pomocy!!!:(
Piotrek: Drabina nachylona jest do podłoża pod kątem 60 stopni i oddalona od ściany o 4 dm. Jaka jest
długość drabiny?
14 cze 17:21
siemka:

trygonometria −−−−>
397
cos60 =
12 =
4dmx
x = 2 * 4dm = 8dm
Odp. Trabina ma długość 8 dm = 80 cm
14 cze 17:44
oaxoaxoax:

a=4dm=40cm
α=60
o
c=?
c=80cm
14 cze 17:45
Kasia: można wykorzystać także własność trójkąta 30,60, 90 stopni i szybko zauważamy, że długość
drabiny wynosi 8 dm
14 cze 17:52
oaxoaxoax: Oczywiście Kasiu, ale gdyby jakaś gapa zapomniała to w ten sposób chyba łatwiej

.
14 cze 17:53
Kasia: oczywiście, jak kto woli, według mnie łatwiej zrobić moim sposobem ze względu na to, że nie
trzeba pamiętać dokładnie jak się oblicza sin, cos itd i nie trzeba wiedzieć ile wynosi

no
chyba, że mamy przed sobą tablice to inna sprawa ^^
14 cze 17:56
oax: 
.
14 cze 18:02