walentynki z majcą <3: a co z liczba 25? 28? 40?...nie sa podzielne przez 4? co będzie jak nie znajde wszystkich
podzielnych?
15 lut 11:23
Jakub: W tekście zadania jest, że wybieramy tylko z cyfr {1,2,3,4,5,7}. Twoje liczby zawierają cyfry,
z których nie możemy korzystać.
16 lut 23:29
Ola: A gdybym miała wybrać tylko cztery cyfry, żeby nie mogły się powtarzać, to dlaczego nie mogę na
7 sposobów wybrać pierwszej liczby, drugiej na 6 (bo wcześniej wybrałem jedną), trzeciej na 5,
czwartej na 4?
12 paź 23:54
Ola: Wcześniej zaczynałeś od pierwszej (kiedy chodziło o trzy cyfry), nie bardzo rozumiem dlaczego
tak jest w tym przypadku..
12 paź 23:55
Ola: Zrobiłam sobie taką jakby tabelkę i wciąż utrzymuję się przy tym, że mogę na 7 sposobów wybrać
pierwszą, na 6 drugą, itd..
13 paź 00:06
Jakub: Gdyby chodziło tylko o to, ile jest czterocyfrowych liczb, to faktycznie można je policzyć tak
7*6*5*4 = 840. W tym zadaniu są jednak dodatkowe warunki. Liczba np. musi być parzysta. Jak
zacznę liczyć od początku, to mam 7*6*5*(tutaj nie wiem, co wstawić). Powinienem wstawić
liczbę cyfr parzystych, ale nie wiem, ile ich jest. Mogłemjuż niektóre z nich wykorzystać na
pierwszym, drugim lub trzecim miejscu. Dlatego proponuję zacząć wypełniać cyfry od końca.
Wiem, że na ostatnim miejscu musi być cyfra parzysta. Jak zaczynę od ostatniego miejsca to
wiem, że mogę je zapełnić na 3 sposoby, bo mam wszystkie 3 cyfry parzyste do wykorzystania.
16 paź 15:49
Ola: Witam. Mam pewien problem, a mianowicie.. Jest zadanie: cyfry od 0 do 5, losujemy je dwa razy
bez zwracania. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wypadnie liczba dwucyfrowa parzysta? I
wszystko by się zgadzało, gdyby nie fakt, że nauczycielka rodzieliła dwa iloczyny, a później
je dodała. Ja byłam święcie przekonana, że ma być tak: cyfry parzyste (0, 2, 4) − czyli mamy
trzy wybory drugiej cyfry, a pierwsza może być wybrana na 4 sposoby, ponieważ jedną już
wcześniej wybrałam (a losujemy BEZ zwracania) oraz nie moze być nią zero. Nauczycielka
natomiast zrobiła to w ten sposób: narysowała dwa 'koszyczki', nieparzyste i parzyste i
kolejne dwa koszyczki, parzyste i parzyste. I wyszło 3*3 + 2*2 = 13.. O co chodzi?
15 lis 22:47
Marta: w podzielnych przez cztery chyba zapomniałeś o liczbie 44...
26 wrz 21:50
Jakub: W treści zadania jest, że cyfry nie mogą się powtarzać.
26 wrz 23:29
?: d) liczby podzielne przez 4 to 12,16,24,32,36,44,52,56,64,72,76
Nie powinno być tam 5*4*11? I wtedy wynik wychodzi 220?
4 mar 19:10
Grzegorz: Nie, bo w treści masz, że cyfry nie mogą się powtarzać, czyli 44 odpada.
5 wrz 12:35
mal: a dlaczego nie może być na trzecim miejscu tylko 4 sposobów skoro liczby nie mogą się powtarzać
czyli odrzucamy (2,4,6) i mamy do wyboru (1,3,5,7) bardzo proszę o odpowiedz bo nie kumam:(
8 sty 19:09
mal: dobra ogarniam
w końcu
8 sty 19:16
grigori: ja nie bardzo. Pozdrawiam
2 lis 09:15