Kąty
Godzio: rumpek − kąty 
Trochę szybciej niż zapowiadałem
Kąty zaznaczaj na figurach przestrzennych które mają w podstawie
trójkąt lub czworokąt
może być foremny [ to na czerwono chce żeby był trójkąt ]
Narysuj kąt:
a) W graniastosłupie:
−
między ścianami bocznymi
−
między przekątną ściany bocznej, a sąsiednią ścianą boczną
− między przekątnymi sąsiednich ścian bocznych
− między przekątną ściany bocznej, a płaszczyzną podstawy
b) W ostrosłupie:
− między ścianami bocznymi
− nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
− nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy
Dodatkowo, gdzie leży spodek wysokości w ostrosłupie jeśli:
a) wszystkie krawędzie są równe lub padają pod tym samym kątem na płaszczyznę podstawy
b) wszystkie ściany boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod tym samym kątem
9 cze 23:18
rumpek:

a) Graniastosłup
− między ścianami bocznymi − przy nim w graniastosłupie mam najwięcej wątpliwości
Rysunek powyżej
9 cze 23:38
Godzio:
Źle, próbuj dalej
9 cze 23:38
Godzio: A przy okazji możesz powiedzieć co to za kąt zaznaczyłeś
9 cze 23:39
rumpek: Kąt między przekątnymi ścian bocznych ?
9 cze 23:39
Godzio:
Tak
9 cze 23:40
rumpek:

To może wyjdźmy od czegoś czego wiem:
To w ostrosłupie − dwuścienny tak zwany − między ścianami bocznymi, tak

?
9 cze 23:42
Godzio:
Ok
9 cze 23:48
rumpek:

−nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy :
Tak czy nie tak

?
9 cze 23:55
Godzio:
Nie
10 cze 00:10
rumpek: To to co narysowałem to jest kąt między ścianą boczną z podstawą? Czy jaki
10 cze 00:12
Godzio:
Przeczytaj to co napisałeś
10 cze 00:13
rumpek:

Właśnie mi się to myli przykład wyżej − narysowałem kąt między przekątną a podstawą w
sześcianie (chociaż łatwiej idzie napisać kąt między przekątną a przekątną podstawy )
10 cze 00:16
Godzio:
Kąt jest ok
10 cze 00:17
rumpek:

Kąt między przekątną a ścianą boczną w sześcianie
10 cze 00:19
Godzio: To jest kąt między przekątną sześcianu, a przekątną ściany bocznej
10 cze 00:20
rumpek: A na pewno nie kąt między przekątną a ścianą boczną w sześcianie?
10 cze 00:21
Godzio:
Tak
10 cze 00:21
10 cze 00:21
Godzio:
Przekątną ściany bocznej oczywiście
10 cze 00:22
Godzio:
Naczy to jest dobrze, ale mi chodzi o bardziej nietypowy kąt
10 cze 00:23
rumpek:
10 cze 00:23
rumpek: A w graniastosłupie kąt między ścianami bocznymi będzie podobny trochę do tego z ostrosłupa

?
10 cze 00:24
Godzio:
Wiesz co, ja już będę lecieć, a Ty sobie porysuj te kąty, jutro je sprawdzę
Dobranoc
10 cze 00:24
Godzio:
Nie

To jest taki kąt który zawsze się myli, a jest najprostszy
10 cze 00:25
rumpek: Też już będę leciał

Jutro mam cały dzień na kąty

A po kątach do prostych rachunków
i na końcu rzeźnia
10 cze 00:25
rumpek:

Takie pytanie: to wyżej to jest kąt między ścianami bocznymi w graniastosłupie, tak? Sorki, że
taki krzywy
10 cze 14:50
Godzio:
Nie
10 cze 15:18
ICSP: kąt między sąsiednimi ścianami bocznymi?
10 cze 15:19
Godzio:

A to nie są kąty między ścianami bocznymi

?
10 cze 15:21
ICSP: kat między przekątnymi sąsiednich ścian bocznych w graniastosłupie?
10 cze 15:22
Godzio:
Tamten co narysowałeś tak, ale ten kąt już rysowałeś
10 cze 15:23
ICSP: haha mam cie, nie jestem rumpek
10 cze 15:24
Godzio: hah

nawet się nie skapnąłem
10 cze 15:25
10 cze 15:27
rumpek:

między przekątną ściany bocznej a ściany bocznej i teraz pytanie czy to trochę podobne jest do
kąta między ścianami bocznymi ?
10 cze 15:32
rumpek:

między przekątną ściany bocznej a podstawą
10 cze 16:00
Godzio:
Jest ok
10 cze 16:08
rumpek: Oba

