julinka: To nie jest materiał studiów, a już szkoły średniej poziomu rozszerzonego!
17 lis 19:54
Jakub: W standardach CKE 2010 nie ma własności działań na zbiorach. Ostatecznie niektóre z nich można
by podciągnąć do samego tematu o zbiorach. Jednak prawa de Morgana to już na pewno wykraczają
poza poziom rozszerzony w szkole średniej.
17 lis 22:43
Husarz: Na maturze tego na bank nie będzie
23 kwi 14:10
segecik: Ja miałem prawa De Morgana w pierwszej liceum na rozszerzeniu przy temacie o rachunku zdań i
tautologii ,
dla nas po gimnazjum od razu to fajna abstrakcja była.
1 sie 19:50
Sylwia: Ja miałam prawa De Morgana w 1 klasie liceum we wrzesniu albo październiku. Dostałam z tego
tylko 4− z klasówki...
27 lis 01:10
sokrates: a co to to (A U B)' to '
20 lut 19:57
Jakub: Dopełnienie
sokrates. Zobacz
8.
24 lut 01:33
sokrates: dzieki.
12 mar 17:31
Marshall: @sokrates symbol ' oznacza dopełnienie zbioru.
czyli żałóżmy że A ∊ {1;2;3}
to A' ∊ R\{1;2;3}
2 lip 00:14
A...: Hej.! To znowu ja po raz kolejny z tym samym pytaniem
Czy ten materiał jest na poziomie
licealnym objętym w podstawie. ?
Bo po oznaczeniach wynika z tego, ze : własności działań
na zbiorach: przemienność, łączność, rozdzielność, prawa De Morgana dla zbiorów to jest poziom
dla rozszerzenia lub tez materiał se studiów.. z tym, ze ja miałam matematykę w podstawie, a
po przeanalizowaniu tego działu kojarzę, że to miałam na lekcji. Nie mam już czasu wygrzebywać
tych tematów w starych zeszytach z matmy więc pytam Ciebie Jakubie lub też innych
zorientowanych osób czy to może być na maturze objętej w podstawie ?
Z góry dziękuje za
odpowiedz. !
16 sie 10:24
Jakub: Tę stronę dałem jako materiał ze studiów głównie ze względu na prawa De Morgana, których już
nie ma na rozszerzeniu. Nie przypominam sobie jakiegokolwiek zadania z podstawy, do którego
przydałby się materiał z tej strony.
Zobacz też
https://matematykaszkolna.pl/strona/informator.html
16 sie 15:39
A...: Dziękuje bardzo za odpowiedz i podany link.
16 sie 15:43
K.: Ha, Jakubie. Jestem w pierwszej klasie liceum na humanie i powiem ci, że przerabialiśmy prawo
De'Morgana, tyle, że na zasadzie zaprzeczenia.
27 wrz 20:08
Aga: (ρ⋀ρ)⇒(ρ⇒ρ)
8 lis 17:50
Aga: Dane są zbiory:A={1,3,9,27,81},B={3,6,9,12,15,18} i C={X :X∊N⋀X<10} Wyznacz zbiory:a)A∩(B∪C)
b). C\(A∩B) c).(A∩B)/C Proszę o pomoc
8 lis 17:57
Gustlik: Niestety, ale prawa de Morgana się przydają i to na poziomie PODSTAWOWYM − przede wszystkim w
rachunku prawdopodobienstwa. Ostatnio rozwiązywałem zadanie, gdzie trzeba było obliczać
prawdopodobieństwo P(A'UB') i P(A'∩B'). Rozwiązując to "na piechotę" jest nieco kombinowania.
Rozwiązując prawami de Morgana mamy:
P(A'UB')=P(A∩B)'=1−P(A∩B)
P(A'∩B')=P(AUB)'=1−P(AUB)
Jeżeli w zadaniu jest podane np. P(A'UB')=0,8, to stosując prawa de Morgana łatwo obliczymy
P(A∩B)
P(A∩B)=1−P(A∩B)'=1−P(A'UB')=1−0,8=0,2
Podobnie mozemy obliczyć P(AUB), gdyu dane jest P(A'∩B').
Np.
P(A'∩B')=0,3=P(AUB)'
P(AUB)=1−P(AUB)'=1−0,3=0,7
Dodam, że tego typu zadania rozwiązuje się na PODSTAWACH w dziale "własności
prawdopodobieństwa". Dlatego zachęcam do zapoznania się z prawami de Morgana również
licealistów uczących sie matematyki na poziomie podstawowym.
22 gru 01:42
Patryk392: Prawo de Morgana miałem w 4 klasie Techikum
22 sty 02:08
FeKu: Ja te prawa de Morgana i tautologii mam już w podstawie programowej w liceum w 1klasie takżę
trochę to nie na mój łeb jeszcze ale się rozkręcam dopiero.
7 wrz 16:11
sgvf: Ja miałem w 4 klasie podstawówki,dostałem 5− było bardzo fajnje
25 maj 15:05