Dzięki. Już poprawiłem.
24 wrz 00:56
XX: cześć, nie rozumiem jak np. w rozwinięciu (a+b)6 mogę otrzymać potęgi np. w trzecim wyrazie:
15a4b2 ?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
24 lis 17:25
Jakub: W trzecim wyrazie masz
| | 6! | | 6! | | 4!*5*6 | |
a6−2b2 = |
| a4b2 = |
| a4b2 = |
| a4b2 = |
| (6−2)!*2! | | 4!*2! | | 4!*2! | |
24 lis 21:41
help me: Znaleźć współczynnik przy x4
nie mam pojęcia jak się za to zabrać
(5x2+7)3
18 sty 13:58
Jakub: Skorzystaj ze wzoru na (a+b)
3 ze strony
55.
18 sty 20:04
10 mar 19:04
danusiam57: Rewelacyjne opracowanie dydaktyczne. Polecam
13 gru 11:33
Adam 1996: No No to fajnie się mój nauczyciel postarał że w 2 liceum wałkuje to 2 godzine na rozszeżonej
matematyce...
8 wrz 18:50
qber: Nie wie skąd przy rozpisywaniu wzoru z pomocą trójkąta pascala biorą się potęgi a i b?
Zauważyłem, że jeśli mamy, np. (a+b)4 to potęgi a i b zawsze sumują się do 4. Czy dobrze
rozumuję, że to uniwersalna własność?
7 lis 18:39
bolo: jedyne co bym dodał do tego działu to wytłumaczenie rozwinięcia a
2±b
2=(a−b)(a+b) jako 2
wiersz z trójkąta bez zmiennych 1 1 tu akurat mona je ominąć ale dodatkowo
jako że w wierszu a
3+b
3=(a−b)(a
2−ab+b
2)
w środku nie piszemy 2 .. i analogicznie w potędze 4 nie piszemy stałych 3 , z wzoru (a+b)
3
w potędze 5 nie piszemy stałych 4 i 6, i tak dalej, na studiach pomaga to w zadaniach
9 lis 01:37
kytu: pojebane O,o na co to ma się mi przydać...
16 sty 20:16
Mieszko: Panie Jakubie, chodzę do 1 klasy LO o profilu uni Mat−Fiz, i wzory dwumienne miałem już na
początku II semestru, w dodatku z tu zamieszczonymi informacjami NIE DA SIĘ rozwiązać zadań
jakie muszę umieć zrobić w minutę−2 po zobaczeniu treści.
3 cze 19:32
bartek: Mieszko kogo to obchodzi?
10 lut 17:05
sm: A ja wzory skróconego mnożenia wyprowadzałem samemu wymnażając je a tu taka metoda
23 paź 13:17
Ania: Potwierdzam, ja dwumian Newtona miałam w 1 klasie liceum w I semestrze
12 sty 21:39
Jakub: Ja zamieszczam (oznaczam) materiały według informatora CKE. Jednak informator to jest absolutne
minimum, które powinien umieć uczeń na podstawie lub na rozszerzeniu. Często nauczyciele
wprowadzają więcej materiału poza to minimum i to jest dobre. Zresztą są zachęcani do tego
przez CKE. Tak więc jeżeli ten materiał miałeś w liceum to jeszcze nie znaczy, że będzie on
obowiązywał na maturze. Pewnie się przyda, ale nie znaczy, ze będą z tego zadania. Szczególnie
to dotyczy wszystkich klas Mat − Fiz itd. Zawsze warto sprawdzić na stronie CKE co tak
naprawdę jest obowiązkowe.
14 sty 10:43