matematykaszkolna.pl
fik: Witam, czy ten wzór jest w karcie wzorów? Jeśli tak, to na której stronie? Dziękuję bardzo za pomoc emotka
4 maj 21:30
Jakub: Temat "kąt między wektorami" jest zaznaczony na czarno na stronie i18. Oznacz to, że nie ma tego wzoru w materiale liceum i pewnie też nie ma w karcie wzorów.
4 maj 22:04
Tragos: tak jest, dokładnie na stronie 5: * Para prostych Dwie proste o równaniach kierunkowych y = a1x + b1 y = ax + b2 spełniają jeden z następujących warunków − są równoległe, gdy a1 = a2 − są prostopadłe, gdy a1a2 = −1
 a1 − a2 
− tworzą kąt ostry φ i tgφ = |

|
 1 + a1a2 
13 mar 11:56
Jakub: Racja. Pomyliło mi się z kątem między wektorami. Wzór na kąt między prostymi jest na karcie wzorów.
13 mar 18:08
Paweł89: warto dodać że chodzi o kąt ostry, między prostymi
21 kwi 18:59
MortiPL: brakuje mi wyprowadzenia zależności na tg kąta fi między prostymi a i b w zależności od współczynników kierunkowych przecinających się prostych a oraz b, tg(α−β)=|(tgα−tgβ):(1+tgαtgβ)|. Komuś może się to przydać. A tak to super strona! emotka
6 mar 19:38
cineS.: Problem w tym, że funkcja tangens nie ma ciągłej dziedziny. Gdy dostaniemy tangens=nieskończonoć to jaki to kąt?
7 lut 17:13
Jakub: Jeżeli tangens kąta między prostymi wychodzi nieskończoność, to miara tego kąta jest równa 90o.
8 lut 00:31
8 lut 00:31
mike: Witam Jak dla mnie to ten kąt to ma raczej ok 90 stopni a nie 45. A co z prostymi, gdzie x bedzie taki sam, a zmieniać się będzie drugi argument ( na przykłądzie tutaj jest 6, jak będzie inna cyfra to będzie inna krzywa i inny kąt − a we wzorze będą nadal te same liczby.
21 maj 23:31