Funkcja kwadratowa
Ola: Funkcja kwadratowa f(x)=ax2+bx+2, gdzie ( a nie może być równe 0), przyjmuje wartość (−1) dla
argumentu 1. Jednym z jej miejsc zerowych jest liczba 1/2 :
a) Wyznacz wzór tej funkcji;
b) Oblicz drugie miejsce zerowe tej funkcji;
c) Dla znalezionych wartości a oraz b rozwiąż nierówność: 8−5x≥f(x).
5 sie 19:01
mrowq: Najpierw założenia:
a≠0
f(−1) = 0
x1 lub x2 = 12 − miejsce zerowe, wiadomo, że funkcja ma 2 miejsca zerowe
pierwsze równanie:
a*(−1) 2 + b*(−1) + 2 = 0
a − b +2 = 0
Δ = b2 − 4a
x1 = −b − √Δ2a
x2 = −b + √Δ2a
Czyli rozważamy teraz dwa układy równań:
(1) −b − √Δ2a = 12 i a − b +2 = 0
(2) −b + √Δ2a = 12 i a − b +2 = 0
Najpierw zajmiemy się pierwszym:
10 sie 15:23
mrowq: Mała pomyłka w Δ Δ=b2 − ac = b2 − 8a
(1)
−b − √Δ = a i
a + 2 = b
−a−2 − √b2 − 8a = a
a+2 = b
−a−2 − √(a+2)2 − 8a = a
a+2 = b
− √(a+2)2 − 8a = 2a+2
a+2 = b
(a+2)2 − 8a = 4(a + 1)2
a+2 = b
a2 + 4a + 4 − 8a = 4(a2 + 2a + 2)
a+2 = b
a2 − 4a + 4 − 4a2 − 8a − 8 = 0
a+2 = b
−3a2 − 12a − 4 = 0
a+2 = b
3a2 + 12a + 4 = 0
a+2 = b
Δa = 144 − 48 = 96
√Δa = 4√6
10 sie 15:34
mrowq: aa, pomyłka, zaraz wkleję dobre rozwiązanie
10 sie 15:37
Ola: i co z nim ?
11 sie 14:07
ICSP: chyba już rozwiązałem ci to zadanie w którymś poście.
11 sie 14:11
Ola: nie nikt nie dawal mi wczesniej na nie odp
11 sie 18:11
krystek: Olu ,troche wiary w siebie ! Podobne zadanie w poprzednim poście umieściłaś tylko inne
liczby.Sposób liczenia taki sam ,Jak wyznaczysz a i b z układu równań masz równanie
kwadratowe i znajdujesz drugi pierwiastek.
1 warunek: f(1)=−1[ wstawiasz x=1 do wzoru funkcji a za y −1]
| | −1 | |
2 warunek f( |
| )=0 [ analogicznie za x wstawiasz U{−1}{ a za y 0] |
| | 2 | |
11 sie 20:47
Ola: https://matematykaszkolna.pl/forum/99496.html to to zad ale z innymi liczbami ...
tam mi do końca nie powiedziano jak mam zrobić jakbym miala je do konca zrobione sprobowalabym
zrobic te a tam rozumiem jedynie podpunkt a ) dalej nie wiem co robic
12 sie 11:23
ICSP: a ja nie wiem czego ty tam nie rozumiesz. Którego podpunktu konkretnie.
12 sie 11:32
Ola: b) Oblicz drugie miejsce zerowe tej funkcji;
c) Dla znalezionych wartości a oraz b rozwiąż nierówność: f(x)≤ 5x−1.
13 sie 17:52
krystek: Olu jak masz a i b to masz wzór funkcji kwadratowej i najprościej dla Ciebie : Oblicz Δ i
miejsca zerowe.
13 sie 20:16
krystek: c)Rozwiązujesz nierówność kwadratową przenosząc wszystko na stronę lewą.
13 sie 20:21
Ola: kurde ale nie moge isc dalej bo mam problem z wyznaczeniem wzoru funkcji probuje go wyznaczyc
jak w tym zadaniu z innymi danymi
15 sie 10:22
Ola: moze ktoś rozwiązać mi podpunkt a)

