Prosze o pomoc najlepiej z wytłumaczeniem.
gacek: Suma n początkowych wyrazów nieskonczonego ciągu arytmetycznego (aη) wyraża się wzorem Sn =3n−7
. Wyznacz wzór ogólny ciągu (aη )
16 cze 14:54
ZKS:
an = Sn + 1 − Sn
16 cze 15:06
gacek: Proszę o wytłumaczenie tego zadania.
16 cze 15:09
ZKS:
Masz podane Sn Twoim zadaniem jest policzenie Sn + 1
następnie jak policzysz już to od Sn + 1 odejmij Sn.
16 cze 15:13
Bogdan:
Trzeba poprawić.
Sn+1 − Sn = an+1, natomiast an = Sn − Sn−1
Sn = a1 + a2 + a3 + ... + an−1 + an
Sn−1 = a1 + a2 + a3 + ... + an−1
− −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Sn − Sn−1 = an
16 cze 21:36
Ola: Bogdan, a mógłbyś z tego wyliczyć a
n? Bo tutaj też 3 mi wychodzi
16 cze 21:46
Bogdan:
an = 3n − 7
an−1 = 3(n − 1} − 7 = 3n − 10
an − an−1 = 3n − 7 − 3n + 10 = 3
Ciąg jest stały: an = 3
A może powinno być: Sn = 3n2 − 7 ?
16 cze 21:54
Ola: Kurcze być może... trudno powiedzieć jak być powinno...
16 cze 21:57
ala: Juz wiem jak to powinno byc
S₁=a₁
S₁=3×1−7=−4
a₁=−4
S₂=3×2−7=−1
a₂=S₂−a₁=−1−(−4)=3
r=a₂−a₁=3−(−4)=7
a(n)=a₁+(n−1)r
a(n)=−4+(n−1)×7
a(n)−4+7n−7
a(n)=7n−11
16 cze 22:10
Bogdan:
ala − nie kombinuj, podałem Ci rozwiązanie, jeśli uważasz, że jest niedobre, to wskaż
błąd.
16 cze 22:13
Ola: Jej rozwiązanie wydaje się być dobre...
16 cze 22:15
ZKS:
Mi się wydaje że to powinno być tak jak pisze Bogdan Sn = 3n2 − 7.
16 cze 22:19
Bogdan:
Jeśli an = 7n − 11, to a1 = −4, a2 = 3, a3 = 10, a4 = 17,
a1 + a2 + a3 + a4 = −4 + 3 + 10 + 17 = 26
Zgodnie z wzorem: S4 = 3*4 − 7 = 5 ≠ 26
Rozwiązanie ali nie jest dobre.
16 cze 22:21
Ola: Zwracam honor.
16 cze 22:23
Bogdan:
bo Olu w matematyce nie istnieje stwierdzenie: "wydaje się"
16 cze 22:23
ala: no ja moge sie mylic ale zawsze warto próbowac jutro sie okaze
16 cze 22:24
ZKS:
Sn = 3n2 − 7 pewnie jest a nie Sn = 3n − 7.
16 cze 22:26
Ola: Bogdan− racja, "na oko" nie powinnam oceniać
Ala− I bardzo dobrze, że próbujesz, nawet jeśli ma to się skończyć błędem

daj znać jutro jak
być powinno z tym zadaniem
16 cze 22:27
ala: ale skoro wzór jest taki an=a1+(n−1)*r to chyba powinnam miec dobrze
16 cze 22:27
Bogdan:
W tym zadaniu trzeba udzielić takiej odpowiedzi:
a1 = −4
an = 3 dla n ≥ 2,
a1 = −4, a2 = 3, a3 = 3, a4 = 3, a5 = 3, ...
Sn = 3n − 7 ⇒ Sn = −4 + 3n − 3 ⇒ Sn = 3(n − 1) − 4
16 cze 22:32