matematykaszkolna.pl
Gustlik: Przy tego typu zadaniach można postępować podobnie jak z postacią kanoniczną funkcji kwadratowej y=a(x−p)2+q, przesuwając parabolę y=ax2 o wektor [p, q], z tą róznica, że zamiast paraboli będziemy mieli np. sinusoidę. Postać "kanoniczna" funkcji trygonometrycznych wyglada tak: y=a*sin(x−p)+q y=a*cos(x−p)+q y=a*tg(x−p)+q y=a*ctg(x−p)+q Np.
 π 
y=2sin(x+

)+2 można narysować tak:
 6 
Ze wzoru odczytujemy:
 π 
p=−

(p zmienia znak)
 6 
q=2 (q nie zmienia znaku) Rysujemy wykres y=sinx, a potem "rozciagamy" go 2−krotnie w pionie i mamy y=2sinx.
 π π 
Teraz przesuwamy sinusoidę y=2sinx o wektor [p, q]=[−

, 2], czyli o

w lewo i o 2
 6 6 
w górę.
31 lip 01:04
Kojiro: Mam prośbę, potrzebuję pomocy przy zadaniach z przekształceń wykresów, dwa przykłady. y=tgx + |tgx| i y=ctgx*|tgx|
18 lis 21:00
Kors:
 |sin2x| 
A jak narysować funkcję

?
 sin2x 
28 lis 10:55
Karolina: Może przydałyby się przykłady z wartościami bezwzględnymi?
26 gru 10:54
Kasia: Przykłady z wartościami bezwzględnymi byłyby bardzo mile widziane emotka
5 kwi 21:20
albert: Chciałbym spytać o kolejność wykonywania przekształceń bo wg mnie np 2sin(x + π) najpierw przesuwamy w lewo o π a następnie podwajamy wartości a na stronie jest dokładnie odwrotnie. W niektórych przykładach to jest mylące. http://www.math.edu.pl/kolejnosc-wykonywania-dzialan
2 maj 12:16
Jakub: Nie sądzę, że kolejność wykonywania działań na liczbach, ma zastosowanie do rysowania wykresów funkcji trygonometrycznych. W obu przypadkach wychodzi ten sam wykres. Pewnie dlatego, że jak dodajesz, odejmujesz, mnożysz "x" to przekształcenia są w poziomie. Jak wykonujesz te działania na całej funkcji, to przekształcenia są w pionie. Jedno na drugie nie ma wpływu.
3 maj 01:34
Justynaa: jak przesunąć wykres y=2sin(x+π/6)+2 o π/6 w lewo?
2 lis 22:19
Jakub: Przyjmujesz, że π to jest sześć kratek, rysujesz wykres i przesuwasz go jedną kratkę w lewo.
2 lis 22:59
Maciej: jak sie przeksztalca kwadraty funkcji trygonometrychnych np. sin2α ?
17 lis 19:44
Monika: y=Icos xI − cos x
18 lis 16:04
Monika: y= cos I x+ pi/2I
18 lis 16:04
Monika: y=Icos(x−pi/2I+1
18 lis 16:05
N.: wydaje mi się że powyższy przykład robi się tak sin pi/2 w prawo wartość bezwzględna czyli wszystko co pod osią nad (oś OX) 1 w góre
26 lis 12:20
N.: y= cos I x+ pi/2I ten przykład wydaje mi się ze robi się tak cos pi/2 w lewo potem wartość bezwzględna (oś OY) i to sie robi od tego przesuniecia
26 lis 12:23
dziekuje :-*: jak wyglada sin2α? poprosze o wykres
3 maj 17:33
Jakub: Podobny jest do y = |sinα|.
3 maj 17:43
olkaq: A jak będzie wyglądał wykres f(x) = sin|x| ? ? ?
11 cze 18:27
Jakub: rysunekMniej więcej tak.
18 cze 01:39
SLEDZ :D: Bardzo dobrze pokazane zadania i przyklady! Przyda sie na kartkowke emotka
21 sty 21:03
Ziomek: Potrzebuje pomocy z kolejnoscia przeksztalcania funkcji:
 π 
sin(

− 2x )
 2 
 π π 
sinx → sin2x → sin( 2x −

) → − sin( 2x −

)
 2 2 
9 lut 22:01
batuda: 1.zadania z tematu przekształcenia wykresu funkcji * Rozszerzona Matma a)f(x)=cos(x−π/6)−2 b)f(x)= −tg(x+π/3) − 1 c)f(x)=ctg(−x)+2 d)f(x)=2sin(x−π/4) e)f(x)=cos 1/2 (x−π/3) f) f(x)=I tg2x I g) f(x)=2 − sin IxI Proszę o pomoc jak najszybciej emotka
10 paź 21:27