Parabolka
ayo: Wierzchołek paraboli y= x2+4x−13 leży na prostej o równaniu...? Jak to wyliczyc?
2. Wierzchołek m , dla którego funkcja liniowa f(x) (m−1)x+6 jest rosnąca...?
22 sie 08:54
22 sie 09:38
Eta:
2/treść zad. powinna brzmieć:
dla jakiego parametru m funkcja f(x)= (m−1)x+6 jest rosnąca?
rozwiązanie: f(x)=ax+b −−− jest rosnąca ⇔ a>0
zatem dla m−1>0
to: m>1
22 sie 10:33
Trivial:
pomagacz, pierwszego zadania nie da się rozwiązać w takiej formie, w jakiej jest zapisane, bo
przez jeden punkt można poprowadzić nieskończenie wiele prostych.

Układ równań, który zapisałeś jest tym samym równaniem tylko przekształconym, które rozwiązania
nie da.

Zapewne jest to zadanie typu zamkniętego i trzeba wybrać poprawną odpowiedź.
22 sie 10:33
Trivial:
Tym samym, trzeba dla każdej podpowiedzi policzyć, czy wierzchołek W spełnia równanie prostej.
22 sie 10:34
Eta:
słuszna uwaga
Trivial
właściciel postu nie podał : propozycji odpowiedzi: A) B) C) D)
pozdrawiam
22 sie 10:36
ICSP: ja stawiam że pewnie chodzi o funkcję stałą albo o prostą pionową.
22 sie 10:38
Eta:
Co to są "proste pionowe" ?
22 sie 10:39
ICSP: proste pionowe to proste pionowe. Proste równoległe do osi rzędnych
22 sie 10:39
Eta:
No Twoja druga odp dopiero jest teraz ok
22 sie 10:41
Trivial:
Proste pionowe to proste, które wyglądają tak: |.
22 sie 10:42
Trivial:
22 sie 10:42
ICSP: a niby czemu pierwsza jest zła?
22 sie 10:43
Eta:

która z nich jest pionowa?
22 sie 10:44
Trivial: k!
22 sie 10:45
ICSP: oczywiście że p
22 sie 10:47
Eta:
A temu...... widać to na rys.
na płaszczyźnie proste są :
prostopadłe, równoległe, pokrywające się , przecinajace się pod kątem innym niż prosty
22 sie 10:47
Eta:
Hehe
ICSP.......... ja tak nie widzę ,by prosta p była pionowa
22 sie 10:49
pomagacz:
Już zdążam z wyjaśnieniem, napisałem, że prosta musi spełniać podane warunki w klamrze
22 sie 10:59
ayo: Wierzchołek paraboli y= x2+4x−13 leży na prostej o równaniu :
a) x= −2
b) x= 2
c) x= 4
d) −4
22 sie 11:00
ayo: 2. Wierzchołek m , dla którego funkcja liniowa f(x) (m−1)x+6 jest rosnąca :
a) m=−1
b) m= 0
c) m=1
d) m=2
22 sie 11:01
Trivial: 1. a)
22 sie 11:05
Trivial: 2. d)
22 sie 11:05
ayo: dziękuje
22 sie 11:08