ia007: Zastanawiam sie dlaczego to zadanie nie jest policzone według wzorów czyli V=πr2 * h i
Pb=2πrh. Jest na to jakaś inna zasada?
10 sty 13:16
Jakub: Te wzory są na poprzedniej stronie. O jakim zadaniu piszesz. Na poprzedniej stronie nie ma
żadnego zadania tylko teoria.
10 sty 15:44
xavon: JAK SIE LICZY PRZEKATNA WALCA?! Blagam pomocy ^^
8 cze 17:19
Jakub: Z twierdzenia Pitagorasa:
d2 = (2r)2 + H2
d − przekątna walca
2r − średnica podstawy (dwa promienie)
H − wysokość walca
8 cze 17:51
daria: Chodzi tu o zadanie trzecie Wysokosc walca ma dlugosc 6 cm. Powierzchnia boczna po rozcieciu
jest prostokatem o wymiarach 6cm i 10 cm. Oblicz pole powierzchni i objetosc. Dlaczego pole
boczna nie jest obliczone ze wzoru 2*pi*r*H ? od czego zależy liczenie z tego wzoru lub
zwyklego a*b
9 lis 19:45
Jakub: Wzory a*b i 2πr*H w tym zadaniu to jest to samo. Po prostu a=2πr i b=H, więc masz a*b = 2πr*H.
9 lis 23:45
Kasia: Mam pytanie.Nie wiem jak zaczac te zadanie .Mam obliczyc pole i objetosc walca.Mam przekatna
podstawy 10cm i przekatna przekroju osiowego 20 cm. Robie rysunek wychodzi mi z niego trojkat
prostokatny obliczam H pitagorasem.. nie wiem czy dobrze mysle
6 lut 17:01
bluejack7: Dlaczego pisze pole podstaw Pp=πr2
2 kwi 07:15
Jakub: W podstawie jest koło. Wzór na pole koła to właśnie Pp = πr2. Klikaj niebieskie > > na
poprzedniej stronie.
5 kwi 00:39
Love45: co to jest ta średnica i jak się ją oblicza?
2 cze 21:39
Vn: Średnica to dwa promienie okręgu, czyli 2r
24 lis 19:54
Magda: Mam prośbę, nie umiem rozwiązać zadania a to już na jutro
W wyniku obrotu prostokąta o bokach długości a i 2a wokół osi zawierającej jeden z tych boków
otrzymano walec. Oblicz pole jego : a) powierzchni bocznej b) podstaw c) powierzchni
całkowitej
18 sty 18:14
asia: czy każdy stążek ma po bokach 60 stopni i jak moge obliczyc na sprawdzianie pis pomóż cie mi
11 mar 17:27
pablo: mam wielka prośbę, na jutro mam zadanie i nie potrafie sobie z nim poradzic: przekrój osiowy
walca S= 168cm kwadratowych, tworząca walca ma dlugosc l= 14cm.Oblicz pole powierzhcni
całkowitej i objetosc walca
11 kwi 21:09
Michałek: boze nic z tego nie ogarniam, jakbub ratuj
19 kwi 19:42
Jakub: Chyba odwrotnie
Jakub nic nie ogarniam, Boże ratuj.
Napisz, co konkretnie na poprzedniej stronie jest niezrozumiałe.
20 kwi 18:07
tomek: A czy jest coś takiego jak tworząca walca?
23 kwi 19:39
Jakub: Tak. Tworząca walca to jego wysokość, więc rzadziej się o tworzącej wspomina.
23 kwi 22:10
fasola: Pole podstawy walaca = pi*r
2. W teorii jest napisane, ze pole podstaw = pi*r
2
12 lis 15:17
fasola: Chyba, ze ja zle mysle.
12 lis 15:18
maciek: a kiedy stosuje sie wzor: (3,14xD
2)/4
3 kwi 18:17
woj: ja mam wzór w tablicach na mature na pole taki P=2πr(r+h) dlaczego mam inny?
5 maj 14:58
woj: dobra, jednak to ten sam wzor
5 maj 15:09
Wacław 3 wielki i w ogóle: Dzieńdobry nierozumiem nic z tego co jest powyżej ciekawi mnie czy to przez to że jestem w
gimnazjum czy co
?
16 maj 18:29
gosc: Jakub jest sprawa
Jeśli zwiększymy objętość walca to czy proporcje tego walca się nie zmienią czy będzie on
bardziej
szeroki albo bardziej długi. Wydaje mi się, że się nie zmienią bo to się równomiernie rozłoży,
jeśli
mam racje co z tego wynika ?
6 wrz 18:50
Jakub: Nie bardzo rozumiem. Objętość walca można zwiększyć przez wydłużenie promienia podstawy lub
wysokości lub obu tych wielkości na raz. Proporcje tego walca mogę się zmienić lub nie w
zależności od tego jak zwiększamy.
7 wrz 20:14
nick: Potrzebuje odpowiedz na pytanie;
Rura ∅ 250 dluga na 50cm ile to m2, a później zmienić to na m3
29 sty 21:20
bysia: panie Jakubie, czy jest tu aby strona z pierwiastkami , bo chciałam sobie powtórzyć materiał ?
3 maj 21:26
Jakub: Na
186 i
2359 masz o pierwiastkowaniu.
3 maj 22:04