Zadania z reguły mnożenia
rumpek: Godzio masz może jeszcze jakieś zadania z samą
regułą mnożenia 
?
3 lip 12:14
Godzio:
Średnio
3 lip 12:37
rumpek: Bo w kiełbasie już nic ciekawego nie ma

na internecie podobnie
3 lip 12:41
Godzio:
To jak to wszystko zrobiłeś, to bierz się za inne elementy kombinatoryki − wariacje, kombinacje
3 lip 12:44
rumpek:
Najgorsze jest rozróżnianie w "wariacji i kombinacji", przykładowo jakbyś zrobił zadanie typu:
"Ze schroniska na szczyt pewnej góry prowadzi 5 szlaków nadających się do wejścia i zejścia. Na
ile sposobów można pokonać trasę schronisko−szczyt−schronisko"?
3 lip 12:48
maćko: nie nawidze tego działu

3 lip 12:59
maćko: przepraszam nienawidze
3 lip 12:59
rumpek: widzę entuzjazm się udziela

xD
3 lip 13:01
Godzio:
5 * 5 ?
3 lip 13:06
rumpek: Tak 25 możliwości, tylko kombinacją czy wariacją zrobiłeś

?
3 lip 13:08
TOmek: najlepiej na logike
3 lip 13:31
Magda: mi chyba się przypomina ze miałam to zadanie na spr z kombinatoryki identyko : D a dostałam z
niego 5

i zrobiłam to na wariacje
3 lip 13:34
rumpek: No to zadanie jest wzięte: albo z kombinacji, albo wariacje bez powtórzeń, albo wariacje z
powtórzeniami

Które?
3 lip 13:34
ziomek: podchwytliwe to zadanie . Sam nie wiem czy w końcu zajdzie kombinacja czy wariacja ,ale
obstawiam to 2 bo podali kolejność jaką należy pokonać schronisko,szczyt,schronisko czyli
chyba kolejność ma znaczenie.
3 lip 13:34
rumpek: Magda a jaka wariacja

?
3 lip 13:35
Magda: nie pamiętam

ale wydaje mi się, że bez powtórzeń, bo rozpisałam sobie na kartce
niepowtarzające się możliwości i wyszło 25
3 lip 13:40
ziomek: z powtórzeniami chyba

ale nie jestem pewny.no bo raczej elementy mogą się powtarzać w tym
zadaniu nie ?
3 lip 13:40
rumpek: z powtórzeniami
3 lip 13:40
rumpek: W52 = 52 = 25
ale gdzie tu kolejność ważna jest to ...
3 lip 13:40
Magda: jednak z powtórzeniamI : D? a no chyba jednak napisałam tam na tym spr W czyli z powt

ja to
namące
3 lip 13:41
Magda: a no mogą się powtarzać dlatego że może wejść pierwszym szlakiem i wrócić pierwszym szlakiem, o
to chodzi
3 lip 13:42
ziomek: tak myślałem Magda. Czyli dobrze mówiłem.
3 lip 13:43
rumpek:
a tym zadaniu:
"Rzucamy 2−krotnie kostką. Ile różnych wyników można otrzymać?"
Gdzie tu kolejność ważna

?
3 lip 13:44
ziomek: nie ważna kolejność
to czy najpierw wylosujesz 6 a poźniej 2 nie gra roli. Kombinacja
3 lip 13:45
rumpek: No zrobione jest wariacją z powtórzeniami
3 lip 13:46
maćko: brzydka pogodna siedzieć w odmu a nie w góry łazić
3 lip 13:47
Magda: a bo możesz wyrzucić 6 i potem znowu 6

podczas tych dwóch rzutów
3 lip 13:47
rumpek: najłatwiej to zrobić regułą mnożenia

