Naszkicuj wykres funkcji i podaj jej zbiór wartości
budyń: y=(x+1)2−4
Proszę o rozwiązanie i w miare możliwości wytłumaczenie krok po kroku jak to rozwiązać. Z góry
dzięki. : )
16 sie 19:07
AS: Chłopie kochany,przyjmij tabelkę dla x np x = −3,−2,...5,wylicz wartości funkcji
i nanieś na układ współrzednych,uzyskasz wykres i wszystkie poszukiwane dane.
16 sie 19:13
Eta:

(−1,−4), (1,0) ,(0, −3) , (−3,0) (−2,−3) ...............
ZW=<−4,
∞)
porysowałam sobie................tak z nudów
16 sie 19:43
Eta:
I jak "kisielku"? ............. pasuje?
16 sie 20:24
budyń: Tak, wielkie dzięki, chyba załapałem. ^^
22 sie 19:28
budyń: Chociaż mam problem z następnym, nie jestem pewien czy dobrze mi wyszło.
y=−(x−3)2
22 sie 19:53
xXx:
22 sie 19:59
krystek: ok
22 sie 20:14
budyń: @xXx, moge wiedzieć jak do tego doszedłeś? : )
22 sie 20:30
Eta:
y=a(x−xw)2+yw , to W(xw, yw) , dla a<0 −−−ramiona paraboli do dołu
dla a>0 −−−− ramiona paraboli do góry
y=−(x−3)2+0 to: xw=3 i yw=0 , W(3,0) i ramiona paraboli do dołu, bo a= −1 <0
22 sie 20:34
22 sie 20:35
oli: y=−(x−3)2
19 wrz 16:28