?
10 cze 16:11
rumpek: p.s. to miał być kąt między przekątną ściany bocznej a płaszczyzną podstawy − więc chyba tak
jak narysowałem

, tak?
10 cze 16:12
Godzio: Tak,
10 cze 16:31
rumpek:

Zaryzykuje − ten kąt to ten między sąsiednimi sianami bocznymi

?
10 cze 16:37
rumpek: Czy jakoś inaczej?
10 cze 16:41
Godzio:
Ten kąt już rysowałem, zobacz wyżej
10 cze 16:42
rumpek: Aaaaaaaaaaa

to tak wygląda myślałem, że rysować jakieś takie

a tu najprostsze jakie może być xD
10 cze 16:43
Godzio:
10 cze 16:44
rumpek: Czyli graniastosłupy zakończone

Trzeba dokończyć ostrosłupy
10 cze 16:44
rumpek:

To ten co już rysowałem − między ścianami bocznymi tak zwany dwuścienny
10 cze 16:48
rumpek:

A taki może być "między ścianami bocznymi" o podstawie czworokątu?
10 cze 16:50
rumpek: A kąt między przekątną ściany bocznej, a sąsiednią ścianą boczną można narysować w
graniastosłupie o podstawie czworokąta?
10 cze 16:54
Godzio:

To raczej nie jest ten kąt "między ścianami bocznymi"
Co do pytania, to chyba będzie taki kąt
10 cze 17:14
ICSP: ale kata nie zaznaczyłeś:(
10 cze 17:15
rumpek: A jaki jest kąt dwuścienny w ostrosłupie o podstawie czworokąta? Bo to co narysowałeś to
chyba to o co pytalem − między ścianą boczną a przekątną ściany bocznej
10 cze 17:18
rumpek: Już wiem
10 cze 17:19
ICSP:
10 cze 17:19
rumpek:

10 cze 17:20
rumpek:

A jak w ostrosłupie narysować kąt między ścianą boczną a przekątną ściany bocznej. Tak o?
10 cze 17:27
Godzio:
Zastanów się, czy istnieje coś takiego jak przekątna ściany bocznej w ostrosłupie
10 cze 17:52
rumpek: no właśnie chyba nie

i to była największa wątpliwość xD
10 cze 17:54
rumpek:

nachylenie krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy
10 cze 17:58
Godzio:
Ok
10 cze 18:12
rumpek:

kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy = coś takiego?
10 cze 18:22
Godzio:
Tak
10 cze 18:28
rumpek:

śmigam na rower, potem dokończę rysowanie tych wysokości bodajże

bo tylko one
zostały. Więcej kątów nie ma, które mogą pojawić się w zadaniach?
10 cze 18:30
Godzio:
Raczej nie
10 cze 18:44
rumpek: a) wszystkie krawędzie są równe lub padają pod tym samym kątem na płaszczyznę podstawy
czyli wszystkie tak zwane długości a są równe, tak? Jeżeli tak to jest to czworościan foremny,
tak

?
10 cze 21:14
Godzio:
Sorry, krawędzie boczne miało być oczywiście
10 cze 21:14
rumpek:

ale jak wszystkie krawędzie są równe, to jest to czworościan foremny tak

? I wysokość na
rysunku wyżejY
10 cze 21:18
Godzio:
Tak, jak mamy ostrosłup prawidłowy to spodkiem wysokości jest zawsze ten sam
10 cze 21:19
rumpek: A odnośnie tego, że wszystkie ściany boczne są równe, więc podstawa jest inna.
Myślę, że jest to ostrosłup prawidłowy trójkątny, tak? Wtedy jego boki są trójkątami
równoramiennymi
10 cze 21:19
Godzio: ten sam punkt (nie dopisałem

)
10 cze 21:19
rumpek:

10 cze 21:20
Godzio:
Tu nie o to chodzi, podstawa jest dowolna,
Podam Ci to żeby już się nie bawić, tylko postaraj się to zapamiętać:
a) Jeśli wszystkie ściany boczne ostrosłupa tworzą z podstawą równe kąty lub jeśli
wysokości wszystkich ścian bocznych, poprowadzone z wierzchołka ostrosłupa,
są równe, to w podstawę ostrosłupa można wpisać okrąg, a środkiem tego okręgu
jest spodek wysokości ostrosłupa.
b) Jeśli wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa są równe lub jeśli wszystkie krawędzie
boczne tworzą z płaszczyzną podstawy równe kąty, to na podstawie ostrosłupa można
opisać okrąg, a środkiem tego okręgu jest spodek wysokości ostrosłupa.
10 cze 21:20
rumpek:
b) wszystkie ściany boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod tym samym kątem
jest jakaś różnica między tamtym?
10 cze 21:21
rumpek:
aha ok, dzięki

