badanie ukladu rownań z 2 niewiadomymi i parametrem a.
pawel: Zbadaj dla jakich wartości parametru a układ równań jest oznaczony, dla jakich nieoznaczony, a
dla jakich sprzeczny:
| ⎧ | x − 2ay = 3 | |
| ⎨ | ax − y = 0 |
|
| ⎩ | 4ax − y = 3 | |
bardzo proszę o pomoc
15 cze 20:30
15 cze 20:47
pawel: hmm, rozumiem, że jak mnie wyszło, iż układ jest oznaczony dla a ≠
1√5 i a ≠
−1√5
to wszystko w pożądku?

i już biorę się za resztę
15 cze 20:59
ha ha:
w pożądku jest nie w porządku
15 cze 21:03
pawel: hmm, przepraszam... jak już wezmę się za matematykę to zapominam o ortografii ^^
15 cze 21:04
pawel: liczę dalej, i trochę nie rozumiem...
dla W=0 i Wx=0 i Wy=0 układ jest nieoznaczony (ma nieskończenie wiele rozw.)
no więc wychodzi mi tak...
by W równało się 0, a musi być równe
1√5 lub −
1√5.
by Wx =0, a=1
by Wy=0, a=
15
ktoś wytłumaczył by?
15 cze 21:10
Łukasz: Czyli dla a, dla których układ jest oznaczony Wx i Wy ≠ 0
Układ jest sprzeczny kiedy W=0 i Wx lub Wy≠0. Zdanie powyżej potwierdza, że to układ sprzeczny.
15 cze 21:16
Łukasz: Dla których układ jest inny niż oznaczony... Przepraszam
15 cze 21:17
pawel: no dobrze, tylko tu jest ten parametr a... i dla jakich jest taki, taki i taki... oO
15 cze 21:43
pawel: więc? może po prostu nie ma takiego parametru a dla którego układ byłby nieoznaczony?
16 cze 17:15