Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy 4 i wysokości 12 .
Sandra: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy 4 i wysokości 12 . Objętość tego
ostrosłupa wynosi ?prosze o pomoc...
17 sie 20:05
Elka: Ja też jestem ciekawa rozwiązania, bo nie wiem czy dobrze myślę xD Pewnie same głupoty mi
wyszły, więc wolę nawet nie pokazywać
17 sie 20:41
TOmek:

"prawidłowy trójkątny" to trójkąt równoboczny
17 sie 20:47
dero2005:
| | a2√3 | | 42√3 | |
P = |
| = |
| = 4√3
|
| | 4 | | 4 | |
V =
13P*h =
134
√3*12 = 16
√3
17 sie 20:51
17 sie 20:52
Elka: 
xD
17 sie 20:59
Sandra: Mi wyszlo mi 48
√3 gdzie popelnilam blad to juz sama nie wiem
17 sie 21:12
dero2005:

h
2 = a
2 − (
a2)
2 =
34a
2
h = a
√32
V =
13P*H
H = 12 − wysokość ostrosłupa
P = 4
√3 − Pole podstawy
a = 4 − bok podstawy
17 sie 21:18
Dusia: Dziekuje slicznie



czyli jaka wyjdzie objetosc

?
17 sie 21:29
17 sie 21:31
Sandra: 16
√3 
?
17 sie 21:31