teraz powtórzyć wzory i za niedługo poproszę o jakieś proste zadania

a po
prostych do rzeźniczych
10 cze 21:23
rumpek:
Godzio mam takie pytanie odnośnie takiego zadania:
trzeba udowodnić, że |BP| = |DR| a APQR i ABCD są kwadratami.
To skleiłem coś takiego:
na podstawie przystawania (
bkb) trójkątów: ABP i ADR
1
o Kwadrat ABCD ma wszystkie boki równe, więc podstawy trójkątów (ABP i ADR ) są równe:
|AB| = |AD|
2
o Kwadrat APQR masz wszystkie boki równe, więc boki trójkątów (ABP i ADR) są równe:
|AP| = |AR|
3
o Każdy kwadrat masz 4 kąty proste (4 * 90
o = 360
o). Przy każdym wierzchołku ma kąt 90
o,
więc: w kwadracie ABCD mamy: ∡DAP = 90
o − ∡BAP, natomiast w kwadracie APQR mamy:
∡DAR = 90
o − ∡DAP ⇒ ∡DAR = 90
o − (90
o − ∡BAP) ⇒∡DAR = ∡BAP. Więc kąty są równe.
Na podstawie przystawania trójkątów wykazałem, iż odcinki |BP| i |DR| są równej długości.
c.n.u.
12 cze 19:18
Godzio:
Perfekcyjnie udowodnione
12 cze 20:03
rumpek:
12 cze 20:10
rumpek: Godzio rozumiesz dobrze kombinatorykę

?
22 cze 15:07
Godzio:
Nie specjalnie
22 cze 16:22
rumpek: A rozróżniasz kiedy ta kombinacja a wariacje?
22 cze 16:43
rumpek: A mógłbyś przygotować mi jakieś łatwy zestaw z "reguły mnożenia". Bo wypadałoby zacząć
naukę od podstaw, a kombinatoryka i prawdopodobieństwo to nie są za łatwe działy
22 cze 17:18
rumpek: Podbijam
22 cze 18:31
Godzio:
Teraz nie mam za bardzo kiedy, jakiegoś dnia się pomyśli
22 cze 18:32
rumpek: oki, thx
22 cze 18:33
ziomek: masz rumpek zadania:
1.Tinky Winky ma trzy torebki−
czerwoną,
zieloną,
niebieską, do torebek zamierza
włożyć cztery różne zdjęcia pani Ewy.
a)Na ile sposobów Tinky Winky może rozmieścić zdjęcia w swoich torebkach
b)Na ile sposobów może rozmieścić zdjęcia tak ,aby w czerwonej torebce nie znalazło się żadne
zdjęcie
c)Na ile sposobów może rozmieścić zdjęcia tak ,aby w czerwonej torebce nie znalazło się żadne
zdjęcie, a w niebieskiej i żółtej co najmniej jedno?
d) Na ile sposobów może rozmieścić zdjęcia tak, aby w każdej torebce znalazło się co najmniej
jedno zdjęcie.
2.Używając cyfr ze zbioru {o,1,2,3,4,5} zapisujemy liczby czterocyfrowe (cyfry w liczbie nie
mogą się powtarzać)Oblicz, ile możemy zapisać:
a)liczb czterocyfrowych
b)liczb większych od 4999
c)takich liczb,że suma tysięcy i cyfra dziesiątek jest nieparzysta ,a pozostałe dwie są
parzyste.
d)liczb podzielnych przez 5.
Co do rozróżniania kombinacji i wariacji...
kombinacja gdy kolejność nie jest istotna np :
a)na ile sposobów można wylosować pięć kart z talii 52?
Oraz dla liceum jest tylko kombinacja bez powtórzeń.Nie ma wzoru na tą z powtórzeniami(tzn w
programie dla poz. rozszerzonego)
wariacja gdy kolejność jest ważna np dla czegoś co tworzy ciąg, pamiętasz pewnie że w ciągach
kolejność wyrazów odgrywała role to podobnie tu, np:
masz policzyć
A) ile jest liczb pięciocyfrowych w których
−cyfry nie mogą się powtarzać
−cyfry mogą się powtarzać
Jest wzór na wariacje z powtórzeniami i bez
| | n! | |
oraz permutacja jeżeli po podstawieniu do wzoru na wariacje Vnk= |
| ! wyjdzie Ci że n=k |
| | n−k | |
Generalnie lepiej robi się tymi wzorami zadania, niżeli jakimiś pieprzonymi drzewkami

