Ruch jednowymiarowy
Piotr student: Zadanie dla Triviala
Ktoś rzuca piłkę pionowo w górę i chwyta ją w 2s później
a) Jaka była prędkość początkowa piłki?
b) Jaką wysokość osiągnęła piłka?
18 sie 17:57
Trivial:
Z zadania wcześniejszego mamy wzór:
b)
t
0 = 2
√2h/g /
2
Podstawić i obliczyć.
a)
Uwaga: teraz t = 1s, bo potrzebujemy czasu, w którym ciało było na wysokości h.
18 sie 18:16
Piotr student: mozesz mi wytłumaczyć krok po kroku to zadanie Trivial
18 sie 19:33
Piotr student: a nie pomyliłeś czasami punktów
18 sie 20:09
ziomek: zakup sobie zwykły podręcznik do fizyki.... haliday resnick, wydawnictwo pwn
idz do księgarni i poproś o 1 tom za 50 zł i Ci styka do tego, to nie jest coś zaawansowanego
chłopie,jesteś studentem jakiegoś kierunku ścisłego bez problemu kilka wzorów opanujesz.
tam masz wytłumaczone po "ludzku".
18 sie 20:14
Piotr student: a punkty są dobrze napisane Trivial a) b)
19 sie 10:15
Piotr student: ?
19 sie 10:15
Piotr student: ziomek a tego nie da się z pdf ściągnąć?
19 sie 10:19
Trivial: Tak są dobrze napisane. Najpierw b), potem a)...
19 sie 10:55
Piotr student: mogę pytać jak coś nie rozumiem
19 sie 10:58
Piotr student: ?
19 sie 10:58
Piotr student: w punkcie napisałeś podstawić i obliczyć Trivial za co mam podstawić i co obliczyć
19 sie 11:03
Piotr student: ?
19 sie 11:03
rupert: No masz wyprowadzone wzory przez Triviala, więc podstawiasz i obliczasz. W b) obliczasz
wysokość, podstawiając t=2s oraz g=9.81 m/s2, a w a) obliczasz prędkość początkową wstawiając
obliczoną wysokość z pkt. a) oraz tym razem za t=1 s. I to wszystko. A tak w ogóle Piotrze
gdzie studiujesz, jeśli można zapytać?
19 sie 12:11
Piotr student: | | 1 | |
rupert jest h=v0t− |
| gt2 |
| | 2 | |
| | 2h+gt2 | |
i potem nie rozumiem jak to wyszło pewnie po przekształceniu v0= |
| |
| | t | |
prosiłbym cię ruper lub Trivial o wytłumaczenie
19 sie 13:03
Janek:
Ja teraz zaczynam od września II klasę gimnazjum. W podręczniku do matematyki z plusem, autor
Małgorzata Dobrowolska rozdział 4 "Wyrażenia algebraiczne", strona 74 jest to wytłumaczone jak
przekształcać takie wzory aby obliczyć v0
19 sie 13:53
Trivial: | | 2h+gt2 | |
powinno być v0 = |
| . Zabrakło dwójki.  |
| | 2t | |
19 sie 14:11
19 sie 14:18
AC:
Może trzeba prościej:
czas wznoszenia = czas spadania
t
1 = t
2 = 1 s
| | m | |
0 = v0 −g * t1 ⇒ v0 = 10 |
| |
| | s | |
h = v
śr * t
1 = 5 m
19 sie 15:31
Piotr student: | | 1 | |
Może mi Trivial wytłumaczyć jak to przekształciłeś h=v0t− |
| gt2 i po przekształceniu |
| | 2 | |
| | 2h+gt2 | |
v0= |
| proszę błagam wytumacz mi Trivial |
| | t | |
20 sie 12:13
Piotr student:
20 sie 12:13
Trivial:
Jak mówiłem wcześniej, brakuje dwójki w mianowniku. Wystarczy przekształcić i gotowe... Możesz
to zrobić sam...
20 sie 12:18
Piotr student: nie daje rady nie wiem skąd to się wzięło proszę powiedz przez co podzieliłeś lub pomnozyłeś ze
| | 2h+gt2 | |
ci wyszło właśnie to v0= |
| wytłuamacz mi jak bym wiedział to bym się nie pytał |
| | 2t | |
fizyki nie rozwiązywałem zadań z gimnazjum, a w średniej to samo bo nie wymagał nauczyciel
Pomóż proszę
20 sie 12:34
20 sie 12:35
Trivial: To nie fizyka, tylko algebra... Na poziomie gimnazjum.
20 sie 12:37
Piotr student: pomóż proszę Trivial
20 sie 12:39
Piotr student: Trivial pomożesz mi proszę błagam
20 sie 12:44
20 sie 12:45
Trivial: ... Nie ma mowy, żebym wyjaśniał takie proste rzeczy komuś, kto jest na studiach.