6 * 6 ale gdzie tu kolejność bo na pierwszy rzut oka
kombinacja
3 lip 13:49
rumpek: any idea?
3 lip 13:58
ziomek: no rzeczywiście , zrypałem
3 lip 13:59
TOmek: Wariacje z powtórzeniami?
3 lip 14:00
ziomek: no bo wzór dla liceum na kombinacje jest bez powtórzeń, tu masz dwie kostki i każdą rzucasz
raz,
na w obu rzutach wynik może się powtórzyć
3 lip 14:00
Magda: ja pamiętam, że kombinacje stosowałam zawsze jak trzeba było "wybrac coś z czegoś" np. z 30
zawodników 3 osoby na podium itp., a tutaj podobne zad tylko orzeł−reszka, a zrobione na
wariacje z powt :
https://matematykaszkolna.pl/strona/1499.html
3 lip 14:00
Magda: a w sumie nie wiem czy takie poodbne jednak xD bo jest jedna moneta a tutaj dwie kostki
3 lip 14:01
rumpek: TOmek czytaj

na razie sypie samymi zadaniami z wariacji z powtórzeniami
3 lip 14:02
rumpek: "Rzucamy 3 monetami o różnych nominałach. Ile różnych wyników można otrzymać?"
Zbiór to {O,R} n = 2
k = 3
Czyli:
W
kn = W
32 = 2
3 = 8
3 lip 14:03
3 lip 14:05
TOmek: spojrzałem tylko na zadanie, nie czytałem całego tematu. Ale dobrze trafiłem
3 lip 14:06
Magda: ja chyba nie patrze na kolejność, tylko że poprostu odp mogą sie powtarzać aababbac xD i tyle i
biore wariacje z powt
3 lip 14:08
ziomek: rumpek zajrzyj wieczorem kolo 21 to Ci wrzucę trochę ciekawych zadań z zbioru
CKA 2220 zadań
3 lip 14:10
rumpek: ziomek ale o jakieś proste proszę

na początek

i tylko na razie z wariacji z
powtórzeniami

thx
3 lip 14:11
Magda: Ja mam takie coś

znalazłam w zeszycie xD
Na peronie czeka 5 osób, nadjeżdża 8 wagonów, ile jest możliwości, kiedy:
a)każda wsiądzie do dowolnego wagonu
b) będą w dwóch wagonach
3 lip 14:16
ziomek: tzn może inaczej dam Ci same zadania z wariacjami a jak coś najwyżej pomogę odróżnić
czy z pow. czy bez albo napisze z którego wzoru/z pow/bez masz skorzystać i dlaczego to już jak
chcesz. Na razie bez kombinacji wrzucę

Tak lepiej nauczysz się rozpoznawać czy są powt czy
nie.
3 lip 14:17
rumpek:
a)
Zbiór to: {1,2,3,4,5,6,7,8}
5 osób
W
58 = 8
5 = 32768
3 lip 14:18
rumpek:
b)
Zbiór to: {1,2}
5 osób
W
52 = 2
5 = 32
3 lip 14:19
rumpek: chociaż <myśli> b) mi trochę podśmierduje − nie sprawdzaj jeszcze b) myśle nad nim
3 lip 14:22
Magda: a) dobrze bo mogą wsiadać dowolnie do każdego wagonu
ale b) mam cos takiego uwaga
| | | |
b) | *25−2, co kolejno oznacza
|
| | |
| |
→ najpierw musimy wybrać, które to z tych 8 wagonów  bo nie było powiedziane że, np w |
| |
1 i 5
2
5→ bo dowolnie mogą siadać w tych 2 wagonach
−2, ponieważ nie mogą siedzieć w jednym wagonie, a drugi byłby pusty
3 lip 14:23
3 lip 14:24
Magda: ups zapomniałam nawiasu
3 lip 14:26
Magda: kurde chce coś pomóc to zawsze źle
3 lip 14:27
rumpek: Magda masz jeszcze jakieś