Przynajmniej mniej roboty i nie musisz nic rysować.
22 cze 21:18
ziomek: zad 2 możesz zrobić w takiej samej formie ale gdy cyfry mogą się powtarzać
22 cze 21:24
ziomek: | | n! | |
i we wzorze na wariacje miało być Vnk= |
| |
| | (n−k)! | |
22 cze 21:27
M4ciek:
Widzę zadania z Kiełbasy
ziomek
23 cze 11:31
rumpek:
Zadanie 2 (różne liczby)
a) ile jest liczb czterocyfrowych? − Na podstawie zbioru {0,1,2,3,4,5} mamy:
− − − −
1 2 3 4
Pierwszą liczbę mogę wybrać ze zbioru {1,2,3,4,5} jest on 5cio elementowy (5).
Drugą liczbę mogę wybrać ze zbioru {0,1,2,3,4,5} jest on 6cio elementowy, trzeba pamiętać o
odjęciu jednej liczby i mam do wyboru również (5) liczb
Trzecią liczbę mogę wybrać ze zbioru {0,1,2,3,4,5} jest on 6cio elementowy i również zabieram
dwie liczby (bo już dwie wykorzystałem) i zostaje (4) liczb
Czwartą liczbę mogę wybrać ze zbioru {0,1,2,3,4,5} tylko na 3 sposoby.
Co daje:
5 * 5 * 4 * 3 =
300 sposobów
b) liczb większych od 4999
− − − −
1 2 3 4
Pierwszą liczbę mogę wybrać tylko na jeden sposób − tylko liczba 5 spełnia to, ponieważ nie mam
w zbiorze żadnej dziewiątki.
Drugą liczbę mogę wybrać na 5 sposobów (o jeden mniej bo już wybrałem jedną liczbę)
Trzecią liczbę mogę wybrać na 4 sposoby (o dwie mniej bo już zostały wybrane)
Czwartą liczbę mogę wybrać na 3 sposoby (o trzy mniej bo już zostały wybrane jakieś liczby)
Co daje:
1 * 5 * 4 * 3 =
60
c) takich liczb,że suma tysięcy i cyfra dziesiątek jest nieparzysta ,a pozostałe dwie są
parzyste
− − − −
1 2 3 4
Wpierw wypisze liczby parzyste i nieparzyste ze zbioru {0,1,2,3,4,5}
Parzyste: 1,3,5
Nieparzyste: 0,2,4
Pierwszą liczbę (tysiące − nieparzyste) mogę wybrać na 3 sposoby
Druga liczbę (setki − parzyste) mogę wybrać również na 3 sposoby
Trzecią liczbę (dziesiątki − nieparzyste) mogę wybrać na 2 sposoby (bo jedna już poszła na
tysiące)
Czwartą liczbę (jedności − parzyste) mogę wybrać na 2 sposoby (bo jedna już poszła na setki)
Co daje:
3 * 3 * 2 * 2 =
36
d) liczb podzielnych przez 5.
Liczba jest podzielna przez 5, gdy ostatnią cyfrą jest 0 lub 5 więc:
1
o 5
− − − −
1 2 3 4
ze zbioru {0,1,2,3,4,5}
Ostatnią (czwartą) cyfrę mogę wybrać tylko na jeden sposób − jest to piątka (5)
Pierwszą cyfrę mogę wybrać (nie mogę wziąć 0 bo to nie będzie liczba czterocyfrowa − jest
łącznie 6 liczb − jedna odchodzi (piątka) i zero wypada) więc tylko na 4 sposoby
Drugą cyfrę mogę wybrać na (zbiór 6cio elementowy dwie wykorzystałem) 4 sposoby
Trzecią cyfrę mogę wybrać na 3 sposoby
Co daje:
4 * 4 * 3 * 1 =
48
2
o 0
− − − −
1 2 3 4
Ostatnią liczbą jest 0 co nam ułatwia całą pracę (bo nie musimy go jako pierwszej uwzględniać)
Czyli:
Czwartą liczbę mogę wybrać na 1 sposobów.
