prosze o wytłumaczenie tego zadania
ala: Suma n początkowych wyrazów nieskonczonego ciągu arytmetycznego (aη) wyraża się wzorem Sn =3n−7
. Wyznacz wzór ogólny ciągu (aη )
16 cze 21:02
16 cze 21:31
Ola: Znalazłam coś takiego:
Wzór na S
n ciągu arytmetycznego to:S
n=
12(a
1+a
n)*n
z tego możemy po przekształceniu wyznaczyć a
n , wiemy co podstawić pod S
n ale nie wiemy co
podstawić pod a
1
a
1 można znaleźc z własności a
1=S
n+1−S
n,
S
n+1 wyliczymy w ten sposób, że do każdego "n" w S
n dodamy 1, czyli
S
n+1=3(n+1)−7=3n+3−7=3n−4
Czyli a
1=3n−4−(3n−7)=3n−4−3n+7=3
Podstawiamy teraz:
S
n=
12(a
1+a
n)*n
3n−7=
12(3+a
n)*n I:n (bo n>0)
3n−7n=
12(3+a
n) I*2
3+a
n=
3n−7n*2
a
n=
6n−14n−3
Chociaż jak teraz ze wzoru na a
n chce wyliczyć a
1 to nie wychodzi, że a
1=3 jak było
wcześniej, czyli gdzieś jest błąd
16 cze 21:35
ZKS:
Podałem an = Sn + 1 − Sn
16 cze 21:36
Ola: Tylko że z tego wychodzi że an=3, a to chyba nie jest poprawna odp.
16 cze 21:38
Bogdan:
ZKS − źle podałeś, tu
98539 wyjaśniłem nieścisłość
16 cze 21:44
ZKS:
Musi być źle podana treść może tam jest 3n2 − 7n albo coś innego.
16 cze 21:45
ZKS:
Rzeczywiście coś nabroiłem. Dziękuję
Bogdanie że czuwasz tutaj
16 cze 21:46
ZKS:
To już wszystko się wyjaśniło i teraz nie będzie chyba problemów z rozwiązaniem tego.
16 cze 21:47
Ola: ZKS a ile Ci wyszło?
16 cze 21:50
ZKS:
Może coś jest źle treść zadania przepisana.
16 cze 21:55