Rozwiąż nierówność 16-x^2<0
lola: Rozwiąż nierówność 16−x2<0
16 cze 11:46
ICSP: 16−x2 <0
x2 − 16 > 0
(x−4)(x+4)> 0
Miejsca zerowe już są. Teraz tylko napisać rozwiązanie.
16 cze 11:49
lola: ja bym chciala rozwiazanie bo mam to zrobione tylko chce wiedziec czy dobrze
16 cze 11:51
ICSP: x ∊ (−∞;−4) suma (4;+∞)
16 cze 11:53
Ha Ha:
Przecież jest taki znak ∪
16 cze 11:58
ICSP: wiem

ale szybciej jest napisać suma niż otwierać inne i szukać tego znaczka
16 cze 11:59
lola: a ja zrobiłam tak :
delta=0−4*(−1)*16=64>0
x1=0+√64/2*(−1)=8/(−2)=−4
x2=0−√64/2*(−1)=−8/−2=4
x∊(−4,4)
Nie wiem czy jest dobrze
16 cze 12:15
ICSP: −x
2 + 16 <0
Najpierw liczymy miejsca zerowe:
−x
2 + 16
Δ = 64
√Δ = 8
x
2 = −4
Teraz rysujemy parabolę.
16 cze 12:35
ICSP:

z rysunku odczytujemy rozwiązanie:
x ∊ (−
∞;−4) suma (4;+
∞)
16 cze 12:38
lola: a parabola idzie w dol czy w gore ?
16 cze 12:38
niki: y=x2−4
0=x2−4
ile to ma punktów na osi (czy ma dwa)
29 paź 19:52
fhdykdgjj: −20x2−x+> 0
11 sty 11:20
11 sty 11:24