Prawdopodobieństwo
rafał: W pudełku znajduje się 6 kul białych i 2 czarne. Wyciągamy z niego jedną kulę, odkładamy ją i
losujemy drugą kulę. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyciągniemy kule różnych kolorów.
Dane:
Kule białe = 6
Kule czarne = 2
i tutaj aby obliczyć moc to chyba skorzystam z wariacji bez powtórzeń − ale dlaczego? To jest
kluczowe pytanie normalnie użyłbym kombinacji.
| | 8! | | 8 * 7 * 6! | |
|Ω| = V82 = |
| = |
| = 56 |
| | (8 − 2)! | | 6! | |
No i dalej nie wiem jak dokończyć, bardzo proszę o pomoc
21 sie 13:38
Eta:
|Ω|=8*7=56 ( bo losowanie bez zwracania
A={(b,cz), (cz,b)}
|A|=6*2+2*6= 24
| | |A| | |
P(A)= |
| =............ |
| | |Ω| | |
21 sie 14:05
rafał: Ale w tym wypadku będzie wariacja bez powtórzeń, tak? Zawsze mam problem z rozróżnieniem
wariacji od kombinacji

.
I na końcu wynik się zgadza.
Mam jednak jeszcze jedno zadanie:
W szufladzie znajdują się skarpetki zielone i niebieskie. Zielone skarpetki są co najmniej
dwie, a niebieskich było dwa razy więcej niż zielonych. Z szuflady w sposób losowy wyciągniętą
jedną skarpetkę, odłożono ją i wyciągnięto kolejną. Prawdopodobieństwo, że wylosowane w ten
| | 13 | |
sposób dwie skarpetki były koloru zielonego, jest o |
| mniejsze od prawdopodobieństwa, |
| | 33 | |
że wyciągnięto dwie skarpetki różnych kolorów. Oblicz, ile było skarpetek w szufladzie.
To mam:
Dane:
n − zielone skarpetki, gdzie n≥2
2n − niebieskie skarpetki
3n − wszystkich skarpetek
I czyżby tutaj znowu była wariacja bez powtórzeń?
| | 3n! | |
|Ω| = V3n2 = |
| |
| | (3n − 2)! | |
I tutaj nie wiem jak to wyprowadzić dalej

Wiem, że będę musiał zrobić dwa przypadki |A| − zielone skarpetki, |B| − niebieskie skarpetki
Z niebieskimi jest łatwo bo są podobne do zadania napisanego wyżej przeze mnie.
|B| = n*2n + 2n*n = 2n
2 + 2n
2 = 4n
2
| | |B| | | 4n2 | |
P(B) = |
| = |
| = ... |
| | |Ω| | | |Ω| | |
|A| = do tego nie mam pomysłu aby dwie był takiego samego koloru
I jak będę miał to to zostanie rozwiązać tylko równanie wymierne:
Jednak proszę o pomoc w tym co wyżej napisałem bo kompletnie nie wiem jak to zrobić
21 sie 14:14
rafał: Pomoże ktoś?
21 sie 17:22
o nie: spróbuje, ale nie znosze prawdopodobieństwa
21 sie 17:28
o nie: zasadniczo fakt że
bierzesz skarpete
odkładasz
bierzesz
sugeruje że jest to wariacja z powtórzeniami (chyba że odkładasz ją na bok a nie do szuflady?)
21 sie 17:31
o nie: więc jeżeli masz 3n skarpet to łącznie możliwości wyciągnięcia dwóch masz 9n
2 https://matematykaszkolna.pl/strona/1013.html
szansa wyciągnięcia dwóch zielonych to n
2
szansa wyciągnięcia dwóch różnych to n*2n (+ 2n*n)(wcale nie jestem pewien tego)
jednak fakt iż mamy policzyć ilość skarpet a wychodzą mi stałe świadczy o jakiejś dość poważnej
luce w mym rozumowaniu
kombinuje ale jak znajdziesz rozwiązanie to koniecznie napisz
21 sie 17:54
rafał: o nie − to na pewno jest źle co napisałeś, proszę o pomoc
21 sie 20:32
Eta:
n −−−−− ilość zielonych, n≥2 i n€N
2n −−− ilość niebieskich
3n −−−− ilość wszystkich
z wariacji bez powtórzeń , pierwszą wybierasz z ilości 3n a drugą już z ilości 3n −1
|Ω|= 3n*(3n−1)
A={(Z,Z)} } | A|= n*(n−1)
| | |A| | | ni1 | |
P(A)= |
| = ............. = |
| |
| | |Ω| | | 3(3n−1) | |
B={(Z,N), (N,Z)} | B|= n*2n+ 2n*n= 4n
2
z warunku zadania:
| | 13 | | 13 | |
P(A)=P(B)− |
| to: P(B)−P(A)= |
| |
| | 33 | | 33 | |
| 4n | | n−1 | | 13 | |
| − |
| = |
| /*33(3n−1) |
| 3(3n−1) | | 3*(3n−1) | | 33 | |
rozwiąż teraz to równanie ............... n= 4 , to 2n= 8
odp: zielonych skarpet jest 4 a niebieskich 8
21 sie 21:19
rafał: Dziękuję bardzo Eta, a czy mogłabyś jeszcze pokazać jak obliczyłaś |Ω|? Bo z tym mam największy
problem
21 sie 21:56
Eta:
Wszystkich skarpetek mamy 3n
zatem za pierwszym razem wyciągamy jedną z 3n , a za drugim jedną już tylko z 3n−1,bo
losowanie bez zwracania
to z reguły mnożenia mamy:
|Ω|= 3n*(3n−1)
22 sie 00:45
Nata: w pudełku znajduje się 7 kul białych i 3 czarne.wyciagamy jedną kulę, odkładamy ją i losujemy
drugą kulę. oblicz prawdopodobienstwo ze wyciagniemy kule roznych kolorow. PILNE

13 gru 06:20
badzsoba: Zrób drzewko
13 gru 11:23