Potęgi
Buu.: Niech ktoś mi wyjaśni jak się zachowują potęgi w nawiasach:
y=(x+2)
2 − 1
x razy 2, potem 2x razy 2 i na końcu 2razy 2 , co daję na końcu:
y= x
2 + 4x + 4 −1
16 sie 18:10
karen: dobrze jest
16 sie 18:16
karen: to musisz pamiętać o wzorach skróconego mnożenia w tym przypadku co napisałeś/łaś.
16 sie 18:16
Buu.: Nie lubię matematyki! Szybka odpowiedź, bardzo dziękuję za zajrzałaś/eś. Czy mógłbym dostać
link do tablicy, przy kompie lepiej mi się pracuje niż na kartkach.
16 sie 18:18
Buu.: Do tych wzorów skróconego mnożenia.
16 sie 18:18
karen: y=(x+2)2−1
y=x2+4x+4−1
to jest końcowy wyniky=x2+4x−3
16 sie 18:20
16 sie 18:24