Pierwszą liczbę mogę wybrać na 5 sposobów (0 już wybrałem więc zmniejszam o jeden)
Drugą liczbę mogę wybrać na 4 sposoby (dwie liczby wykorzystane)
Trzecią liczbę mogę wybrać na 3 sposoby (trzy liczby już wykorzystane)
5 * 4 * 3 * 1 =
60
Podsumowując:
60 + 48 =
108 − tyle możliwości
23 cze 15:33
rumpek:
Zadanie 2 (te same liczby)
a)liczb czterocyfrowych
− − − −
1 2 3 4
Ze zbioru {0,1,2,3,4,5} tylko na 5 sposobów mogę wybrać pierwszą liczbę, pozostałe trzy liczby
mogę już wybrać na 6 sposobów.
Zatem:
5 * 6 * 6 * 6 = 1080
b)liczb większych od 4999
− − − −
1 2 3 4
Pierwszą liczbę mogę wybrać tylko na jeden sposób: może to być tylko 5. Reszta normalnie na 6
sposobów.
Zatem:
1 * 6 * 6 * 6 = 216
c)takich liczb,że suma tysięcy i cyfra dziesiątek jest nieparzysta ,a pozostałe dwie są
parzyste.
− − − −
1 2 3 4
Ze zbioru {0,1,2,3,4,5}
Tak jak poprzednio:
parzyste: 0,2,4
nieparzyste: 1,3,5
Tysiące i dziesiątki mogę wybrać ze zbioru {1,3,5}, więc po 3 sposoby
Podobnie setki i jedności: mogę wybrać ze zbioru {0,2,4} więc również po 3 sposoby
Zatem:
3 * 3 * 3 * 3 = 81
d)liczb podzielnych przez 5
Tak samo jak wyżej, dwa przypadki:
1o. Dla 0
− − − −
1 2 3 4
Ostatnią liczbę mogę wybrać na jeden sposób (tylko 0!), resztę liczb prócz pierwszej (bo nie
może być 0) mogę wybrać na 6 sposobów, więc:
5 * 6 * 6 * 1 = 180
2o Dla 5
− − − −
1 2 3 4
Ostatnią liczbę mogę wybrać na jeden sposób (jedynie 5) a resztę prócz pierwszej liczby (nie
może być 0) na 6 sposobów. I mamy:
5 * 6 * 6 * 1 = 180
Sumując:
180 + 180 = 360
23 cze 15:43
rumpek:
Zadanie 1
a)Na ile sposobów Tinky Winky może rozmieścić zdjęcia w swoich torebkach
Są trzy torebki i cztery zdjęcia. Dla każdego zdjęcia są trzy możliwości (albo do czerwonej
albo do zielonej lub do niebieskiej). A że są cztery zdjęcia to mamy:
3 * 3 * 3 * 3 =
81
b)Na ile sposobów może rozmieścić zdjęcia tak ,aby w czerwonej torebce nie znalazło się żadne
zdjęcie
To zostają na dwie torebki. Czyli tak jak wyżej robimy: jedno zdjęcie może włożyć albo do
zielonej albo do niebieskiej. A że są cztery zdjęcia więc mamy:
2 * 2 * 2 * 2 =
16
c)Na ile sposobów może rozmieścić zdjęcia tak ,aby w czerwonej torebce nie znalazło się żadne
zdjęcie, a w niebieskiej i żółtej co najmniej jedno?
(na pewno żółtej? a nie zielonej?)
Żeby nie było w czerwonej torebce mamy:
16, lecz w tych możliwościach są takie przypadki,
że wszystkie zdjęcia są w torebce niebieskiej, i wszystkie zdjęcia się w torebce zielonej. A
żeby nie było takich możliwości (bo mają być co najmniej jedno zdjęcie więc te dwie odpadają)
trzeba odjąć te dwie możliwości od 16 i otrzymamy
14
d) Na ile sposobów może rozmieścić zdjęcia tak, aby w każdej torebce znalazło się co najmniej
jedno zdjęcie.
Hmm

