AcidGal: w rozwiązaniu pierwszego przedziału jest mały błąd: 3x+6≤0. Żeby spełniała się równość 3x+6=0
to x=−2 a przecież przedział nie jest domknięty od strony −2, czyli −2 nie zalicza się do tego
przedziału, więc prawidłowo powinno być 3x+6<0
5 wrz 17:25
Jakub: Racja. Dzięki, już poprawiłem.
5 wrz 21:48
Foxis: Mam pytanie i mam nadzieje ze odpowiecie.
Co decyduje o tym ze liczba w jakims tam przedziale jest rozwiazaniem?
Bo nie kapuje,o co tu chodzi?
24 paź 22:20
Jakub: Rozwiązanie masz podzielone na części 1., 2., 3. W każdej części rozwiązuję równanie w innym
przedziale. Masz to napisane na początku np. 1. dla x∊(−∞,−2). Dzięki temu mogę usunąć z
równania wartość bezwzględną i je łatwo rozwiązać. Jednak liczba, która wyjdzie w wyniku
rozwiązania, może należeć do tego przedziału lub nie. Trzeba to sprawdzić. Przykładowo w 1.
wyszło −4 i ta liczba należy do przedziału (−∞,−2). Jak tego nie widzisz, to zaznacz sobie
przedział i liczbę na osi liczbowej. Jak wynik należy do przedziału to jest rozwiązaniem
równania i można go napisać w końcowej odpowiedzi. Jak wynik nie należy do przedziału, to go
pomijam. Nie jest rozwiązaniem równania. Co jest oczywiste, bo jak np. w 1. rozwiązuję dla
x∊(−∞,−2) to trudno uznawać wyniki, które jest spoza tego przedziału, bo rozwiązuję tylko dla
liczb z (−∞,−2).
25 paź 17:52
WHY?!: Możemy zamienić miejsca podwartoscia bezwzgledna w tym zadaniu?
Zgodnie z właściwościami w.b |a−b| <=> |b−a|
25 mar 00:51
Jakub: Tak. Można.
|a−b| = |−(b−a)| = |b−a| na podstawie wzoru |−x| = |x| ze strony
15
25 mar 02:03
Jacek: Dlaczego przedziały wyglądają tak jak w rozwiązanym przykładzie, a nie tak (−∞;−2), <−2;3),
<3;∞).
Proszę Jakuba o odpowiedź. Z góry dziękuję.
2 lut 20:04
antoine: Przepraszam skąd wzięł się przedział (−∞,−2)
14 lut 18:06
agness: a czemu w poprzednich zadaniach z wartością bezwzględną jak po znaku "=" była liczba z minusem
to nie było rozwiązań, a tutaj nie ma to znaczenia
25 lut 14:55
Krzysiek: agness: moim zdaniem źle do tego podchodzisz to jest równanie podstaw −1 i 4 za x i zobaczysz
że wyjdzie −1 , przecież z jednego rozwiązania może wyjść liczba od której odejmiesz drugie
rozwiązanie i wyjdzie zwyczajnie liczba ujemna , −1 po drugiej stronie równania to różnica
wartości dwóch
wartości bezwzględnych a nie wynik któregoś z nich
27 sty 12:34
Krzysiek: a ja ma takie pytanie do Jakuba to które miał Jacek
Dlaczego przedziały wyglądają tak jak w rozwiązanym przykładzie, a nie tak (−∞;−2), <−2;3),
<3;∞).
Proszę Jakuba o odpowiedź. Z góry dziękuję.
27 sty 12:35
Jakub: @agness
Tak jak napisał Krzysiek. Gdyby była jedna wartość bezwzględna np. |3x+6| = −1 lub suma
wartości bezwzględnych np. |3x+6| + |3−x| = −1 to od razu można byłoby napisać, że równanie
nie ma rozwiązania. Po prostu wartość bezwzględna nie może być ujemna, więc suma dwóch
wartości bezwzględnych też nie może być ujemna i równa −1.
Jednak w tym zadaniu jest inaczej. Mamy różnice wartości bezwzględnych |3x+6| + |3−x| = −1
Różnica wartości bezwzględnych jak najbardziej może się równać liczbie ujemnej np. |−5| − |−7|
= 5 − 7 = −2.
Dlatego takie równania wymagają pełnego rozwiązania.
@Jacek, @Krzysiek
Po pierwsze możesz rozwiązywać w przedziałach (−∞,−2), <−2,3), <3,∞). Też wyjdzie poprawny,
taki sam jak u mnie wynik. Kiedyś nawet tak robiłem, ale ludzie nie rozumieli, że nie ma
znaczenia co się dzieje na krańcach przedziałów. Tam wartości bezwzględne mają wartość zero i
nie ma znaczenia czy napiszę |3−x| = 3−x czy |3−x| = −(3−x) dla x = 3. Było tyle protestów, że
stwierdziłem, że będę to robił porządnie. Teraz jak piszę |3−x| = −(3−x) to dla x ≠ 3,
ponieważ robię to w przedziale (3,∞). Wy piszecie w przedziale <3,∞) |3−x| = −(3−x) i ktoś
może się przyczepić, że dlaczego tak, jeżeli dla x = 3 mam 3−x = 0, więc zgodnie z definicją,
gdy pod wartością bezwzględną jest zero powinno być |3−x| = 3−x. Oczywiście nie ma to
znaczenia, bo |0| = −0 = 0. Czy zero jest z minusem czy nie, to nie ma znaczenia i tak
wychodzi zero.
Właśnie o to mnie w komentarzach męczyli różnie ludzie i wszędzie musiałem odpowiadać i moje
odpowiedzi nie wszyscy rozumieli, więc stwierdziłem, że to chrzanię i wszystko przerobiłem na
sposób tak jak jest na poprzedniej stronie. Teraz jest ultrapoprawnie.
Jednak jeszcze raz powtarzam, z waszymi przedziałami też się otrzyma poprawny wynik i to będzie
dobre rozwiązanie.
27 sty 19:36
Krzysiek: Dzięki za odp. Jakub
27 sty 20:00