W trójkącie ABC W trójkącie ABC mamy dane: bok AC= √3 i kąt ACB = 90 stopni. Przez wierzchołek
C przeprowadzono prostą, która utworzyła z bokiem AC kąt 60 stopni i przecięła bok AB w
punkcie D tak, ze AD : DB = 1:3
a) Wykonaj rysunek.
b) Oblicz długość boków AB i BC oraz długość odcinka CD.
jakas wskazoweczka?
Ten kąt 60o wygląda bardziej na 30:D
dobra,
a do b) jakas wskazoweczka?
| 4x | √3 | ||
= | |||
| sin90 | sin α |
| √3 | ||
4x= | /:4 | |
| sin α |
| √3 | ||
x= | ||
| 4sin α |
https://matematykaszkolna.pl/forum/92108.html
Godzio sprawdzał więc na 100% dobrze
(środkowe posty
dziekuje