do tego podpunktu mam najwięcej wątpliwości ale zaryzykuję:
Wszystkich możliwości jest
81. Są trzy torebki:
1
o przypadek:
Gdy czerwona jest pusta, a w zielonej i niebieskiej jest co najmniej po jednym zdjęciu.
Wyliczyłem to wyżej jest takich możliwości 1.
2
o przypadek:
Gdy zielona jest pusta, a w czerwonej i niebieskiej jest co najmniej po jednym zdjęciu. Też
jest 14 (na podstawie przypadku pierwszego)
3
o przypadek:
Gdy niebieska jest pusta, a w czerwonej i zielonej jest co najmniej po jednym zdjęciu. Również
jest 14 (dwa przypadki wyżej)
Więc raczej:
81 − 14 * 3 =
81 − 42 = 39
Jednak jeszcze chyba trzeba sprawdzić kiedy wszystkie zdjęcia znajdują się w jednej torebce −
są trzy torebki więc są trzy możliwości.
Więc dodatkowo:
39 − 3 =
36
Z tym miałem najwięcej wątpliwości, proszę sprawdzić

I proszę o jeszcze jakieś zadania, ale w osobnym temacie, aby nie ciągnąć tego ze stereometrii
tak

thx
23 cze 16:02
ziomek: ok, da rade wezmę tym razem ze zbioru 2200 zadań z CKA. Mają ciekawsze z tego działu zadania ,
przy okazji zajrzę
do Kiełbasy czy wyniki się zgadzają, jutro 24 sprawdź kolo 13.00 to będziesz mieć w tym temacie
czy dobrze zrobiłeś i osobno w innym zadania z kombinatoryki.
23 cze 20:50
rumpek: Ale tylko z reguły mnożenia proszę

Bo na razie temu chcę czas poświęcić
Godzio
jakbyś miał już czas to jakimiś zadaniami nie pogardziłbym
23 cze 21:12
Godzio:
Jutro coś wsadzę koło 15−18
23 cze 21:22
rumpek: Dziękuję
23 cze 21:23
roman: ech rumpek ....
Wpierw wypisze liczby parzyste i nieparzyste ze zbioru {0,1,2,3,4,5}
Parzyste: 1,3,5
Nieparzyste: 0,2,4
24 cze 11:15
rumpek:
Jasny gwint

Parzyste: {0,2,4}
Nieparzyste: {1,3,5}
Sorki xD nieuwaga
24 cze 11:16
ziomek: zadanie z tinky winky
a) 34=81
b)24=16
c)16−2=14
d)od liczby wszystkich rozmieszczeń(81) musimy odjąć liczbę takich rozmieszczeń ,że dokładnie
jedna torebka jest pusta. Jest ich 3*14, oraz takich że wszystkie zdjęcia znajdą się w jednej
torebce (są takie 3 rozmieszczenia) zatem tinky winky może rozmieścić zdjęcia na 36 sposobów .
zad z liczbami czterocyfrowymi
z powtórzeniami
a)5*63=1080
b)1*63=216
c)34=81
d)5*6*6*2=360
bez powtórzeń
5*5*4*3=300
b)1*5*4*3=60
c)3*3*2*2=36
d)aby dzieliła się na 5 to jedność liczby ma wynosić 5 lub 0
jest 5! liczb o różnych cyfrach których cyfrą jedności jest 0 oraz 4*4*3*1 których cyfrą
jedności jest 5 czyli :
60+48=108
24 cze 13:10
rumpek: Nie łatwiej było napisać, że wszystko ok

?
24 cze 13:19
Godzio:
Zad. 1 W restauracji serwuje się 4 rodzaje zup, 8 drugich dań i 7 deserów. Ile różnych zestawów
obiadowych, składających się z zupy, drugiego dania i deseru można zamówić w tej restauracji?
Zad. 2 Na ile sposobów można posadzić na ławce 5 koleżanek , tak aby
a) siedziały obok siebie w dowolnej kolejności ,
b) dwie koleżanki Krysia i Iza siedziały obok siebie ?
Zad. 3 Na ile sposobów można ustawić w kolejce trójkę dziewcząt i trójkę chłopców tak , aby
dziewczęta i chłopcy stali na przemian.
Zad. 4 Ile różnych liczb 5 cyfrowych o niepowtarzających się cyfrach można utworzyć z cyfr : 0,
1, 2, 3, 4 ?
Zad. 5 ile jest liczb czterocyfrowych w których nie powtarza się żadna cyfra?
Zad. 6 Ile jest liczb nieparzystych trzycyfrowych liczb o różnych cyfrach?
Zad. 7 Ile jest liczb trzycyfrowych (cyfry mogą się powtarzać)
a)utworzonych z liczb parzystych ?
b)mniejszych od 700 i większych od 500?
Zad. 8 Ile można otrzymać wyników, rzucając: a) pięć razy monetą lub pięcioma monetami, b) dwa
razy kostką i trzy razy monetą?
Teraz zadania pisze z pamięci, takie typowe:
Zad. 9 Jest blok 8 piętrowy i 5 ludzi, na ile sposobów mogą wysiąść pasażerowie,
a) dowolnie
b) każdy na innym piętrze
Zad. 10 Jest 8 pudełek i 9 kul, na ile sposobów można umieścić kule w pudełkach
a) dowolnie
b) wszystkie znajdą się w różnych pudełkach
c) wszystkie kule znajdą się w 3 pudełkach
Zadania postaraj się zrobić w jednym poście, tak najłatwiej będzie mi to sprawdzić, sorki że
tak późno, trochę sobie pospałem
24 cze 18:24
rumpek:
Zad 1
4 rodzaje zup
8 drugich dań
7 deserów
4 * 8 * 7 =
224
Zad 2
Chyba mogę sobie zapisać tak: {D
1, D
2, D
3, D
4, D
5}
No i tam loszki mogę rozmieścić na sposobów:
D
1 − 5 sposobów
D
2 − 4 sposoby
D
3 − 3 sposoby
D
4 − 2 sposoby
D
1 − 1 sposób
czyli:
5 * 4 * 3 * 2 * 1 =
120 (5! − permutacja jak nic

