f wymierna
Ola: Dana jest funkcja o wzorze f(x) = x+2/x−1.
a) Określ dziedzinę funkcji;
b) Oblicz miejsce zerowe funkcji oraz współrzędne punktu, w którym wykres przecina oś oy;
c) Narysuj wykres funkcji;
d) Oblicz, dla jakiego argumentu wartość funkcji wynosi 6.
5 sie 19:56
5 sie 20:15
8 sie 17:45
Ola: a i jeszcze jak mozesz napisz jak po kolei zrobiles wykres bo nie wiem
8 sie 17:54
Ola: prosze o pomoc
11 sie 18:15
sushi_ gg6397228:
wykresy sie rysuje standardowo−−> dwie gałęzie hiperboli
asymptoty(kreski pionowe i poziome)
11 sie 19:40
Ola: że jak ? o co chodzi ?
12 sie 11:15
pomagacz:
i to jest analogiczne (podobne) do naszego wzoru:
a = 1
b = 2
c = 1
d = −1
podstawiasz do wzoru na asymptoty (granice do których dochodzi wykres ale nie przekracza tej
granicy)
12 sie 11:37
pomagacz:
Znowu mały błąd się wtrącił, wykres o 1 w lewo powinien być, po prostu to samo, tylko przesunąć
wszystko w lewo o 1 jednostkę
12 sie 11:39
ICSP: | | x+2 | | (x−1) + 3 | | 3 | |
y = |
| = |
| = |
| + 1 |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
| | 3 | |
Przesuwasz wykres funkcji y = |
| o jedną jednostkę w prawo i jedną jednostkę do góry. |
| | x | |
12 sie 11:39
Ola: wiec mam przesunac wykres funkcji w lewo czy w prawo ?
13 sie 17:32
Ola: a i co z współrzędnymi punktu, w którym wykres przecina oś oy jak je obliczyć
13 sie 17:37
krystek: | | 3 | |
Wstawiasz za x=0 i masz y= |
| +1 |
| | 0−1 | |
13 sie 20:19
Ola: i co jakie beda wspolrzedne bo z dzialania nie rozumiem jak mam je wziac

a wykres funkcji w lewo czy w prawo mam przesunąć ?
14 sie 22:15
Ola: ej proszę o odp bo wrzesien niedaleko
16 sie 22:22
sushi_ gg6397228:
dostalas odpowiedz co trzeba zrobic
x=0 ( tak zawsze podstawiasz, gdy szukasz przeciecia z osia OY)
| | 3 | |
y= |
| +1 −−> a to trzeba wyliczyc (odjac , podzielic, dodac liczby) |
| | 0−1 | |
17 sie 09:16
sushi_ gg6397228:
oraz zakładasz ten sam temat w dwóch wątkach ( dublujesz go)
https://matematykaszkolna.pl/forum/99499.html
i dalej nic nie wiesz
wiec najpierw polecam poczytac material z tego zakresu + obejrzec tablice matematyczne
17 sie 09:18
Ola: więc współrzędne będą wynosić (1,1)

nie dzialaja mi na klawiaturze poprawne nawiasy
17 sie 11:57
17 sie 12:04
Ola: [−1, 1].
a pomagacz pisze inaczej

a co wspolrzednych punktu przeciecia sie z osia OY nie umiem ich obliczyc
19 sie 21:40
Ola: proszę o odp
23 sie 19:14