matematykaszkolna.pl
Milka: Sądzę, że są tu zbyt łatwe przykłady. Szukam przykładów nierówności typu: − | ctg (2x) |< 1 − 2 | sinx | ≤ 1 Do tego nie wiem jak się zabrać. A te przykłady miałam na pierwszej lekcji. Jestem w pierwszej klasie LO. A nauczycielka na prawdę szybko idzie z materiałem rozszerzonym i ciężkim. Więc tego typu równania i nierówności raczej na podstawę, która jednak nie obejmuje równań i nierówności trygonometrycznych...
1 cze 12:22
Jakub: |ctg(2x)| < 1 −1 < ctg(2x) < 1 Narysuj y=ctg(2x) oraz proste y=−1 i y=1. Rozwiązanie to część wykresu między tymi prostymi. 2|sinx| ≤ 1 |sinx| ≤ 1212 ≤ sinx ≤ 12 Narysuj y=sinx oraz proste y=−12 i y=12. Rozwiązanie to część wykresu między tymi prostymi. Tak ogólnie to masz rację. Muszę dodać zadania tego typu.
1 cze 15:45
Jakub: Dodałem kilka przykładów z wartością bezwzględną i funkcjami trygonometrycznymi.
20 sty 14:27
Beata: Mam w zadaniu naszkicować wykres funkcji f(x)= |sin x| / sin x, i podać rozwiązanie nierówności f(x)>0. Przedewszystkim jak to narysować? Drugi przykład to f(x)= tg x / |tg x|
23 kwi 14:30
Jakub: Beata zamieść to zadanie na forum zadankowym.
23 kwi 20:09
Jakub: eemka ... strona zajjebista !
17 maj 17:39
DominiS: Jabub Jakubowi slodzi ale ta strona jest naprawde mega dobra
23 lut 13:21
DominiS: Jabub Jakubowi slodzi ale ta strona jest naprawde mega dobra
23 lut 13:22
domi:
 1 
tg2x cosx + 4cos3 = ctgx sinx +

cosx 
wie ktoś może jak to rozwiązać?
16 kwi 20:05
sss: Jak to zrobić sin2x _____ = sinx 1+cos2x
25 kwi 19:08
Jakub:
Sin[2 x] 

=Sin[x]
1+Cos[2 x] 
Wyznaczamy dziedzinę (mianownik różny od zera): 1+Cos[2 x]≠0 Cos[2 x]≠−1 2 x≠π+2 k π
 π 
x≠

+k π
 2 
2 Sin[x] Cos[x] 

=Sin[x]
1+Cos[x]2−Sin[x]2 
Upraszczając
2 Cos[x] 

=1
1+Cos[x]2−Sin[x]2 
Wymnażając ubustronnie przez mianownik 2 Cos[x]=1+Cos[x]2−Sin[x]2 ale że: Sin[x]2+Cos[x]2=1 to: 2 Cos[x]+1+Cos[x]2=2+2 Cos[x]2 −Cos[x]2+2 Cos[x]−1=0 /(−1) Cos[x]2−2 Cos[x]+1=0 dalej wiemy
2 gru 15:50
Iwanko: Pamięta może ktoś jakie były wzory na obliczanie równań trygonometrycznych bez rysowania wykresów funkcji? Nie pamiętam jaką one miały dokładnie postać, ale w postępowaniu przypominały np. coś takiego: sinα = 12 sinα = sin π6 α = π6 ⋁ α = π − π6 = 6 Wiem, że jeszcze było chyba z cosinusami, że α = α ⋁ −α, bo to jest funkcja okresowa, ale nie mam właśnie co do tych wzorów pewności. Można by tu zamieścić je w prawidłowej postaci? Bo bardzo przyspieszają przebieg liczenia tych równań z tego względu, że nie trzeba rysować (ani mieć w pamięci) wykresów.
3 maj 15:10
maturzysta: Jakub Na stronie: https://matematykaszkolna.pl/strona/1578.html klikając w odnośnik do trzeciego od dołu przykładu: Rozwiąż równianie cosx+cos2x=0 dla x∊<−π,π> zostaję przekierowany na: https://matematykaszkolna.pl/strona/1578.html czyli na tę samą stronę, na której jestem. Istnieje gdzieś rozwiązanie tego przykładu? chciałem zweryfikować poprawność moich wyników.
7 lis 10:48
Jakub: Racja nie było poprawnego odnośnika do rozwiązania. Już poprawiłem. Dzięki.
14 lis 18:38