)
b) (to to w ogóle permutacją zalatuje

− muszę o niej doczytać)
Jak to zrobić regułą mnożenia?
Zad 3
D
1 C
1 D
2 C
2 D
3 C
3
Dziewczyny = 3!
Chłopcy = 3!
6 * 6 =
36
C
1 D
1 C
2 D
2 C
3 D
3
Dziewczyny = 3!
Chłopcy = 3!
6 * 6 =
36
Sumując:
36 + 36 =
72
Zad 4
Ze zbioru {0,1,2,3,4}
− − − − −
1 2 3 4 5
Pierwsze miejsce mogę obsadzić na 4 sposoby (bez 0)
Drugie miejsce mogę obsadzić na 4 sposoby (bez pierwszej liczby)
Trzecie miejsce mogę wybrać na 3 sposoby (bez dwóch poprzednich)
Czwarte miejsce mogę wybrać na 2 sposoby (bez trzech poprzednich)
Ostatnie tylko na jeden sposób
4 * 4 * 3 * 2 * 1 =
96
Zad 5
Liczby to: {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} jest ich 10 więc:
− − − −
1 2 3 4
Pierwszą liczbę mogę wybrać na 9 sposobów
Drugą liczbę mogę wybrać na 9 sposobów
Trzecią liczbę mogę wybrać na 8 sposób
Czwartą liczbę mogę wybrać na 7 sposobów
Więc:
9 * 9 * 8 * 7 =
4536
Zad 6
Ze zbioru {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
Nieparzysta liczba − na końcu liczby nie parzyste więc: {1,3,5,7,9} − jest ich 5
Więc:
− − −
1 2 3
Ostatnią liczbę mogę wybrać na 5 sposobów.
Pierwszą liczbę mogę wybrać na 8 sposobów
Drugą liczbę mogę wybrać na 8 sposobów
8 * 8 * 5 =
320
Zad 7
a)
Ze zbioru {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} wybieram parzyste i mam:
{0,2,4,6,8} − 8 możliwości
− − −
1 2 3
Ma być trzycyfrowa liczba więc mogę ją wybrać na: (mogą się powtarzać)
4 * 5 * 5 =
100
b)
− − −
1 2 3
Pierwszą mogę wybrać tylko {5,6} czyli na dwa sposoby
Druga mogę wybrać na 10 sposobów
Trzecią na też na 10 sposobów.
2 * 10 * 10 =
200 (odejmuję jedną bo może być ułożenie 500

)
200 −
1 =
199 i mamy odpowiedź

Zad 8 9 i 10
to na pewno da się zrobić
regułą mnożenia? bo tylko o takie na razie zadanka prosiłem
24 cze 22:37
Eta:
zad 2 b)
K I x x x
x K I x x
x x K I x
x x x K I
(Krysia , Iza ) , ( Iza, Krysia) na 2! sposobów na czterech pozycjach w danej piatce
pozostałe trzy osoby (x,x,x) na 3! sposobów
i mamy: 2!*4*3!=.......... sposobów
24 cze 22:51
rumpek:
Ajajajaj

zapomniałem, że Krysia i Iza też mogą się zamienić stronami

2! − wiem skąd
3! − wiem skąd
4 − nie do końca wiem (czyżby z tego, że są cztery przypadki?)

