Magda: jak funkcja maleje w przedziale (−
∞, 1> i rośnie <1,
∞), to jak bedę chciala określić czy pkt. o
współrzędnej x =1 to jak mam napisać skoro zawiera się w dwóch przedziałach . x=1=p czyli
wierzchołek to do czego to się zalicza
17 kwi 16:38
Jakub: Tak jak ja napisałem. Liczba 1 znajdzie się w obydwu przedziałach. To tak jak ze słupkiem
granicznym. Polacy i Czesi mówią, że ich państwa sięgają do tego słupka granicznego i nikt się
nie zastanawia, do kogo on należy.
17 kwi 20:39
FKS_1939: jak określam monotoniczność funkcji to wszystkie przedziały nie mogą być otwarte
27 kwi 10:38
Jakub: Teraz na maturze używa się określenia "maksymalne przedziały monotoniczności". W takim
przypadku na pewno przy −2 lub 1 na poprzedniej stronie powinny stać ostre nawiasy. W
niektórych podręcznikach (szczególnie starszych) używa się wciąż okrągłych nawiasów. Tak jak
pisałem, nie jest to specjalnie ważne. Istotne jest, co to za liczba graniczna.
27 kwi 14:28
..: wszystko fajnie, ale czy do przedziałów nie wystarczy policzyć tylko p?
2 maj 12:05
mati7: a jak się liczy monotoniczność jak się ma tylko jedna niewiadomą np. x2 − 4
2 maj 12:20
Jakub: Zgadza się. Do wyznaczania przedziałów wystarczy tylko policzyć p, a następnie ustalić na
podstawie "a", czy funkcja ma skierowane ramiona do dołu czy do góry. Ja jednak chciałem
narysować wykres, ponieważ dla osób, które dopiero się tego uczą, jest łatwiej to wszystko
zobaczyć na rysunku. Z tego powodu policzyłem obydwie współrzędne wierzchołka W = (p,q) i
narysowałem parabolę.
@mati7
Policz p i q dla y=x2−4, narysuj wykres. Tak jak ja to zrobiłem na poprzedniej stronie.
2 maj 16:05
Asia: Jak to funkcja wzrasta w przedziale ( − nie skończoności ,1> a maleje <1 , + nieskończoności)
chyba na odwrót?
6 cze 21:13
Jakub: Dobrze jest. Druga funkcja rośnie dla x∊(−∞,1) i maleje dla x∊(1,∞).
7 cze 16:01
Lisek: Chyba mnie uczono ze starych podręczników. Jeśli coś rośnie w danym punkcie to nie może
równocześnie maleć. To tak jakby osoba była zarówno chłopcem i dziewczynką (no chyba, że...
)
14 gru 14:22
Jakub: Jak nie może, jak może. W fazie embrionalnej (zarodek) nie wiadomo, czy mamy do czynienia z
chłopcem czy dziewczynką. Jest na to za wcześnie. Tak samo jest z tym punktem. To nie jest
tak, że on rośnie i maleje jednocześnie. Nie ma sensu pytać, co się dzieje w punkcie. Sam
punkt nie może rosnąć czy maleć czy jednocześnie jedno i drugie. Po prostu nie wyznaczamy
monotoniczności samego punktu.
14 gru 22:38
Nika: tak wogule żeby narysować wykres najpierw trzeba obliczyć miejsca zerowe i to na ich podstawie
ustalamy monotoniczność
10 mar 18:54
Patryk: do rozwiązania zadanie wwystarczy wiedzieć jak skierowane sa ramiona paraboli i Xw
20 lip 21:31
Jakub: Tak. Jak masz współrzędne wierzchołka i wiesz czy do góry czy do dołu są skierowane ramiona
paraboli, to możesz narysować przybliżony wykres i na nim już wszystko widać.
20 lip 21:44
Komar: a czy przypadkiem w trakcie liczenia p i q, w mianowniku nie powinna wyjść liczba dodatnia?
Jeżeli liczba ujemna, która znajduje się w nawiasie jest mnożona przez parzystą to wtedy wynik
powinien wyjść na plusie...
24 sty 18:20
Jakub: Chyba Ci się pomyliło z potęgowaniem. Liczba ujemna podniesiona do potęgi dodatniej daje wynik
dodatni. Jak masz 2 * (−3) to wychodzi −6, bo plus razy minus daje minus.
