PROblem
TOmek: Funkcja kwadratowa z parametrem − problem.
a) Wyznacz te wartosci parametru m .....(bla.bla) ma dwa rozwiązania
Δ > 0
b)Wyznacz te wartosci parametru m .....(bla.bla) ma dwa pierwiastki.
Δ ≥ 0
dobrze myśle
20 cze 13:53
Jack:
a) i b) Δ≥0. Ostry znak większości/mniejszości dajesz gdy masz powiedziane, że są dwa
różne pierwiastki (miejsca zerowe, rozwiązania itp).
20 cze 14:20
TOmek: Wyznacz te wartosci parametru m dla których równanie x2+mx+9=0 ma dwa rozwiązania mniejsze od
−1.
−−−−−−−−−−−−
I wg Twojego postu powinno być Δ≥0 a musi być Δ>0 by wyszedł dobry wynik (6,10)
20 cze 14:43
Jack:
zauważ, że dla m=6 mamy: x2+6x+9=0 ⇔ (x+3)2=0. Jest pierwiastek x0=−3, o którym się niekiedy
mówi iż jest to pierwiastek podwójny (x1=x2=−b2a). Wszystko się zgadza z poleceniem...
Mamy dwa pierwiastki mniejsze od −1.
20 cze 14:56
TOmek: no tak rozumiem Cię Jack, lecz w odpowiedziach mam nawias otwarty m∊(6,10) więc, widocznie
musi byc Δ>0
moim zdaniem roznica jest miedzy
dwa pierwiastki, ⇒ Δ ≥ 0
a dwa rozwiązania ⇒ Δ>0
taki jest moj wniosek, a Ty w tym dluzej siedzisz i t obardziej ogarniasz. Myśle nadal nad tym
zadaniem i nie wiem juz czy ma byc '≥', czy '>' hmm
20 cze 15:02
TOmek: wystarczy ,ze by dali "dwa rózne rozwiązania" i by było wszystko jasne.
Zadanie to nie jest sprecyzowane, racja Jack?
20 cze 15:05
TOmek: Godzio, co myslisz?
20 cze 15:06
Jack:
nigdy nie zwracałem uwagi na "pierwiastki" a "rozwiązania"... Dla to zawsze było to samo

Nie
pamiętam, zeby ktoś gdzieś to rozróżniał...
Jeśli "pierwiastek" to to samo co "rozwiązanie" (a raczej tak jest), to powinien być nawias
domknięty., a przykład który podałem powinien być w odpowiedzi uwzględniony.
20 cze 15:07
Jack:
wg mnie jednak jest sprecyzowane − po prostu "rozwiązanie" utożsamiam z "pierwiastkiem".
20 cze 15:08
TOmek: zadanie z kiełbasy : ]
20 cze 15:09
Jack:
gdyby było napisane "dwa różne rozwiązania", to masz rację − nie było by wątpliwości. Ale
wówczas były to pleonazm − równanie kwadratowe mające dwa rozwiązania, zawsze miało by dwa
RÓŻNE rozwiązania (gdybyśmy rozumowali zgodnie z odpowiedzią).
20 cze 15:10
Jack:
która strona?
20 cze 15:11
Godzio:
Błąd w odpowiedzi pewnie

Powinno być Δ ≥ 0
20 cze 15:12
TOmek: ciekawe, czy ktoś by dał radę to wytłumczyć. Tez gdy zacząłem te zadanie dałem Δ≥0, lecz
odpowiedź wskazywała na Δ>0 no i teraz pytanie "Dlaczego"
20 cze 15:12
TOmek: str. 52 "matematyka matura 2009, matura 2010" czesc 1
20 cze 15:13
Jack:
błąd − oto moja odpowiedź, podzielam zdanie
Godzia
20 cze 15:13
TOmek: ok
20 cze 15:14
TOmek: Po cięzkich naradach pod przewodnictwem
mgr dr hab. prof. nauk mat. do spraw funkcji
kwadratowej z parametrem, oznaczony złoty orderem "parametr" TOmka, doszli do wniosku ,ze
Kiebłasa, na kacu robił owe zadanie
20 cze 15:18
Jack:
20 cze 15:28
rumpek:
A ja uważam, że jednak powinno być Δ>0. Fakt, że polecenie trochę niesprecyzowane,
ale myślę że liczyli na domyślność

Przytoczę wypowiedź
Jakuba:
"To jest częsty problem w tych zadaniach. Moim zdaniem nie można jednak mówić o dwóch takich
samych pierwiastkach w funkcji kwadratowej. Co najwyżej o jednym pierwiastku podwójnej
krotności. Gdy Δ=0, funkcja kwadratowa ma jeden pierwiastek (miejsce zerowe). Tym miejscem
jest punkt styczności wierzchołka paraboli z osią Ox. Patrząc na ten punkt widzę jeden punkt,
a nie dwa takie same

."
Poza tym są z tym problemy bo faktycznie w szkole jak nie ma określenia "dwa różne" to
nauczyciel każe dać Δ≥0 bo uważa podobnie jak
Jack i
Godzio. Jednak spora część jest
tego zdania co
Jakub i od niedawna ja

Przykładowo na maturze próbnej podobny problem był, zadanie:
"Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których suma odwrotności pierwiastków
równania (2m +1)x
2 − (m + 3)x + 2m +1 = 0 jest większa od 1."
W odpowiedziach było Δ≥0, jednakże ja uważam (i nie tylko ja), że powinno być Δ>0. Dla
| | 1 | | 1 | | 1 | |
założenia Δ≥0 otrzymamy wynik: m∊(− |
| , |
| >, podstawiając |
| otrzymamy |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
(x − 1)
2 = 0 (czyli Δ=0) no i teraz do kluczowego pytania, czy ta suma odwrotności
"pierwiastków" tego równania jest większa od 1? Według mnie nie.
20 cze 21:50
TOmek: obysmy rumpek za rok nie mieli takiego dylematu jak znowu znajdzie sie parametr : ]
20 cze 21:58
Jack:
myślę, że to kwestia umowna żeby traktować pieriwastek podwójny jako dwa pierwiastki równe
sobie. Dla wygody wiele rzeczy się upraszcza w matematyce (np. Stopień wwielomianu zerowego
W(x)=0 nie jest równy 0, a +∞. A to dlatego, aby nie trzeba było czynić wyjątków dla prawa o
iloczynie wielomianów stopnia n, m który ma być stopnia n+m).
Podobnie postać iloczynową trzeba byłoby poddawać modyfikacjom:
f(x)=a(x−x1)(x−x2) przy czym x1≠x2,
co wydaje (mi) się sztuczne (bo niby czemu mają być różne od siebie)
20 cze 22:03
rumpek:
CKE pomyśli o tym i napisze "dwa różne" o ile będzie zadanie z parametrem

Już dwa lata z rzędu było

więc wątpliwe aby dali, chociaż może, żeby naciągnąć procenty

Na pewno będą wielomiany i wartości bezwzględna i może trygonometria

. Ale to niestety tylko
przypuszczenia. Chociaż fajnie aby poziom był wymieszany tj.: trochę maturki z 2010 i 2011
20 cze 22:03
TOmek: czyli CKE w takich przypadkach daje Δ≥0, musze zapamietac
20 cze 22:48
rumpek:
I po co schematycznie się uczyć

? (odnośnie twego zadania i tego co ja dałem to CKE dałoby
Δ≥0)
20 cze 22:51