?
3 lip 14:29
Magda: dobra, w zeszycie szukam zaraz ci napisze
3 lip 14:30
rumpek: dzięki
3 lip 14:30
Magda: kurcze tylko ja nie posiadam juz tej ksiązki z matematyki, same odp

ale szukam co się da

1) ile jest liczb 5−cio cyfrowych, mamy do dyspozycji 10 cyfr {0...9}
a) nieparzystych
b) podzielnych przez 25
3 lip 14:34
rumpek: Ale mnie to regułą mnożenia zajeżdża

true?
3 lip 14:35
Magda: zgadza się
3 lip 14:36
rumpek:
Zad 1
a)nieparzystych
Z = {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
Nie było napisane, że różne cyfry więc mogą się powtarzać, więc:
Nieparzyste to mają na końcu liczbę nieparzystą czyli: {1,3,5,7,9} − jest ich 5
Pierwszą liczbę wybiorę na 8 sposobów.
Drugą na 9 sposobów
Trzecią na 9 sposobów
Czwartą na 9 sposobów
Piątą na 5 sposobów
8 * 9 * 9 * 9 * 5 = 29160
3 lip 14:39
Magda: do a) pierwszą liczbę możesz wybrać na 9 sposobów, tylko bez 0
3 lip 14:41
Magda: drugą trzecią i czwartą na 10 sposbów bo może byc 0
3 lip 14:41
rumpek: cholercia

jest 10 liczb
czyli:
9 * 10 * 10 * 10 * 5
3 lip 14:42
Magda: dokładnie
3 lip 14:43
rumpek:
b) podzielne przez 25 − ma na końcu 25,75,50,00
więc ze zbioru
Z = {1,2,3,4,5,6,7,8,9}
Końcowe dwie liczby mogę wybrać na 4 sposoby.
Pierwszą na 9
Drugą, Trzecią na 10 więc:
9 * 10 * 10 * 4 = 3600
3 lip 14:44
Magda: dokładnie
3 lip 14:45
rumpek: Masz jeszcze jakieś

?
3 lip 14:46
Magda: no mam troszkę ale bez poleceń

a nie będę wymyślać, bo w poleceniach z kombinatoryki
czasem 1 słowo jest ważne

Mam jeszcze takie coś z poleceniem:
8 osób ustawiamy w szeregu, ale:
a)osoby A i B chcą koniecznie stać obok siebie, osoba C ma stać oddzielona 2 osobami od A i B,
na ile sposobów można ustawić szereg

(wskazówka: A i B traktujemy jako jedna osoba)
b) na I miejscu stoi osoba A, a osoba B stoi bliżej A niż C, na ile sposobów można ustawić
szereg
3 lip 14:54
Magda: znaczy co do pod a) można to policzyć dwoma spos. → traktując A i B jako jedną os, bądź osobno,
ale wtedy sobie lepiej rozpisać na kartce możliwości

jako jedna osoba, jest odrazu mnożenie
3 lip 14:58
rumpek: Zaraz się zrobi tylko trzeba pomyśleć
3 lip 15:00
rumpek:
− − − − − − − −
1
o A B − − C − − −
2
o − A B − − C − −
3
o − − A B − − C −
4
o − − − A B − − C
5
o C − − A B − − −
6
o − C − − A B − −
7
o − − C − − A B −
8
o − − − C − − A B
I to chyba wszystkie możliwości
8 * 2! * 1 * 5! <= takie coś do a)

?
8 * 2 * 1 * 120 =
1920?
3 lip 15:07
Magda: mam zapisane 2*8*5!

czyli dobrze na to wychodzi
3 lip 15:11
rumpek: I nie potraktowałem AB jako jednej osoby
3 lip 15:13
Magda: bo gdyby było traktowane jako ejdna os, to byłoby: 7!*2
3 lip 15:14
rumpek: b) zrobie za około godzinkę

