Bozena55: pomocy jeszcze i tutaj
27 sty 14:09
hejka: napewno nie ma na podstawie? jestem teraz po funkcjach wybiernych w szkole, uczymy sie do
matury podstawowej a o napewno przerabialismy! asymptoty, hiperbole
O czy moja nauczycielka
jest dziwna?
9 lut 20:11
hejka: na pewno nie ma tego tematu na podstawie? *
9 lut 20:11
Jakub: Na podstawie jest tylko proporcjonalność odwrotna i jej wykres. Opisałem ją na stronie
1485.
Na poprzedniej stronie jest szczegółowo omawiana hiperbola (np. asymptoty) i w zadaniach są
przekształcenia tej hiperboli (np. przesuwanie). To jest już poziom rozszerzony.
9 lut 20:25
doll: gdzie znajde funkcje homograficzna?
10 lut 13:53
Jakub: | ax+b | |
Funkcja homograficzna to szczególny przypadek funkcji wymiernej. Jej wzór to y = |
| . |
| cd+d | |
10 lut 17:47
doll: ale nie mam jej tu nigdzie dokladniej wytlumaczonej?
11 lut 13:52
Gustlik: Na dobrą sprawę czegos tu nie rozumiem. Czym to się rożni od postaci kanonicznej funkcji
kwadratowej? NICZYM
! Zasady przesuwania hiperboli, a także wykresów wszystkich innych
rodzajów funkcji, są takie same. Wystarczy zrozumiec, o co chodzi z przesuwaniem paraboli,
wtedy zrozumie się przekształcanie innych wykresów. Funkcje homograficzną mozna przedstawić w
postaci kanonicznej podobnie jak kwadratową:
gdzie współczynniki p i q przesuwają wykres funkcji tak samo, jak w funkcji kwadratowej
y = a(x − p)
2 + q, z tą niewielką roznicą, że w przypadku paraboli wyznaczaja one współrzędne
wierzchołka, a w przypadku hiperboli − współrzedne punktu przecięcia asymptot. Dziwi mnie, ze
postać kanoniczna funkcji kwadratowej jest na podstawach (i dobrze, że jest), a nie ma na
podstawach przesuwania hiperboli, a to w zasadzie to samo, tylko kształt wyktresu inny.
18 mar 00:09
Jakub: W podstawie nie ma przesuwania hiberboli, ponieważ w ogóle nie ma jej w podstawie. Jest pojęcie
proporcjonalności odwrotnej i przy tej okazji rysuje się hiperbole. Nie ma jednak w podstawie,
obowiązku posługiwania się tym pojęciem. Z tego co pamiętam, to tak jest. Zresztą zawsze można
sprawdzić
http://www.cke.edu.pl/images/stories/Inf_mat_08/mat_informator_10.pdf
18 mar 23:05
olga: a to dziwne, bo my na podstawie przesuwamy wykresy, mówimy i rysujemy asymptoty oraz tą
hiperbolę również mamy a w egzaminie próbnym maturalnym szkolnym mieliśmy zadanie z
asymptotami, więc nie rozumiem tych nieścisłości w standardach maturalnych, piszą tam tak mały
zakres matematyczny, że robią z nas osłów
21 kwi 18:39
Jakub: Podstawa to jest absolutne minimum. Mi trudno dać do podstawy coś, co w niej nie jest, bo zaraz
ktoś mi to wypomni w komentarzach. Jednak jeżeli twój nauczyciel robi coś więcej, to tylko
możesz się z tego cieszyć. Nie każdemu się chce.
22 kwi 23:48
Bendykowa: ja bym sie cieszyl gdyby na spr tego nie robila....
a dodatkowe informacje zawsze sie
przydaja
24 paź 18:39
smmileey: Warto wspomnieć, że asymptota pionowa to miejsce zerowe mianownika, a asymptota pozioma to suma
współczynników przy x.
29 paź 16:39
Jakub: Nie suma tylko iloraz.
29 paź 22:04
fiona: jak wyznacza się równanie hiperboli y=1x obróconej o 45o zgodnie z ruchem wskazówek
zegara wokół śr. ukł. współrzędnych?
4 lis 17:49
Licealistka: A która asymptota jest pozioma a ktora pionowa
5 mar 17:10
Kuba: Hiperbola, obrócić względem punktu (0,0)
Mam małe pytanie dot. hiperboli. Tzn chodzi konkretnie o wzór na obróconą hiperbolę względem
"standardowej" równoosiowej hiperboli gdzie asymptotami są: y=x i y=−x.
Usiłuję wyprowadzić wzór jaki podał Pan na tę hiperbolę w rozdziale... jedyne co
udało misię uzyskać to x2−y2=a2, prawie dobrze ale muszę ją jeszcze obrócić o kąt 45(st).
Skąd się on bierze, jak ją "skręcić"?
12 mar 22:17
Mark: Mam pytanie czym różni się równanie xy=1 i x2/a2 − y2/b2 = 1 . Czy oba równania to równania
paraboli i czy oba są równoważne?
5 kwi 15:22
Albert : Wielkie dzięki autorowi
18 maj 18:13
Maya: Oś x to asymptota pionowa, a oś y to asymptota pozioma
22 paź 20:29
Jakub: Odwrotnie. Oś x to asymptota pozioma a oś y to asymptota pionowa.
24 paź 15:01