Agnieszka: Mógłby Pan do tej strony dodać zadania + rozwiązania
?
Było by to bardzo pomocne.
4 sty 20:40
Kasiik: Popieram Agnieszke przykładowe zadania i rozwiązania
22 mar 13:22
Ankh-Ra: Podłączam się pod poprzedniczkami
14 paź 20:56
Jankiel: Ja też się dołączam. Ponadto, jak można rozwiązać takie zadanie metodą "drzewa", a nie jadąc ze
wzoru? Można by też o tym napisać?
23 paź 11:29
Marek: Popieram, zadania+rozwiązania będą przydatne − Mi na pewno
29 lis 19:32
oLKAA: powższe prośby były by przydatneee
5 gru 13:52
Miszczo: Dołączam się do prośby o zadania...
3 lut 17:35
czekolada: ja też się dołączam, jeden prosty przykład to zdecydowanie za mało.
26 mar 14:34
Magda: też przyłączam się do prośby o zadania, a ponad to przydałby mi się schemat jak rozwiązać za
poocą tego zadanie z 3 warunkami (np. w urnie są 2 kule białe i 3 czarne. oblicz
prawdopodobieństwo, że za drugim razem wylosujemy kulę czarną jesli wiemy, iż zostały
wylosowane 2 kule czarne i 1 biała)
15 lis 23:45
Hary: zadania + rozwiązania plis
7 mar 17:28
Krzysztof: Z tego co wykminiłem z tego przykładu to nie jest to do końca prawdopodobieństwo wypadnięcia
parzystej liczby oczek, a raczej prawdopodobieństwo tego że zgadniemy jaka to jest liczba.
Bo widzę to tak:
Rzucam kostką do gry, mam zamknięte oczy. I kumpel mówi:
"No zgadnij jaka to liczba! Podpowiem że jest parzysta!"(1/2)
"Nie no stary nie wiem"
"Ok, jest mniejsza od 5"
"Aaa to już łatwiej"(2/5)
A przecież prawdopodobieństwo tego że WYPADŁA parzysta liczba nie zmienia się.
Jak to jest?
8 maj 21:50
Jakub: Ja to sobie wyobrażam tak. Mam zamknięte oczy.
1. Kumpel rzuca kostką i mówi zgadnij, czy wypadła parzysta liczba. Jakie mam
prawdopodobieństwo, że podam poprawną odpowiedź? P(A) =
26 =
12.
2. Kumpel rzuca kostką i mówi zgadnij, czy wypadła parzysta liczba. Powiem ci tylko, że wynik
jest mniejszy od 6. Jakie mam prawdopodobieństwo, że podam poprawną odpowiedź?
P(A|B) =
25
Możesz też myśleć, że w tym drugim przypadku, kumpel Ci nic nie mówi, ale gdy wypadnie szóstka
losuje jeszcze raz. Czyli wprowadza dodatkowe zdarzenie B (wypadniecie liczby mniejszej od 6
tzn. on o to dba
)
Faktycznie tu są dwa punkty widzenia. Doświadczenie + obserwator. Tylko czy może jeden bez
drugiego istnieć?
8 maj 22:14
Gustlik: Prawdopodobieństwo warunkowe to jest takie prawdopodobieństwo z podpowiedzią. Jeżeli chcemy
obliczyć prawdopodobieństwo wypadnięcia parzystej liczby oczek bez podpowiedzi, to za Ω należy
| 3 | |
wziąć wszystkie możliwe wyniki, czyli |Ω|=6, zatem P(A)= |
| . Jeżeli osoba rzucająca kostką |
| 6 | |
podpowie nam, że wpadła liczba oczek mniejsza niż 6 (zdarzenie B), to naszą "nową Ω" będzie
owo zdarzenie B, czyli szukamy liczby parzystej wśród liczb 1, 2, 3, 4, 5. Przy tej
| 2 | |
podpowiedzi mamy 5 możliwych wyników, w tym 2 liczby parzyste, zatem P(A|B)= |
| . Ta |
| 5 | |
podpowiedź to po prostu zdarzenie "warunkujące".
Można to porównać do sytuacji znanej z kryminalistyki. Wyobraźmy sobie, że policja w całej
Polsce poszukuje groźnego przestępcy i prosi wszystkich mieszkańców Polski o pomoc. Są
komunikaty, zdjęcia lub portrety pamięciowe w telewizji, radiu, prasie, internecie itp.
Wyobraźmy sobie, że ktoś widział tego przestępcę dajmy na to w Warszawie. Osoba ta dzwoni na
komendę i informuje policjantów o tym. Co zrobi policja? Ograniczy poszukiwania bandyty do
Warszawy i okolic, a przynajmniej skoncentruje się na tym terenie, bo dostali podpowiedź,
gdzie mają szukać,a zatem, gdzie prawdopodobieństwo złapania bandyty jest największe. I tak
samo jest z prawdopodobieństwem warunkowym, jeżeli mamy podpowiedź, to szukamy naszego
zdarzenia wg tej podpowiedzi. Ta podpowiedź będzie "nową Ω", nowym zawężonym obszarem
poszukiwań, tak jak Warszawa dla policji. I w tej "nowej Ω" szukamy naszych wyników.
20 lip 02:32
Tarnopol: Gustlik, czy ty przypadkiem nie jesteś z Warszawa, i czy przypadkiem się nie znamy>
?
15 gru 19:15
Antonio: Ten przykład z podpowiedzią że liczba jest mniejsza od 6 jest trochę bezsensu. Bo równie dobrz
| 1 | |
może to być liczba 3 która jest mniejsza od 6 i wtedy będzie jedna parzysta |
| . |
| 3 | |
9 lut 21:00