.
edzia: dany jest okrag o rownaniu x2+(y−4)2=25 i prosta o rownaniu y+−7x+29 przecinajaca ten okrag w
punkcie A,B
a) wyznacz wspolrzedne punktow A,B
b)oblicz dlugosc cieciwy AB
c)wyznacz kat α miedzy cieciwa AB i promieniem SA, gdzie punkt S jest srodkiem okregu.
9 sie 16:34
ICSP: y +− 7x + 29
9 sie 17:39
edzia: * y=7x+29 , drobna pomyłka
9 sie 18:15
ICSP: a)x
2 + (y−4)
2 = 25
y = 7x + 29
Rozwiązujemy ten układ równań i otrzymujemy współrzędne punktów A i B. Proponuję metodą
podstawiania: wstawić y z drugiego równania do pierwszego.
A(−4;1)
B(−3;8)
b) odległość między tymi punktami liczymy ze wzoru na długość odcinka :
https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html
|AB| = 5
√2
c) trójkąt w którym boki mają się następująco 5,5,5
√2 jest tójkątem prostokątnym o kątach
90
o, 45
o, 45
o . Kąt 90
o w tym tójkącie zawarty jest między bokami tej samej długości a
kąty 45
o między bokami różnej długości
ponieważ |SA| ≠ |AB| dlatego kąt między bokami jest = 45
o
9 sie 19:31