wielomiany
xxi: =2x2 + x + 1 = 0
8 lip 10:36
8 lip 10:50
xxi: −2x2 + x + 1 = 0
delta = 1 = 4 * (−2) * 2
1 − 8 = (−7)
mam wyciągnąć pierwiastek z −7?
8 lip 10:58
xxi: *1 *
8 lip 11:01
Basia:
w liczbach rzeczywistych nie możesz i dlatego mówimy, że:
Δ<0 ⇒ równanie ax2+bx+c=0 nie ma pierwiastków rzeczywistych (nie ma rozwiązania)
8 lip 11:11
ICSP: no chyba że się źle deltę policzyło
8 lip 11:12
ICSP: Δ = 9
√Δ = 3.
8 lip 11:13
Basia:
chyba tylko źle "się napisało" krok pośredni (sądzę, że literówka), bo Δ= −7
8 lip 11:14
Basia:
ICPS na miłość boską....................
2x2+x+1 = 0
Δ= 12 − 4*2*1 = 1−8 = −7
8 lip 11:15
Basia:
a sorry tam jest −2x2, tak to w pierwszym wpisie jest napisane, że przeczytałam 2x2
8 lip 11:17
ICSP:
Basiu na miłość boską

−2x
2 +x − 1
Δ = 1 − 4*(−2)*1 = 1 + 8 = 9
8 lip 12:10
ICSP: −2x2 + x + 1
8 lip 12:11
Basia:
no już Cię przeprosiłam; nie widziałam minusa przy 2x2
8 lip 12:19
ICSP: Nie musiałaś mnie przepraszać

Przecież w cale się nie obraziłem
8 lip 12:20