Dziękuje

(reszta dobrze?)
24 cze 23:02
Godzio:
Może czegoś tam z reguły nie dałem

Zadania sprawdzę jutro wieczorem, chyba że
Eta to już zrobiła to nie będę musiał się
fatygować
25 cze 00:08
rumpek: 
Jakbyś miał jakieś jeszcze zadanka z reguły to bardzo chętnie je zrobię

Dzięki
25 cze 00:12
rumpek: Godzio sprawdzałeś może

?
25 cze 22:27
Godzio:
A już jest wieczór

? O 1 sprawdzę jakoś, bo zaraz wychodzę

(ewentualnie trochę później

)
25 cze 22:28
rumpek: No raczej jest

u mnie zbyt jasno nie jest xD
25 cze 22:31
Godzio:
Zad. 3 − do poprawy, reszta ok
25 cze 22:36
Godzio:
Popraw szybko to jeszcze zdążę sprawdzić
25 cze 22:36
Godzio: Zad. 8 Ile można otrzymać wyników, rzucając:
a) pięć razy monetą lub pięcioma monetami:
2 * 2 * 2 * 2 * 2 (każda moneta ma 2 wyniki − R lub O )
b) dwa razy kostką i trzy razy monetą?
6 * 6 * 2 * 2 * 2 (kostka ma 6 wyników, moneta 2 )
25 cze 22:39
Godzio: Zad. 9 Jest blok 8 piętrowy i 5 ludzi, na ile sposobów mogą wysiąść pasażerowie,
a) dowolnie:
Każdy pasażer może wysiąść na 8 sposobów: 8 * 8 * 8 * 8 * 8
b) każdy na innym piętrze
Pierwszy: 8
Drugi: 7
Trzeci:6 itd
8 * 7 * 6 * 5 * 4 = ...
Zad. 10 Jest 8 pudełek i 9 kul, na ile sposobów można umieścić kule w pudełkach
a) dowolnie
b) wszystkie znajdą się w różnych pudełkach
[a,b −− możesz zrobić sam]
c) wszystkie kule znajdą się w 3 pudełkach −− tutaj trzeba użyć kombinacji, podpowiem na
| | | | 8! | | 8! | | 5! * 6 * 7 * 8 | |
początek: | = |
| = |
| = |
| = 7 * 8 |
| | | (8 − 3)! * 3! | | 5! * 3! | | 5! * 6 | |
Teraz spróbuj z reguły mnożenia dojść do wyniku
7 * 8 * [ ? ? ? ]
25 cze 22:44
Godzio:
Fachowo to się nazywa:
Zad. 9
a) Wariacje z powtórzeniami ( n
k )
| | n! | |
b) Wariacje bez powtórzeń ( |
| |
| | (n − k)! | |
25 cze 22:45
rumpek: Jak do poprawy

mi tam tyle samo wychodzi 72
25 cze 22:46
Godzio:
A dobra, zobaczyłem że liczyłeś jeden przypadek, a nie zobaczyłem że pod spodem jest drugi

Jest git
25 cze 22:47
rumpek:
25 cze 22:48
rumpek: Jakbyś miał jeszcze coś z reguły mnożenia to bardzo chętnie. A w następnym tygodniu
permutacje i kombinacje. A na koniec wariacje i rozróżnianie tego dziadostwa
25 cze 22:49
Godzio:
| | | |
To | − to wybór 3 pudełek z 8 |
| | |
25 cze 22:50
Godzio:
Ale 10 proszę mi tu zrobić
25 cze 22:50
rumpek: Zrobię

kiedyś
25 cze 22:53
Godzio:
Teraz, z reguły mnożenia
25 cze 22:53
rumpek:
Zad 10
a) 9 * 8 = 72
b) 9 * 8 = 72
72 − 8 = 64
25 cze 22:55
Godzio:
a) 8 pudełek, 9 kul, każda kula ma 8 możliwości wejścia do pudełek (bo dowolnie:
8 * 8 * 8 * 8 * 8 * 8 * 8 * 8 * 8 = 8
9
b) nie ma takiej możliwości, żeby wszystkie były w innych pudełkach
| | | |
c) Wybieram 3 pudełka z 8: | |
| | |
Każda kula ma 3 możliwości: 3 * 3 * 3 * 3 * 3 * 3 * 3 * 3 * 3 = 3
9
Odrzucam możliwość że wszystkie znajdą się w 1 pudełku lub drugim lub trzecim: − 3
(mają się znaleźć w 3 pudełkach, to żadne nie może być puste)
| | | |
Więc całkowita odpowiedź: | (39 − 3) = ... |
| | |
25 cze 23:01
rumpek:
A odnośnie 10 c)
| | | |
To ta kombinacja | to jest tylko wybranie pudełka, tak (8 * 7) ? |
| | |
25 cze 23:01
Godzio:
Tak
25 cze 23:02
Godzio:
Dobra ja wychodzę, narazie
25 cze 23:02
rumpek: Ok, dzięki

A że w tym 10 a) się rąbnąłem to aż szok

kilka postów wyżej robiłem prawie
taki sam podpunkt "z Tinki Winki

"
25 cze 23:04