grzechu: Błąd stylistyczny. Powinno być "Gdy został zmierzony", a nie "została". Pozdrawiam. Świetna
strona.
28 paź 11:49
Jakub: Dziękuję, już poprawiłem.
29 paź 00:28
Lola: błąd względny pomiaru można inaczej nazywać błąd względny przybliżenia?
1 lut 17:47
Jakub: Można. Błąd przybliżenia jest pojęciem trochę szerszym niż błąd pomiaru. Obejmuje również
sytuacje, w których musimy zapisać w np. pamięci komputera jakieś liczby, które mają
nieskończone rozwinięcie po przecinku. W tym wypadku nie mamy wyjścia i musimy, zapisać np.
stałą π tylko z pewną liczbą cyfr po przecinku. Różnica między rzeczywistą wartością, a tą
którą my przyjęliśmy (np. π ≈ 3,14), jest właśnie błędem przybliżenia.
2 lut 16:20
Aśkowa: Jaka jest różnica między błedem bezwzględnym,a błędem względnym? Skąd wiadomo,kiedy ktory
nalezy zastosować?
22 lut 13:27
Jakub: Błąd bezwzględny jest podawany w procentach i odnosi się do wymiarów mierzonego przedmiotu. Jak
ktoś ci poda, że błąd względy pomiaru wynosi 1%, to wiesz, że to raczej mało. Natomiast jak
ktoś ci poda, że błąd bezwzględny wynosi 1mm, to nie wiadomo, czy to mało czy dużo. Jeżeli
mierzymy długość stołu to mało, jeżeli szerokość kartki papieru to dużo. Z tego powodu błąd
bezwzględny więcej nam daje.
Na początku zawsze liczymy błąd bezwzględny. Jak go mamy, możemy policzyć błąd względny.
Najczęściej w treści zadania wprost chcą od nas tego.
23 lut 15:47
Gustlik: Jakubie, proponuję takie oznaczenia, które uczniowie łatwo zapamiętają:
wd − wartość dokładna (rzeczywista) u Ciebie to x,
wp − wartość przyblizona (zmierzona) − u Ciebie to xz
bb − błąd bezwzględny − u Ciebie to Δx,
bw − błąd względny − u Ciebie to δ.
Wiem, jakie są oznaczenia, ale jak zastosuję te, to uczniowie po literach lepiej poznają, jakie
oznaczenie dotyczy danej wielkości.
5 sie 00:23
euler: lepsze są te od Jakuba
<∑ojler≥9>
2 lut 18:03
nes: Czy to moze pojawic sie na maturze z matmy poziom podst. w 2012? W informatorze od 2010 nie ma
nic o "błędzie"
1 lip 14:46
Jakub: Na stronie 13 informatora masz "wykorzystuje pojęcie błędu przybliżenia". Teoretycznie więc
może się to pojawić, chociaż patrząc na przykładowe zadania, jest to mało prawdopodobne.
11 lip 00:35
Ania: a jak ja mam to obliczyć: Oblicz bład wzgledny, gdy obliczajac pole prostokata , zaokraglisz
pierwiastek z 3 do cześci dziecietnych
3 sie 20:28
MATEMATYK: Głupota.. bład względny jest równy błędowi bezwzględnemu przez modul z wartosci przyblizonej a
niee dokładnej
5 mar 21:25
Kuba: a jak liczyć te błędy jeśli nie mam pojęcia jaka jest rzeczywista wartość czegoś mierzonego?
1 kwi 23:16
Jakub: W pomiarach fizycznych kilka razy wykonujesz pomiar. Za każdym razem może wyjść trochę inny
wynik. Zapisujesz te wyniki i liczysz z nich średnią arytmetyczną. To traktujesz jako
rzeczywistą wartość czegoś mierzonego.
2 kwi 00:51
magda: dziękuię bardzo!
11 kwi 20:58
15 kwi 16:31
Jakub: Zgadza się. Błąd pomiaru a precyzja pomiaru to nie jest to samo. Ja jednak w ogóle nie piszę o
precyzji pomiaru.
15 kwi 18:04
Lekarz: Zajebiście potrzebowałem na szybko wyjaśnienia przed egzaminem praktycznym a na wikipedii
popisali tak chujowo że nic nie szło z tego ogarna
Pozdrawiam
23 maj 13:55
aga_ta: Czy błąd zawsze zapisujemy w module? Każdy?
6 paź 10:15
Browarnik: błąd pomiaru ≠ niepewność pomiaru
Błąd
jest zmienną losową, a niepewność jest parametrem rozkładu prawdopodobieństwa błędu.
20 paź 10:00
Jakub: Poprawiłem. Dzięki.
20 paź 22:52
samouk: A jak z błędu bezwzględnego wyznaczyć niepewność metody lub pomiaru, ewentualnie jak to jest ze
sobą powiązane? Ma ktoś jakiś link chociażby do strony, gdzie to jakoś po ludzku jest
wytłumaczone?
9 lis 11:32
Radziu: Sam mówisz ,że w błędzie względnym powinna być wartość, więc dlaczego jest 150 w mianowniku ,a
nie 150,2 ?
4 kwi 17:01
Jakub: W mianowniku jest wartość rzeczywista szerokości stołu czyli 150 cm. Zgodnie ze wzorem.
4 kwi 18:12
Radosław: zajebiście, dzięki
3 maj 16:31
fizyk49: Wszystko to bzdura!
1) Wartość rzeczywista (dokładna) nie jest nam dostępna!
2) Błąd względny pozwala nam określić przedział, w którym znajduje się rzeczywista wartość.
3) Błąd (niedokładność) pomiaru zależy od dokładności (klasy, itp.) kalibracji przyrządu
pomiarowego i od metody pomiarowej (zakładając, że nie ma błędów systematycznych!).
Zakładając w powyższym przykładzie pomiar przy pomocy 30−centymetrowej linijki z podziałką
milimetrową, musimy przy każdym przyłożeniu linijką przyjąć błąd 1mm. Długość 1502mm wymaga
6−krotnego przyłożenia linijki, co pociąga za sobą błąd bezwzględny pomiaru 6mm.
Błąd względny pomiaru wynosi 6/1502 ≈ 0,0040, a więc 0,4%
!
4) Długość stołu wynosi (150,2 ± 0,6) cm
20 cze 14:20
Hill: Czy błąd względny pomiaru (niepewność pomiaru) może wyjść ze znakiem minus ? Jeżeli tak to czy
jest źle ?
15 lis 10:47
Jakub: W wzorach masz wartość bezwzględną, więc błąd względny i bezwzględny nie może być ujemny.
17 lis 11:47
Aga: No ok, a co jeśli wartość rzeczywista wynosi ZERO? Przecież przez zero nie dzielimy
15 sty 08:21
Jakub: Rzeczywista wielkość dowolnej wielkości powinna być różna od zera. Jak jest równa zero należy
przyjąć taki punkt odniesienia, aby była różna od zera.
17 sty 21:50
Kubb: Według mojej książki bład względny nie jest procentowy tak jak to pisze na stronie. Pozatym
Jakub w trzecim poście tej dyskusji na początku mówi że błąd bezwzględny jest podawany w
procentach po czym "błąd bezwzględny wynosi 1mm" "błąd względny wynosi 1%" To jak jest w
końcu?
22 lut 22:46
Kubb: A nie sorry. Jednak podręcznik podaje tak samo jak jest na stronie
22 lut 22:51