tymczasem spadam
3 lip 15:18
rumpek:
1.
A B C − − − − −
A B – C − − − −
A B − − C − − −
AB − − − C − −
AB − − − − C –
AB − − − − − C
2.
A – B C − − − −
A – B – C − − −
A – B − − C − −
A – B − − − C –
A – B − − − − C
3.
A − − B C − − −
A − − B – C − −
A − − B − − C –
A − − B − − − C
4.
A − − − B C − −
A − − − B – C –
A − − − B − − C
5.
A − − − − B C –
A − − − − B – C
6.
A − − − − − BC
To są wszystkie możliwości − zaraz wrzucę rozwiązanie
3 lip 18:21
rumpek:
Czyli to co mam wyżej otrzymałem z:
A − zawsze na pierwszym miejscu
1
o A B − − − − − −
2
o A − B − − − − −
3
o A − − B − − − −
4
o A − − − B − − −
5
o A − − − − B − −
6
o A − − − − − B −
I teraz trzeba pomyśleć gdzie można dać C, zatem
1
o. C mogę wybrać na 6 sposobów, a resztę liczb na 5!
2
o. C mogę wybrać na 5 sposoby, a resztę liczb na 5!
3
o. C mogę wybrać na 4 sposoby, a resztę liczb na 5!
4
o. C mogę wybrać na 3 sposoby, a resztę liczb na 5!
5
o. C mogę wybrać na 2 sposoby, a resztę liczb na 5!
6
o. C mogę wybrać na 1 sposób, a resztę liczb na 5!
Zapisując to wszystko mam:
5! * 6 + 5! * 5 + 5! * 4 + 5! * 3 + 5! * 2 + 5! * 1 = 5! ( 6 + 5 + 4 + 3 + 2 + 1) = 5! * 21 =
= 120 * 21 =
2520
3 lip 18:27
ziomek: 1.Kod ANSI przyporządkowuje znakom graficznym ośmiocyfrowe ciągi złożone z cyfr 0 lub 1. Ile
różnych znaków graficznych można zakodować stosując ten kod?
2.Układając kule z narysowanymi na nich cyframi 3,4,5,6,7 można utworzyć różne liczby
pięciocyfrowe. Ile jest liczb większych od 70 000?
3.Dla sześciu osób będących w podróży należy zarezerwować pokoje dwuosobowe lub trzyosobowe.
Na ile sposobów można dokonać rezerwacji pokoi jeżeli w motelu jest 6 pokoi trzyosobowych i 10
pokoi dwuosobowych.
4.Na okręgu zaznaczono pięć różnych pktów. Oblicz,ile można narysować różnych wielokątów
wypukłych, których wierzchołkami są punkty.
5.Liczba wszystkich trójelementowych podzbiorów niepustego zbioru A jest 5 razy większa niż
liczba jego podzbiorów jednoelementowych. Wyznacz liczbę elementów zbioru A.
3 lip 18:55
rumpek:
Zadanie 2.
Zakładam, że tu będzie wariacja z powtórzeniami, bo nigdzie nie jest napisane, że mają być
różne liczby. I moje pytanie − gdzie w tym zadaniu ważna jest kolejność? Może tylko związana
kolejność z tym, że jako pierwsza liczba musi stać siódemka?
Do rzeczy, jak każde zadanie można zrobić na kilka sposobów. Wpierw regułą mnożenia:
1 * 5 * 5 * 5 * 5 =
625
A wariacją z powtórzeniami:
W
55 = 5
5 [tylko tutaj muszę jakoś odjąć te 4 liczby, aby tylko 7 stała na pierwszym miejscu,
jak to zagwarantować?] bo jeszcze takich zadań z wariacją nie robiłem
3 lip 19:29
ziomek: dasz rade, ja niedługo do pracy spadam na noc to spróbuj to ogarnąć a jutro jak się już wyśpię
to sprawdzę/podpowiem co trzeba zrobić
3 lip 19:33
rumpek: Teoretycznie można zrobić:
W54 = 54 = 625
3 lip 19:40
ziomek: I jak uporałeś się z zadaniami

?
4 lip 09:09
rumpek: Tylko to na razie zrobiłem − potem poszedłem oglądać filmy

. Natomiast zadanie 4 śmierdzi mi
kombinacjami.
4 lip 11:44
Tymbark: Ze schroniska na szczyt pewnej góry prowadzą 4 szlaki, którymi można wchodzić i schodzić.
Na ile sposobów można przebyć trasę schronisko − szczyt − schronisko?
a) możemy wracać tym samym szlakiem
b) nie możemy wracać tym samym szlakiem?
4 gru 17:40
rumpek: że to zadanie niby dla mnie? czy nie wiesz jak je zrobić?
4 gru 17:50
rumpek:
a) W42 = 42 = 4 * 4 = 16
b) pierwszą mogę wybrać na 4 sposoby, drogę powrotną tylko na 3 sposoby (bo jedną przyszedłem)
4 * 3 = 12
4 gru 17:51