24 sty 18:26
Paweł : Witam ! Gdy mamy określić czy funkcja jest malejąca w przedziale np ( −∞ , −3)
To wzór tej funkcji bd wyglądał: f(x)= −(x+3)2 + 1
Czy − 3 to p ?
Nie umiem tego ogarnąć. Dziękuję za pomoc
8 mar 20:06
Paweł : Witam ! Gdy mamy określić czy funkcja jest *rosnąca w przedziale np ( −∞ , −3) To wzór tej
funkcji bd wyglądał: f(x)= −(x+3)2 + 1 Czy − 3 to p ? Nie umiem tego ogarnąć. Dziękuję za
pomoc
8 mar 20:12
Jakub: Wystarczy, że narysujesz przybliżony wykres funkcji f(x) = −(x+3)2 + 1. Jej wierzchołek to
W = (−3,−1) i ramiona ma skierowane do dołu.
8 mar 21:14
Paweł : Oczywiście, nie pomyślałem, że można w ten sposób.
To zadanie między innymi miałem ostatnio na próbnej maturze ( organizowaną przez mojego
nauczyciela), było to zadanie za 1 pkt i daltego zapytam jeszcze o najszybszy sposób
rozwiązania.
Już kumam, serdecznie dziękuję.
8 mar 22:28
Paweł : i jeszcze jedno pytanie, rozjaśniające już totalnie wszystko, gdy wyznaczam przedziały
monotoniczności funkcji to patrze na oś X czy Y ?
8 mar 22:45
Jakub: Na oś x. Piszesz np. funkcja rośnie dla x z przedziału (−∞,−3).
9 mar 00:06
Paweł : Dziękuje !
9 mar 11:46
Sławek: A zatem można postawić pytanie czy dla x=p dana funkcja kwadratowa ma f'(p)>0 i jednocześnie
f'(p)<0, skoro f'(p)=0? Oczywiście f' oznacza pochodną funkcji f.
25 mar 21:27
Jakub: Dziwne pytanie, bo sam sobie odpowiedziałeś. Dla x=p (gdzie p to pierwsza współrzędna
wierzchołka), masz f'(p) = 0, więc nie może być f'(p) < 0 lub f'(p) > 0.
26 mar 15:12
Sławek: Pytanie nie jest dziwne, ale zasadne, gdyż: to że f'(p)=0 znaczy, że funkcja w tym punkcie ma
extremum i nie jest rosnąca, bo nie prawdą jest f'(p)> 0, a ni też nie jest malejąca bo nie
prawdą jest, że f'(p)<0. Powołanie się na przykład ze słupkiem granicznym jest mało
przekonywujące. Myślę, że bardziej pasowałoby tu porównanie do wspinania się na szczyt. Kiedy
stoimy na szczycie to już się nie wspinamy, ale też jeszcze nie rozpoczęliśmy schodzenia....
26 mar 22:53
Patryk: może to pytanie jest trochę banalne ale wg mnie zapis ze funkcja maleje
x∊(−∞;−2> oraz rośnie w x∊<−2;∞) jest trochę mylący
wychodzi na to ,ze funkcja dla argumentu x=−2 jednocześnie rośnie i maleje a tak naprawdę jest
tam stała
dlaczego zapis
maleje w
x∊(−∞;−2) oraz rośnie w x∊(−2;∞) jest niepoprawny ?
5 kwi 16:40
Jakub: Oba zapisy są poprawne. Matematycy się nie umówili, który zapis będą stosować i każdy stosuje
jak lubi. Liczba −2 jest liczbą graniczną i z faktu, że należy do obu przedziałów (−∞,−2> i
<−2,∞) nie można jeszcze wyciągać wniosku, że jest tam malejąca i rosnąca jednocześnie. Aby
coś było rosnące lub malejące musi się rozciągać na pewną długość w przestrzeni. Punkt nie ma
rozmiarów, więc nie może być rosnący lub malejący.
5 kwi 21:03
Patryk: rozumiem
6 kwi 18:59
grzyb95: A zbiór wartości γ∊
10 mar 19:50
Jakub: Zbiór wartości z wykresu odczytujesz. Dla pierwszej funkcji masz y ∊ (−18,∞). Dla drugiej
funkcji masz y ∊ (−∞,15).
18 mar 17:08