20 sie 12:48
Piotr student: proszę to przynajmniej daj podpowiedz Trivial
20 sie 21:56
Piotr student: to przynajmniej daj wskazówkę to może się domyśle i przypomnę
20 sie 22:04
Trivial: nie.
20 sie 22:09
Piotr student: proszę daj wskazówkę może to banalne ale proszę pomóż w gimnazjum miałem słabą nauczycielkę z
matmy
20 sie 22:12
xXx: spójrz na lewo, tam masz odnośniki do wszystkiego co jest w gimnazjum. ba, sa nawet rzeczy z
liceum.
20 sie 22:16
Piotr student: to chyba się poddam jeżeli mi nie dasz wskazówki kurcze staram się ale nie moge sobie
przypomnieć Trivial pomóż
20 sie 22:16
Piotr student: xXx powiedz mi proszę ale w jakim dziale mam to sprawdzić
20 sie 22:17
Piotr student: ktoś mi pomoże w tym
20 sie 22:19
Anna: Piotrze, ten wzór − to zwykłe równanie, w którym niewiadomą jest v
0.
Zacznij od pomnożenia obustronnie przez 2, a dalej już pójdzie.
20 sie 22:22
Piotr student: widzicie że sobie nie daje rady w wyjaśnieniu a nikt mi nie chce pomóc może łatwe ale proszę o
wyjaśnienie i przypomnienie
20 sie 22:24
Olek:
Ja może spróbuję ci pomóc ale nie znam fizyki i dopiero skończyłem 5 klasę podstawówki,
ale interesuję się matematyką. Napisz czego nie rozumiesz?
20 sie 22:26
Anna: To już masz (żeby zakończyć te Twoje "modły"):
2h = 2v
0t − gt
2
−2v
0t = −gt
2−2h /:(−2t)
| | −gt2−2h | | gt2+2h | |
v0 = |
| = |
| |
| | −2t | | 2t | |
20 sie 22:40
rupert:
h=V
0*t−
12gt
2
V
0*t=h+
12gt
2 /*2
2V
0*t=2h+gt
2 /:2t
20 sie 22:41
Piotr student: Trivial w podpunkcie a) trzeba jeszcze liczyć coś?
21 sie 11:32
Piotr student: dzięki ruper i Trivial i Anna za pomoc i cierpliwość
21 sie 11:40
Piotr student: dzięki rupert
21 sie 11:48
Piotr student: a w podpunkcie b) trzeba coś liczyć Trivial
21 sie 11:53
Piotr student: ?
21 sie 11:54
Piotr student: co mam liczyć Trivial, rupert w podpunkcie b) ?
21 sie 12:21
Piotr student: czy ktoś mi powie co mam obliczyć w punkcie b) i co wstawiać proszę o jak najszybszą odpowiedz?
21 sie 12:28
XY:
Przeczytaj sobie post AC, masz wszystko wyliczone prosto bez zbędnych wzorów.
21 sie 12:29
Piotr student: ale ja chciałbym zrobić sposobem Triviala , Trivial napisz proszę czekam
21 sie 12:31
rupert: Przecież pisałem ci co masz liczyć w b) i co podstawić do wzoru.
21 sie 12:47
Piotr student: rupert a wytłumaczysz mi w punkcie b) jak zostały wzory przekształcone
21 sie 16:24
21 sie 16:48
Piotr student: rupert, Trivial wytłumaczcie jak przekształcony został wzór z punktu a) dziękuję wam ludzie że
mi pomagacie
21 sie 17:09
o nie: a) wzór na drogę
przyśpieszenie ziemskie spowalnia twój obiekt gdyż jest zwrócona w strone ziemi a ty rzucasz
coś w górę zatem przed członem z przyśpieszeniem masz minusa
V
0t na jedną strone reszte na drugą
| | 2 | |
wrzucasz droge do ułamka czyli mnożysz s* |
| |
| | 2 | |
dzelisz przez czas
twoja piłka wznosi się przez sekundę (drugą przecież spada) więc t=1
podstawiasz resztę i voila
21 sie 17:19
21 sie 18:46
21 sie 18:50
o nie: mistrzu s to droga czyli wysokość, sam obliczyłeś że to pięć
po drugie nie mnożysz tylko dodajesz w tym liczniku
21 sie 18:52
Piotr student: gdzie mam błąd?
21 sie 18:53
o nie: licznik to nie 2s*gt2 tylko 2s + gt2
po drugie to s bezkarnie zjadłeś a wynosi 5
21 sie 18:58
Piotr student: wiem zaraz napiszę
21 sie 19:06
21 sie 19:09
Piotr student: piszę od początku do wzoru
21 sie 19:15
o nie: no i fajnie, troche namące może ale nie jestem pewien skąd we wzorze na wysokość 8 w mianowniku
piłka wznosi się tyle samo ile spada,
wzniesie sie na tą samą wysokość z której spadnie
możemy założyć zatem że piłka spada przez sekunde z jakiejś wysokości
prędkość początkowa = 0
zgadza się ?