!
16 sie 11:42
Ola: 
16 sie 22:41
Gustlik: Mrowq na litość Boską, to nie j. polski, żeby się rozpisywać

!
Przepraszam, że przeklnę, ale trzęsie mnie z nerwów jak widzę coś takiego.
PO CHOLERĘ PRZEPISUJESZ W KÓŁKO TO RÓWNANIE a+2 = b 

CO CI TO DAJE


Jak rozwiązujesz układ metoda podstawiania, to wyznaczasz jedną niewiadomą z jednego równania,
wstawiasz do drugiego i ZAJMUJESZ SIĘ TYLKO JUŻ DRUGIM RÓWNANIEM. A jak rozwiążesz drugie
równanie, to wstawiasz wyznaczoną niewiadomą do pierwszego I FINITO

!
LUDZIE, CO ZA CYMBAŁ WYMYŚLIŁ TO BEZSENSOWNE PRZEPISYWANIE RÓWNAŃ I WSZYSCY TO MAŁPUJĄ

! NIE
SZKODA CZASU

? KTÓREGO NA MATURZE I NA SPRAWDZIANACH ZA WIELE NIE MA

?
TO PZREPISYWANIE WYGLĄDA TA, JAKBYM CHCIAŁ JECHAĆ Z ŁODZI DO WARSZAWY, ALE NAJPIERW BYM ROBIŁ
50 RUND Z ŁODZI DO WROCŁAWIA TAM I Z POWROTEM. CEL TAKI SAM

!
16 sie 23:22
Gustlik: Funkcja kwadratowa
Ola: Funkcja kwadratowa f(x)=ax2+bx+2, gdzie ( a nie może być równe 0), przyjmuje wartość (−1)
dla
argumentu 1. Jednym z jej miejsc zerowych jest liczba 1/2 :
a) Wyznacz wzór tej funkcji;
b) Oblicz drugie miejsce zerowe tej funkcji;
c) Dla znalezionych wartości a oraz b rozwiąż nierówność: 8−5x≥f(x).
Ja mam taki sposób:
ad a)
a+b+2=−1
a+b=−3
a+2b+8=0
a+b=−3
a+2b=−8 (−)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−b=5 /:(−1)
b=−5
a−5=−3
a=2
czyli f(x)=2x
2−5x+2
ad b) Korzystam ze wzorów Viete'a na iloczyn miejsc zerowych:
Odp: x
2=2
ad c)
8−5x≥f(x)
8−5x≥2x
2−5x+2
0≥2x
2−5x+2−8+5x
0≥2x
2−6 /:2
0≥x
2−3
x
2−3≤0
(x−
√3)(x+
√3)≤0
x
1=
√3, x
2=−
√3
Ramiona paraboli w górę, zamalowuję obszar u dołu − w "brzuszku" paraboli:
Odp: x€<−
√3,
√3>
16 sie 23:46
Ola: Panie Gustliku co do a) wolałabym jednak sposób z zad :
https://matematykaszkolna.pl/forum/99496.html
ad a)
−20 = 4a −2b + 2
0 = 4a +2b + 2
4a−2b=−22
4a+2b=−2 (+)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
8a=−24 /:8
a=−3
4*(−3)+2b=−2
−12+2b=−2
2b=10 /:2
b=5
usiłowałam go wykonac ale nie wychodziło mi. Mógłby Pan mi napisać jak wygląda działanie tym
sposobem bo
ad a)
a+b+2=−1
1
U{1]{4}a+
b+2=0 /*4
2
a+b=−3
a+2b+8=0
a+b=−3
a+2b=−8 (−)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−b=5 /:(−1)
b=−5
a−5=−3
a=2 nie za dobrze rozumiem
17 sie 12:17
Norma: Panie Gustliku proszę o odp
23 sie 18:56
Ola: Panie Gustliku proszę o pomoc co do wzoru
25 sie 23:52