matematykaszkolna.pl
Radek: Po czym rozpoznać, że dana funkcja jest funkcją złozoną, tak jak w tym przykładzie?
31 gru 15:33
pojutrze zboj ;]: czemu za 5x jest wstawiony y a nie za cos innego ?
4 lut 21:19
Jakub: Funkcje sinx i cosx nie są złożone. Natomiast e5x jest złożeniem funkcji h(x)=ex i g(x)=5x h(g(x)) = h(5x) = e5x Trudno to wytłumaczyć. Trzeba zrobić wiele przykładów i wtedy intuicyjnie będziecie widzieli, co jest funkcją złożoną, a co nie.
4 lut 23:13
młody: ja rowniez mam problemy zeby odroznic funkcje złożoną od funkcji nie złożonej
3 maj 22:09
MACIEJ: wyłączyłbym 2e5x przed nawias
23 lut 16:36
Ola: A pochodna (e5x)' = 5e4x ;>
24 lis 14:04
Piotr: DO JAKUBA : ponawiam pytanie Oli, prosze slicznie o komentarz moj nauczycielu
21 sty 11:02
Jakub: Ola błędnie zastosowała wzór na pochodną potęgi (xn)' = nxn−1. Tak mi się przynajmniej wydaje, ponieważ odjęła od 5x liczbę 1 jak jest we wzorze, a następnie napisała 5 na początku, to co było w wykładniku i wyszło jej 5e4x. To jest całkowicie błędne. We wzorze nxn−1 odejmujesz 1 w wykładniku, to powinno być 5x−1, a nie 5x−x = 4x. Zresztą sama próba skorzystania ze wzoru (xn)' = nxn−1 jest chybiona. To jest wzór na potęgę x, czyli zmiennej, a nie potęgę liczby, a liczba "e: jest zwyczajną liczbą, która w przybliżeniu równa się 2,71. Tak więc z tego wzoru można liczyć x2, x4 itd. ale nie 2x, 10x, ex. Takie potęgi należy liczyć ze wzoru (ax)' = axlna. Zobacz 359. Mam nadzieję, że teraz już wszystko jasne.
22 sty 13:12