ciągi arytm i geom
chorynabluesa: pomocy
liczba a, b, c tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny. suma tych liczb jest równa 56. te
same liczby w podanej kolejności są pierwszym, trzecim i siódmym wyrazem ciągu arytmetycznego.
oblicz a, b, c
19 lip 20:08
TOmek: b2=a*c
a+b+c=56
a=a1
b=a3=a1+2r
c=a7=a1+6r
(a1+2r)2=a1*(a1+6r)
a1+a1+2r+a1+6r=56
rozwiazujesz i alles
19 lip 20:19
chorynabluesa: b2=a*c to jaki to wzór? tego nie miałem na matmie
19 lip 20:21
19 lip 20:22
chorynabluesa: dzięki za pomoc

nawet nie wiedziałem

przyda sie na poprawke matury z matmy
19 lip 20:25
TOmek: ten wzór czesto sie uzywa jak jest np:
Mamy ciąg geomatryczny 3,x,27 . Oblicz "x"
wtedy x2=3*27
19 lip 20:29
chorynabluesa: ale ty podstawiłeś pod arytmetyczny

a podałeś link do geometryczny

to jest arytmetyczny (a1+2r)2=a1*(a1+6r)
19 lip 20:30
TOmek: przeczytaj jeszcze raz tresc zadania i moj post pod nim.
19 lip 20:34
chorynabluesa: czyli a
1*q = a
1+2r

?
19 lip 20:41
TOmek: nie, ciezko jest mi to wytlumaczyć, muszisz dobrze zrozumiec treść.
19 lip 20:48
19 lip 20:51
TOmek: to gitarson
19 lip 21:40
chorynabluesa: no dobra okok ale jak to dalej obliczyć? sorka ale mi sie nie zgadza coś

pomożesz to
wyliczyć?
20 lip 00:03
TOmek: 3a1+8r=56
a12+4r*a1+4r2=a12+6r*a1 ⇒ −2r*a1+4r2=0
−2r*a1=−4r2 /:2r ⇒−2r*a+4r2=0 ⇒ −2r(a1−2r)=0
z czego mamy
a1=2r
−−−−−−−
3*2r+8r=56
....
20 lip 11:44