21 sie 19:19
21 sie 19:19
Piotr student: a co zrobić z jednostkami o nie podpowiedz proszę
21 sie 19:21
o nie:
zauważ że sekundy kwadrat sie skrócą ( tam w liczniku)
w efekcie zostanie ci metry (licznik) na sekundy(mianownik)
21 sie 19:25
Piotr student: | | | |
V0= |
| i co dalej z tym zrobić? |
| | 2 | |
21 sie 19:25
o nie: t2 ma jednostkę s2 i t w mianowniku ma jednostkę s
pozjadałeś
21 sie 19:27
Piotr student: za t wstawiam t=1s
21 sie 19:29
Piotr student: ale (1s)2 to jest
21 sie 19:30
o nie: 1s2
21 sie 19:31
21 sie 19:33
Piotr student: | | m | |
tam gdzi jest 9,81 |
| * i to s2 z tamtym się skraca dobrze myślę |
| | s2 | |
21 sie 19:35
Anna: Piotrze "studencie", wybacz , ale zapytam, którą klasę ukończyłeś aktualnie?
21 sie 19:39
o nie: ja jestem Piotrem i Studentem, choć nie tym

2 rok fizyki bez analizy matematycznej

ale staram sie jak moge
21 sie 19:41
o nie: a co do ciebie Piotrze Imienniku dobrze myślisz że w liczniku sie skracają te sekundy
21 sie 19:41
Piotr student: s
2 s
2 się skracają
wyszło zadanie z fizyki
21 sie 19:42
Piotr student: a podpunkt b zróbmy oki o nie
21 sie 19:43
Piotr student: pierwszy rok ukończę jak zdam fizykę
21 sie 19:48
o nie: coś już napisałem wyżej ale powtórze
piłka wznosi się tyle samo ile spada,
wzniesie sie na tą samą wysokość z której spadnie
możemy założyć zatem że piłka spada przez sekunde z jakiejś wysokości
prędkość początkowa = 0
zgadza się ?
21 sie 19:48
o nie: pierwszy rok czego
21 sie 19:49
Piotr student: kierunku technicznego
21 sie 19:50
o nie: no powiedz co jak i gdzie

w każdym razie rozumiesz mój tok rozumowania co do tej wysokości ?
21 sie 19:51
Piotr student: no rozumiem
21 sie 19:52
o nie: jakby coś jeszcze to pisz
21 sie 19:53
Piotr student: napisz mi co mam liczyć w podpunkcie b i do jakiego wzoru?
21 sie 19:54
TPB: Właśnie studencie co studiujesz dokładnie i gdzie. Jestem bardzo ciekaw, bo mam ubaw jak czytam
tę dyskusję.
21 sie 20:01
o nie: no wysokość masz policzyć,− we wzoru na drogę
twoja wysokość jest przecież drogą, wzorek ci napisałem wyżej w 19:48
podstaw przyśpieszenie ziemskie
czas=1s (bo tyle spada) i ci wyjdzie droga czyli wysokość
21 sie 20:06
Piotr student: TPB nie wyśmiewaj się ze mnie
21 sie 20:12
Piotr student: | | gt</td> | |
s=h= |
| do tego wzoru podstawiam |
| | 2 | |
21 sie 20:14
21 sie 20:15
21 sie 20:15
o nie: g= 9,81 chyba że pozwalają ci na 10
t = 1s bo spada 1 sekunde
21 sie 20:18
Piotr student: s
2 s
2 się skracają
21 sie 20:22
informatyk: 1 zadanie robisz 3 dni ...
21 sie 20:23
o nie: marudzicie
dokładnie tak
21 sie 20:24
Piotr student: dzięki o nie że mnie wspierasz
21 sie 20:25
Piotr student: piszę nowe zadanie w nowym pości o nie dobrze
21 sie 20:26
Anna:
21 sie 20:29
o nie: wrzucaj wrzucaj
21 sie 20:30
informatyk: wez do ręki porządną książke to nie będziesz się męczył nad tym śmiesznym zadaniem, samo nic
nie przyjdzie
21 sie 20:31
21 sie 20:32
o nie:
21 sie 20:32
Piotr student: napisałem w nowym poście o nie wejdz i wytłumacz a ja będę liczyć
21 sie 20:40
Piotr student: o nie proszę zebyś wszedł na mój nowy post i wytłumaczył twoje tłumaczenie jest ok
21 sie 20:42
informatyk: weż idź na jakieś korepetycje, zapłacisz z 40zł a będziesz umie i nie będziesz się bawić w
jedno zadanie przez 3 dni, którego i tak nie rozumiesz
21 sie 20:50
o nie: spróbuje wytłumaczyć co sie da tymczasem weź ktoś pomyśl nad tym prawdopodobieństwem
21 sie 20:52
magda studentka: wrzuć to na matematyka.pl to chlopaki Ci rozwiążą
21 sie 21:01