Funkcja kwadratowa
Ola: Funkcja kwadratowa f(x)=ax2+bx+2, gdzie ( a nie może być równe 0), przyjmuje wartość (−20) dla
argumentu (−2). Jednym z jej miejsc zerowych jest liczba 2 :
a) Wyznacz wzór tej funkcji;
b) Oblicz drugie miejsce zerowe tej funkcji;
c) Dla znalezionych wartości a oraz b rozwiąż nierówność: f(x)≤ 5x−1.
5 sie 21:35
ICSP: masz dwa punkty:
(−2;−20)
(2;0) wstawiamy te punkty do wzoru tej funkcji
−20 = 4a −2b + 2
0 = 4a +2b + 2
−22 = 4a − 2b
−2 = 4a + 2b
8a = −24
a = −3
b = 5
a) y = −3x2 +5x + 2
Teraz myślę że już sobie poradzisz.
5 sie 21:41
Ola: (−2;−20)
(2;0) wstawiamy te punkty do wzoru tej funkcji
−20 = 4a −2b + 2
0 = 4a +2b + 2
−22 = 4a − 2b
−2 = 4a + 2b dotąd rozumiem dalej nie
6 sie 21:33
krystek: A znasz metode przeciwnych współczynników.Krótko dodajesz stronami!
6 sie 21:39
Ola: juz wiem o co chodzi dzieki
6 sie 23:31
Ola: no dobra rozumiem juz dzialanie do momentu otrzymania a ale b nie wiem skąd ?
7 sie 18:08
Ola: dobrze obliczyłam deltę

bo nie chcą mi wyjść miejsca zerowe ale jakies ulamki sa
Δ=5
2−4((−3)x2)
Δ=25+24
Δ=49
pierwiastek z 49=7
7 sie 18:29
Ola: a co do c) :
−3x2+5x+2≤5x−1
−3x2+5x+2−5x+1≤0
−3x2+3≤0
co dalej ?
7 sie 18:43
krystek: Nierówności kwadratowe rozwiązujemy przy pomocy wykresu trójmianu .Możesz liczyc Δ.
Ale ponieważ jest to niezupełny trójmian wyłączasz −3 przed nawias otrzymujesz
−3(x2−1)≤0 to daje nam iloczyn −3(x+1)(x−1)≤0
Masz m zerowe x1=−1 x2=1 Kerślisz parabolę ,której gałęzie skierowane sąw dół i odczytujesz
war. ujemne. Powodzenia!
7 sie 19:13
Ola: x∊(−
∞,−1)U(1+
∞) cos takiego ? dalej nie wiem skąd b obliczyc
7 sie 22:03
pomagacz:
co do b, podstawiasz a w dowolnym równaniu, pokaże jak to zrobić w obydwóch:
−2 = 4a + 2b
−2 = 4 * (−3) + 2b
−2b = −12 + 2
2b = 10
b = 5
−22 = 4a − 2b
−22 = 4 * (−3) − 2b
2b = −12 + 22
2b = 10
b = 5
po prostu tak jak w układach równań, pewnie się zgubiłaś, bo nie zostały pokazane klamry:
| ⎧ | −20 = 4a −2b + 2 | |
| ⎩ | 0 = 4a +2b + 2 |
|
8 sie 10:48
Ola: ok b już rozumiem a x∊(−∞,−1)U(1+∞) dobrze jest ?
8 sie 12:29
Ola: proszę o odp bo nie wiem dalej co z zad
11 sie 17:18
Ola: pomocy
16 sie 22:49
;) ZKS ;):
A w czym Ci pomóc?
16 sie 23:01
Gustlik: Robisz tak:
ad a)
−20 = 4a −2b + 2
0 = 4a +2b + 2
4a−2b=−22
4a+2b=−2 (+)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
8a=−24 /:8
a=−3
4*(−3)+2b=−2
−12+2b=−2
2b=10 /:2
b=5
f(x)=−3x
2+5x+2
ad b) Korzystam ze wzoru Viete'a na iloczyn pierwiastków:
ad c)
f(x)≤ 5x−1.
−3x
2+5x+2≤5x−1
−3x
2+5x+2−5x+1≤0
−3x
2+3≤0 /:(−3)
x
2−1≥0
(x−1)(x+1)≥0
x
1=1, x
2=−1
Rysuję parabolę skierowaną ramionami w górę i zaznaczam obszar nad osią OX:
x€(−∞, −1>U<1, +∞)
17 sie 00:10
Ola: Dziękuję za pomoc już wiem o co chodzi pomocne sa wzory Viete'a, ale sa na rozszerzeniu i ich
nie mialam
17 sie 11:06
Mala: W(x)=−3x3+ax2+bx+2
W(−1)=4
W(2)=4
21 paź 16:59