pomagacz:
x = 3,015151515...
a)
x
(0,01) = 3,02
b)
x
(0,001) = 3,015
https://matematykaszkolna.pl/strona/1262.html
Błąd bezwzględny:
a)
x = 3,0151515
x
z = 3,02
Δ
x = |3,0151515 − 3,02| = |−0,0048485| = 0,0048485
b)
x = 3,0151515
x
z = 3,015
Δ
x = |3,0151515 − 3,015| = |0,0001515| = 0,0001515
Błąd względny:
a)
| | Δx | | 0,0048485 | |
δ = |
| * 100% = |
| * 100% = 0,001608045 * 100% = 0,16% |
| | x | | 3,0151515 | |
b)
| | 0,0001515 | |
δ = |
| * 100% = 0,00005024 * 100% = 0,005% |
| | 3,0151515 | |