matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo rafał: W pudełku znajduje się 6 kul białych i 2 czarne. Wyciągamy z niego jedną kulę, odkładamy ją i losujemy drugą kulę. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyciągniemy kule różnych kolorów. Dane: Kule białe = 6 Kule czarne = 2 i tutaj aby obliczyć moc to chyba skorzystam z wariacji bez powtórzeń − ale dlaczego? To jest kluczowe pytanie normalnie użyłbym kombinacji.emotka
 8! 8 * 7 * 6! 
|Ω| = V82 =

=

= 56
 (8 − 2)! 6! 
No i dalej nie wiem jak dokończyć, bardzo proszę o pomoc
21 sie 13:38
Eta: |Ω|=8*7=56 ( bo losowanie bez zwracania A={(b,cz), (cz,b)} |A|=6*2+2*6= 24
 |A| 
P(A)=

=............
 |Ω| 
21 sie 14:05
rafał: Ale w tym wypadku będzie wariacja bez powtórzeń, tak? Zawsze mam problem z rozróżnieniem wariacji od kombinacjiemotka. I na końcu wynik się zgadza. Mam jednak jeszcze jedno zadanie: W szufladzie znajdują się skarpetki zielone i niebieskie. Zielone skarpetki są co najmniej dwie, a niebieskich było dwa razy więcej niż zielonych. Z szuflady w sposób losowy wyciągniętą jedną skarpetkę, odłożono ją i wyciągnięto kolejną. Prawdopodobieństwo, że wylosowane w ten
 13 
sposób dwie skarpetki były koloru zielonego, jest o

mniejsze od prawdopodobieństwa,
 33 
że wyciągnięto dwie skarpetki różnych kolorów. Oblicz, ile było skarpetek w szufladzie. To mam: Dane: n − zielone skarpetki, gdzie n≥2 2n − niebieskie skarpetki 3n − wszystkich skarpetek I czyżby tutaj znowu była wariacja bez powtórzeń?
 3n! 
|Ω| = V3n2 =

(3n − 2)! 
I tutaj nie wiem jak to wyprowadzić dalejemotka Wiem, że będę musiał zrobić dwa przypadki |A| − zielone skarpetki, |B| − niebieskie skarpetki Z niebieskimi jest łatwo bo są podobne do zadania napisanego wyżej przeze mnie. |B| = n*2n + 2n*n = 2n2 + 2n2 = 4n2
 |B| 4n2 
P(B) =

=

= ...
 |Ω| |Ω| 
|A| = do tego nie mam pomysłu aby dwie był takiego samego koloru I jak będę miał to to zostanie rozwiązać tylko równanie wymierne:
 13 
P(A) +

= P(B)
 33 
Jednak proszę o pomoc w tym co wyżej napisałem bo kompletnie nie wiem jak to zrobićemotka
21 sie 14:14
rafał: Pomoże ktoś?
21 sie 17:22
o nie: spróbuje, ale nie znosze prawdopodobieństwa
21 sie 17:28
o nie: zasadniczo fakt że bierzesz skarpete odkładasz bierzesz sugeruje że jest to wariacja z powtórzeniami (chyba że odkładasz ją na bok a nie do szuflady?)
21 sie 17:31
o nie: więc jeżeli masz 3n skarpet to łącznie możliwości wyciągnięcia dwóch masz 9n2 https://matematykaszkolna.pl/strona/1013.html szansa wyciągnięcia dwóch zielonych to n2 szansa wyciągnięcia dwóch różnych to n*2n (+ 2n*n)(wcale nie jestem pewien tego)
 1 
P(dwie zielone)=

9 
 4 
P(dwie różne)=

9 
jednak fakt iż mamy policzyć ilość skarpet a wychodzą mi stałe świadczy o jakiejś dość poważnej luce w mym rozumowaniu kombinuje ale jak znajdziesz rozwiązanie to koniecznie napisz
21 sie 17:54
rafał: o nie − to na pewno jest źle co napisałeś, proszę o pomoc
21 sie 20:32
Eta: n −−−−− ilość zielonych, n≥2 i n€N 2n −−− ilość niebieskich 3n −−−− ilość wszystkich z wariacji bez powtórzeń , pierwszą wybierasz z ilości 3n a drugą już z ilości 3n −1 |Ω|= 3n*(3n−1) A={(Z,Z)} } | A|= n*(n−1)
 |A| ni1 
P(A)=

= ............. =

|Ω| 3(3n−1) 
B={(Z,N), (N,Z)} | B|= n*2n+ 2n*n= 4n2
 4n 
P(B)=

3(3n−1) 
z warunku zadania:
 13 13 
P(A)=P(B)−

to: P(B)−P(A)=

33 33 
4n n−1 13 

=

/*33(3n−1)
3(3n−1) 3*(3n−1) 33 
rozwiąż teraz to równanie ............... n= 4 , to 2n= 8 odp: zielonych skarpet jest 4 a niebieskich 8
21 sie 21:19
rafał: Dziękuję bardzo Eta, a czy mogłabyś jeszcze pokazać jak obliczyłaś |Ω|? Bo z tym mam największy problememotka
21 sie 21:56
Eta: Wszystkich skarpetek mamy 3n zatem za pierwszym razem wyciągamy jedną z 3n , a za drugim jedną już tylko z 3n−1,bo losowanie bez zwracania to z reguły mnożenia mamy: |Ω|= 3n*(3n−1)
22 sie 00:45
Nata: w pudełku znajduje się 7 kul białych i 3 czarne.wyciagamy jedną kulę, odkładamy ją i losujemy drugą kulę. oblicz prawdopodobienstwo ze wyciagniemy kule roznych kolorow. PILNE
13 gru 06:20
badzsoba: Zrób drzewko emotka
13 gru 11:23