Równanie kwadratowe z parametrem
Ania: Dla jakich wartości parametru p równanie px
2 + 3x + 4p=0 ma dwa pierwiastki, których suma
| | 1 | |
odwrotności jest nie mniejsza niż |
| ? |
| | 2 | |
28 cze 01:48
Ania: Czy tutaj powinnam spełnić takie warunki:
p≠0
Δ>0
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| ≥ |
| i pewnie wzory Viete'a |
| x1 | | x2 | | 2 | |
28 cze 01:50
rumpek:
Prawie Prawie
| 1 | | 1 | | x2 | | x1 | | x1 + x2 | | 1 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| ≥ |
| |
| x1 | | x2 | | x1x2 | | x1x2 | | x1x2 | | 2 | |
28 cze 09:20
krystek: Ponieważ nie ma dwa różne pierwiastki więc Δ≥0. na to zwróćcie uwagę.Pozdrawiam i miłych
wakacji życzę.
28 cze 19:12
rumpek:
krystek według Ciebie jaka w tym zadaniu powinna być Δ

? :
"Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których suma odwrotności pierwiastków
równania (2m + 1)x
2 − (m + 3)x + 2m + 1 = 0 jest większa od 1?"
28 cze 22:47
Ania: Tutaj mają być dwa pierwiastki, dlatego Δ>0
28 cze 22:55
rumpek:
Spokojnie
Ania 
Gdybyś miała takie zadania na maturze to pewnie w kluczu podaliby:
Δ≥0
Dwa różne pierwiastki to wtedy
Δ>0
Jednak według mnie i nie tylko według mnie powinno być Δ>0

ale to niech
krystek odpowie
na moje pytanie
28 cze 23:09
ZKS:
Mnie zawsze nauczycielka uczulała że jak w treści zadania nie ma napisane
dwa różne
pierwiastki to Δ ≥ 0. Jednak wielu autorów zbiorów zadań inaczej to interpretuje ale CKE
zawsze używa różne pierwiastki żeby było wiadomo że na pewno Δ > 0.
28 cze 23:46
rumpek: To może ty "połasisz" się aby rozwiązać to zadanie co napisałem wyżej

? Banalne jest
28 cze 23:48
ZKS:
Ja bym to zrobił tak jak byłoby w kluczu CKE.
Δ ≥ 0
28 cze 23:52
rumpek: Rozwiąż to do końca jak możesz
28 cze 23:52
rumpek: I to są jedyne warunki do tego zadania?
28 cze 23:52
ZKS:
Końcowa odpowiedź mi wyszła taka o ile się nie pomyliłem w obliczeniach.
29 cze 00:02
rumpek: niet

przy Δ≥0?
29 cze 00:04
ZKS:
Chociaż rzeczywiści w tym zadaniu bym dał Δ > 0 bo suma pierwiastków istnieje dla 2 lub więcej
pierwiastków.
29 cze 00:09
rumpek: Wypisz wszystkie założenia potrzebne do zadania, są za 1 pkt
29 cze 00:11
ZKS:
| | 1 | | 1 | |
I oczywiście odpowiedź mi wyszła m ∊ (− |
| , |
| ) |
| | 2 | | 3 | |
29 cze 00:13
29 cze 00:15
rumpek: Jakbyś dał Δ≥0 to jaka odpowiedź byłaby?
29 cze 00:15
29 cze 00:18
ZKS:
| | 1 | |
Dla m = |
| mielibyśmy (x − 1)2 = 0. Jeden pierwiastek dwukrotny. Można sobie to |
| | 3 | |
interpretować że jak jest dwukrotny to może być 1 + 1

wiec zadanie jest beznadziejnie
sprecyzowane.
29 cze 00:22
ZKS:
A nie zauważyłem postu bo pisałem za chwilę zerknę na to.
29 cze 00:24
ZKS:
Zawsze pamiętam miałem problem czy dać Δ ≥ 0 lub Δ > 0 tylko że nauczycielka powiedziała że CKE
pisze dwa różne dla Δ > 0 więc ja już tak niestety sobie to wpoiłem że kiedy nie ma napisane
to Δ ≥ 0.

Chyba że w zadaniu nie ma napisane że różne ale z treści wynika na przykład że
pierwiastki spełniają warunek x
1 < 2 < x
2 to wtedy wiem że dwa różne.
29 cze 00:31